top of page

„Criza Covid-19 este cea mai gravă de la al Doilea Război Mondial”


În pofida faptului că multe guri au pronunțat deja această estimare, iată că astăzi, Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) confirmă în mod oficial faptul că pandemia de coronavirus a reușit să lanseze cea mai gravă criză globală de la al Doilea Război Mondial. În opinia acestuia, planeta nu reușeste să lupte coordonat împotriva coronavirusului și a lansat un plan pentru ușurarea impactului socio-economic al pandemiei. „Boala reprezintă o amenințare pentru fiecare dintre noi și va aduce cu ea o recensiune economică cum nu a mai existat în trecutul recent. Suntem încă prea departe de locul unde ar fi trebuit să fim pentru a lupta eficient împotriva Covid-19 în întreaga lume și pentru a putea ataca impactul negativ asupra economiei globale și asupra societăților globale. Toate țările trebuie să urmeze îndrumările Organizației Mondiale a Sănătății pentru a suprima acest virus, deoarece momentan s-a înregistrat tendința ca fiecare să meargă pe drumul său; (…) ONU a înființat un nou fond de încredere în cadrul unui multiparteneriat pentru răspuns și refacere după criza Covid-19 pentru susținerea țărilor cu venituri mici și mijlocii să facă față urgenței și să-și revină apoi după șocul economic”, a comentat Antonio Guterres.

În prezent, bilanțul mondial al persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 862.000, iar numărul deceselor se ridică la peste 42.000. Dacă Italia este țara cu cei mai mulți morți din cauza Covid-19, Statele Unite ale Americii ocupă primul loc în topul mondial al țărilor cu cele mai multe persoane infectate (188.172).

În acest context, președintele american, Donald Trump a declarat că „urmează două, trei săptămâni al naibii de dificile, printre cele mai dificile din istoria țării”, în lupta cu pandemia de coronavirus, estimând că numărul victimelor va fi între 100.000 și 240.000, chiar dacă vor fi respectate măsurile de distanțare socială. „Vreau ca fiecare american să fie pregătit. Este o problemă de viață și de moarte”, a subliniat liderul de la Casa Albă, fiind convins că în curând se va vedea „luminița de la capătul tunelului”. De altă parte, expertul guvernului în boli infecțioase, Anthony Fauci a precizat că „este un număr pe care suntem nevoiți să-l anticipăm, dar nu trebuie să-l acceptăm ca inevitabil”. Conform ProTv „scenariul luat în calcul de Casa Albă arată că noul coronavirus va fi mai letal decât Primul Război Mondial, când SUA a înregistrat 53.000 de victime. Și se va apropia de numărul victimelor de câmpurile de luptă din Al Doilea Război Mondial, 291.000.

În Statele Unite, fiecare minut este o luptă crâncenă pentru cadrele medicale pentru că acestea sunt la limita stocului de ventilatoare, măști și alte echipamente de protecție iar pacienții infectați abia dacă mai au loc în spitale. „Trebuie să îi aliniem unul după altul, pat lângă pat. Încercăm să îi intubăm oriunde este posibil ca să salvăm viețile oamenilor”, a mărturisit un medic. „Sunt pacienți pe toate coridoarele spitalului și li se administrează oxigen. Dar și rezervele de oxigen sunt tot mai reduse. Camerele sunt pline, personalul medical este în minoritate. Doctorii se îmbolnăvesc și ei”, a completat o asistentă medicală. Lipsa de ventilatoare a devenit în momentul acesta cea mai mare problemă a New York-ului. Conform guvernatorului metropolei, achiziționarea ventilatoarelor atât de necesare pentru pacienții aflați în stare gravă a venit aproape imposibil de achiziționat. „Avem 50 de state care concurează să cumpere acelaşi aparat. Ajungem să licităm unii împotriva altora şi ne trezim că ne sună companiile să ne spună că uite, California a supralicitat. E ca şi când am fi pe eBay cu 50 de alte state, toţi licitând pentru un ventilator”, a explicat Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York.

În ultimele 24 de ore, noul coronavirus a ucis un număr record de 865 de persoane în SUA, urcând bilanțul deceselor la 3.873 (mai mare decât cel înregistrat în China). Între timp, fostul președinte american Barack Obama a dat de înțeles că succesorul său a respins avertismentele privind riscurile unei pandemii de coronavirus și l-a acuzat că neagă efectele schimbărilor climatice. „Cu toţii am putut vedea consecinţele mult prea îngrozitoare provocate de cei care au respins avertismentele cu privire la o pandemie. Nu ne putem permite să suportăm alte consecinţe cauzate de cei care neagă schimbările climatice. Fiecare dintre noi, în special cei tineri, trebuie să pretindă mai mult din partea liderilor noştri la toate nivelurile şi să voteze la toamnă”, a scris pe Twitter fostul preşedinte democrat.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page