top of page

În ciuda izolării la domiciliu, bilanțul deceselor și a persoanelor contaminate cu Covid-19, continu


În ciuda faptului că din ce în ce mai multe guverne au cerut populațiilor să se izoleze la domiciliu încercând astfel să limiteze pe cât de mult posibil răspândirea pandemiei de coronavirus, oferind în același timp spațiu suficient personalului medical pentru a se ocupa de pacienții infectați, de la o zi la alta bilanțul cazurilor de confirmări pozitive dar și a deceselor din cauza coronavirusului, este în creștere.

Dacă ieri, la nivel mondial erau înregistrate 218.000 contaminări și puțin peste 9.000 de morți, în numai 24 de ore cifrele au crescut alarmant; Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul de cazuri confirmate a trecut de 244.000, iar cel al deceselor a depășit 10.000. În timp ce China anunță victorii mari împotriva Covid-19, după ce cazurile de infectare locale au început să scadă considerabil, Europa publică vești din ce în ce mai îngrijorătoare. Ultimul bilanț al pandemiei de coronavirus în Italia, focarul numărul 1 pe bătrânul continent, indică 3.405 morți. În cursul zilei de ieri, autoritățile italiene au anunțat că în ultimele 24 de ore, 427 de oameni au murit din cauza Covid-19, depășind astfel numărul cazurilor fatale raportate oficial de China. De altă parte, Italia se confruntă cu peste 41.000 de contaminări. Printre decese se află și o tânără de 27 de ani, devenind astfel cea mai tânără persoană infectată cu coronavirus care a murit în Italia. Potrivit autorităților, aceasta avea mai multe afecțiuni anterioare, care au fost amplificate de infectarea cu coronavirus.

O veste înfricoșătoare venită din Italia este că trupurile neînsuflețite ale bolnavilor de coronavirus sunt incinerate. Imaginile în care camioanele militare transportă sicrie cu trupuri neînsuflețite către alte localități din nordul Italiei, au devenit virale. „În Italia, crematoriile sunt deschise 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Ba chiar sunt nevoiți să țină sicriile unele peste altele în biserici, până când se face loc în crematorii. Oamenii mor singuri. Rudele nu sunt lăsate să-i mai vadă pentru ultima oară, pentru că virusul e atât de contagios”, a declarat Rachel Buchholz, un american în Italia.

Potrivit virusologul care conduce serviciul de boli infecțioase al celui mai mare spital din Milano, „Italia nu va scăpa, mai devreme de trei luni, de această pandemie. „E dramatic, mai ales dacă starea lor nu se îmbunătațește. Familile nu-i mai văd, aud doar o voce necunoscută la telefon, care le spune cum evoluează starea pacientului. Și, uneori, cum s-a întâmplat noaptea trecută, în miez de noapte trebuie să-i suni și să le spui că pacientul a murit. Asta înseamnă că nu-i vor vedea nici măcar trupul neînsuflețit”, explică un reporter italian pentru grupul TV Mediaset, în timp ce realiza un reportaj dramatic la secția de terapie intensivă a spitalul din Treviglio, unde sunt îngrijiți bolnavii în stare gravă.

Spania vine din urmă și aduce aceleași vești groaznice în ceea ce privește populația sa. Cu peste 17.000 de infectări și peste 800 de morți, autoritățile spaniole par depășite de situație mai ales că numărul de victime ale coronavirusului a sărit cu 30% mai mult peste ultimul raport făcut public înainte de ieri. Cea mai gravă situație este înregistrată în Madrid și în împrejurimi. Franța a pierdut 327 de persoane (dintre care 108 noi decese în ultimele 24 de ore), și se luptă din răsputeri să îi vindece pe cei 4.761 de oameni care au fost confirmați pozitiv. Acum, autoritățile franceze trebuie să organizeze repatrierea a 130.000 de cetățeni blocați în străinătate, după ce aceștia au cerut să fie aduși înapoi. O altă putere europeană, Marea Britanie, a decis, într-un final, să adopte măsuri drastice împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus și conform cererii guvernului, magazinele, restaurantele, pub-urile, cluburile, sălile de sport, bisericile, școlile și mall-urile au fost închise. În opinia premierului britanic, Boris Johnson, țara sa are șanse să depășească impasul generat de Covid-19 în următoarele trei luni, maxim.

Între timp, nume mari, cunoscute au făcut publică informația că sunt victimele pandemiei de coronavirus. „În această criză foarte gravă care lovește întreaga lume și Europa în particular, criză coronavirusului, vreau să vă spun personal că am fost testat pozitiv cu Covid-19”, a mărturisit Michel Barnier, negociatorul șef al Uniunii europene pentru Brexit. Acesta se află în izolare la domiciliu și nu are simptome. Tot ieri, și principele Albert de Monaco a anunțat că a fost testat pozitiv pentru coronavirus. De altă parte, președintele rus, Vladimir Putin nu are nevoie să facă testul. Potrivit Kremlinului, liderul rus este sănătos și nu prezintă simptome. Până în prezent, Rusia a raportat 199 de cazuri, un număr considerabil de mic comparativ cu multe alte țări europene. Din păcate, ieri, o femeie în vârstă de 79 de ani a decedat.

Între timp, oamenii de știință ruși au început testarea pe animale a prototipurilor de vaccinuri împotriva Covid-19, într-un laborator din Siberia. „Cel mai adesea, pentru astfel de studii sunt utilizaţi şoareci de laborator şi şobolani, dihori, primate inferioare şi alte linii speciale de animale de laborator”, a precizat Serviciului Federal de Supraveghere a Protecţiei Drepturilor Consumatorului, Rospotrebnadzor, într-un comunicat.

În Statele Unite, New York-ul a devenit subiect de știre după ce autoritățile au instalat primul centru de testare pentru coronavirus de tip „drive-through”, unde testarea se face direct din mașina persoanlă. Conform autorităților, testul presupune realizarea unui exudat nazal, devenind astfel un proces invaziv, incomod, simplu și rapid. Desigur, persoanele cu risc crescut și cele care prezintă simptome au prioritate pentru efectuarea testului. „Este un test care se recoltează din nări şi durează două secunde”, a explicat Muhammad Qureshi, de 44 de ani, care a venit să se testeze împreună cu soţia sa, Rubab Abid, de 38 de ani. „Este interzisă coborârea ferestrelor înainte de realizarea exudatului, după care acestea sunt din nou închise. Avem reguli stricte de siguranţă, de securitate. Avem agenţi de securitate care patrulează zona, monitorizând orice urmă de încălcare a regulilor”, a precizat Basil Seggo, comisar în cadrul departamentului regional pentru conservarea mediului. Statele Unite are acum trei astfel de centre, amplasând unul în New Rochelle (comitatul Westchester) și altul la Jones Beach (în Long Island).

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page