top of page

China acuză Statele Unite de infectarea planetei cu coronavirus


Înainte de pandemia provocată de coronavirus la nivel mondial, Statele Unite ale Americii și China erau într-un război comercial creat în urma vitezei cu care chinezii ar fi amenințat din urmă poziția numărul 1, a super puterii economice globale. Impunând taxe suplimentare pe bunurile care veneau din China, americanii sperau să îi îndepărteze pe chinezi de poziția pentru care sunt în stare să facă orice. Acel „orice” a devenit în opinia Ministerului de Externe de la Beijing, folosirea unei arme biologice care să îi îmbolnăvească atât pe chinezi, cât și restul globului care are legătură cu China.

Astfel, în cursul zilei de ieri, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a sugerat că virusul din orașul Wuhan ar fi putut să fie adus de armata americană, intensificând un război al declarațiilor între Beijing și Washington. Cu toate că mai multe comentarii de-a lungul acestor prime luni ale anului, ar putea incrimina America, deocamdată, acuzațiile aduse de China sunt doar la etapa suspiciunilor.

În prezent, chinezii sunt extrem de nemulțumiți de faptul că americanii îi acuză că ar fi reacționat „prea lent” la virus, lăsând astfel deschisă posibilitatea ca din Wuhan, o planetă întreagă să fie acum infectată cu coronavirus. Mai mult, americanii par să îi fi acuzat pe chinezi și de faptul că nu au fost suficienți de transparenți în oferirea de informații despre Covid-19, fapt care ar fi putut preveni multe cazuri de îmbolnăvire de la sfârșitul anului trecut când a fost depistat primul caz, și până acum. Potrivit consilierului de securitate națională al SUA, Robert O'Brian, viteza de reacție a Chinei la urgența reprezentată de coronavirus a costat probabil lumea două luni în care ar fi putut să se pregătească pentru pandemie.

Drept reacție, într-un tweet scris în engleză și în care a folosit cuvinte aspre, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a afirmat că Statele Unite sunt cele care nu dau dovadă de transparenţă. „Când a apărut pacientul zero în Statele Unite? Câţi oameni sunt infectaţi? Care sunt numele spitalelor? S-ar putea ca armata americană să fi adus epidemia la Wuhan. Fiţi transparenţi! Faceţi publice datele! Statele Unite ne datorează o explicaţie!”, a scris Zhao. Cu toate acesteam Zhao, un utilizator avid și deseori combativ al Twitter, nu a oferit nicio dovadă pentru sugestia conform căreia armata americană ar fi responsabilă de infectarea lumii cu coronavirus.

În apărarea lui Zhao, un alt purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, i-a criticat pe oficialii americani pentru comentariile „imorale și iresponsabile” care au acuzat că reacția Chinei la Covid-19 a dus la înrăutățirea impactului global al pandemiei. Conform opiniei lui Geng, „acest tip de remarci din partea oficialilor americani nu ajută eforturile americane împotriva epidemiei”. În ceea ce privește reacția autorităților chineze, Geng consideră că eforturile Chinei de a încetini extinderea virusului au oferit lumii timp să se pregptească pentru epidemie. „Am dori ca un număr de oficiali americani să își fi concentrat în acest moment energia pe reacția la virus și promovarea cooperării și nu pe a da vina pe China”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Cu toate că la început, China a fost cea care a suferit cel mai mult de pe urma pandemiei de coronavirus, răspândirea virusului în restul lumii, a provocat probleme mari multor altor țări care astăzi, se confruntă cu măsuri drastice de a salva oamenii din calea Covid-19. La aproape trei luni, niciun specialist din lume nu știe cum a fost luat acest virus, cum a apărut, cum se transmite sau care este metoda prin care poate fi învins. Au existat însă numeroase speculații, printre care posibilitatea ca virusul să fi fost luat de la lilieci, fructe de mare sau chiar că, virusul ar fi scăpat dintr-un laborator chinez, unde se realizau experimente pentru viitoare medicamente.

În tot acest timp, chinezii au dat dovadă de solidaritate extraordinară, unindu-și eforturile pentru a ridica mai multe spitale în numai 10 zile, unde pacienții infectați să poată fi tratați. Autoritățile din China au anulat repede toate evenimentele publice, chiar și cele legate de Anul Nou, au închis școli și zone publice, i-a trimis pe muncitori acasă în concedii și a plasat orașe întregi în carantină. Conform oficialilor chinezi, măsurile adoptate în ianuarie și februarie, inclusiv închiderea aproape totală a regiunii în care a fost depistat virusul, au prevenit extinderea epidemiei în alte orașe chineze la un nivel similar cu cel din Wuhan și au încetinit răspândirea în străinătate.

Criticii sunt de părere cu declarațiile chinezilor și adaugă faptul că administrația Trump a reacționat prea încet la epidemie, făcând referire la decizia de a limita traficul aerian către China, dar și la faptul că președintele american a minimizat în public pericolul epidemiei și că guvernul federal a reacționat prea încet cu efectuarea de teste.

Până în prezent, 122 de țări sunt afectate de coronavirus, ridicând bilanțul mondial al deceselor, la aproape 4.300 și cel al persoanelor infectate, la peste 138.0000. Statele Unite au confirmat deja 975 de cazuri și 30 de decese.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page