top of page

Întreaga Italie a intrat în carantină


Numărul mare de decese, la fel ca și cel al cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus, i-a alertat atât de tare pe italieni încât, de teama unei pandemii, autoritățile a ales să recurgă la decizia supremă și anume, să plaseze întreaga țară în carantină. Ieri seară. Când anunțul șefului Guvernului a șocat întreaga Peninsulă, dar și țările europene, erau întregistrate 463 de decese și peste 9.000 de cazuri de infectare cu Covid-19. Dacă inițial, doar nordul Italiei era considerat „zona roșie”, și regiunea care necesita întreaga atenție, acolo fiind instalat, focarul cel mai mare din Italia, în cursul nopții trecutem premierul Giuseppe Conte, a anunțat că măsurile luate în nord, vor fi extinse la nivelul întregii țări. Practic, prim ministrul italian cere tuturor cetățenilor să stea acasă. În plus, acesta a reconfirmat faptul că toate evenimentele sportive, inclusiv meciurile de fotbal, sunt suspendate la nivel național, asta după ce inițial, ele se jucau fără spectatori.

Această măsură drastică arată în fapt cât de gravă este situația în Peninsulă, ea fiind luată pentru a-i proteja pe ceilalți cetățeni sănătoși, de o răspândire rapidă a virusului. Numărul victimelor este în creștere iar doctorii italieni abia mai fac față solicitărilor de îngrijire. Astfel că măsura luată de guvern până pe data de 3 aprilie, restrânge posibilitatea ca mai mulți oameni să contacteze virusul. Conform premierului, „toate deplasările vor fi interzise, cu excepția nevoii dovedite de a munci sau a situațiilor urgente de familie sau de sănătate”.

Weekendul trecut, guvernul interzisese ferm călătoriile pentru un sfert din populație, iar adunările publice erau interzise peste tot. Din păcate, în ziua de luni, rata de creștere a deceselor a crescut cu 57%, fiind cel mai mare nivel de la izbucnirea crizei în Peninsulă. Potrivit Institutului de Sănătate din Italia, vârsta medie a pacienților răpuși de Covid-19 este de 81 de ani. Această situație extremă a creat panică printre cetățenii italieni din nord care, duminică, au luat cu asalt stațiile feroviare cerând să fie lăsați să plece din nordul Peninsulei spre sud. Astăzi, autoritățile au au impus controale în gări și aeroporturi. În gara centrală din Milano, toți cei care călătoresc sunt obligați să completeze un formular pe propria răspundere. În magazine, italienii trebuie să aștepte la coadă și să păstreze o distanță de un metru de ceilalți. Dacă inițial, Italia era o țară unde străzile erau pline de oameni fericiți, activi și prietenoși, epidemia de coronavirus a transformat Peninsula într-un coșmar al tristeții și fricii. Străzile au devenit din ce în ce mai pustii, iar în zonele obiectivelor turistice abia dacă se mai răzărește cineva.

„E liniște. Pe trotuar e gol, restaurantele sunt închise. Fiecare își face cumpărăturile și se duce acasă. Te simți sechestrat, închis în acasă. Toți care suntem în zona roșie trebuie să avem un metru de distanță față de persoana pe care o avem în fața noastră”, a explicat Mihaela Viola, o româncă stabilită în Milano.

Și Veneția este în aceiași situație. „Dacă ești în interiorul acestor zone roșii, au zis că e indicat să nu te deplasezi decât dacă este necesar să faci cumpărături sau lucruri esențiale pentru traiul de zi cu zi. Provincia este blocată, atât Padova, Veneția și Treviso. Lumea este intrată în panică. Primarul a închis un bar pentru că la opt era plin de lume, nu trebuia să funcționeze. În cinci minute a închis barul”, descrie Daniel Oprican, un român stabilit lângă Veneția.

Dacă în Iran, autoritățile au decis să elibereze mai mulți deținuți, trimițându-i acasă din cauza epidemiei cu coronavirus, în închisorile din nordul Italiei au izbucnit proteste din cauza restrângerii programelor de vizită. Conform presei italiene, una dintre cele mai violente revolte a fost în penintenciarul din Modena, unde au murit, cel puțin șase deținuți. „Supăraţi pentru că vizitele au fost limitate, mulţi deţinuţi s-au urcat pe acoperişurile închisorilor. Unii dintre ei au mers atât de departe încât au luat gardieni ostatici şi au incendiat o parte din celule. Astfel de scene s-au derulat în 27 de penitenciare din Peninsulă”, informează ProTv.

Întreaga Italie se confruntă acum cu situație parcă trasă dintr-un film horror. Nimeni nu se mai poate vedea cu nimeni, iar decizia de a suspenda evenimentele culturale, sportive și religioase îi afectează și mai mult pe italieni, cunoscuți ca fiind un popor al comunității, al uniunii și socializării. Din cauza acestei situații, până și Papa Francisc a trebuit „să se predea”. La slujba de duminică, acesta nu a mai apărut la fereastră ca să se adreseze mulțimii în Piața Sf. Petru și a transmis rugăciunea pe internet dintr-o bibliotecă din Vatican.

„Un decret pe care îl pot rezuma astfel: stau acasaă. Nu va mai exista o zonă roșie. Nu va mai fi zona 1 sau zona 2 în Peninsulă. Toată Italia va deveni o zonă protejată. Nu mai este timp de pierdut. Datele ne arată că avem o creștere importantă a cazurilor de cpntaminare, a persoanelor spitalizate la terapie intensivă și, din păcate, a persoanelor decedate”, a declarat aseară, Giuseppe Conte, premierul Italiei. Plasarea întregii țări îsub carantină nu a fost o decizie ușoară, însă tonul sobru cu care premierul a dat vestea pe care nimeni nu și-a dorit să o audă, demonstrează cât de gravă este situația în Peninsulă.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page