top of page

Grecia a devenit scutul Europei în fața migranților din Siria


Conflictul armat dintre forțele guvernamentale din Siria și rețelele teroriste care luptă în contul rebelilor răsculați împotriva președintelui sirian, Bashar al Assad, a devenit dintr-o dată, problema numărul 1 a Europei. Dacă inițial, „bătaia” pentru teritoriul Siriei s-a dat pentru mulți ani, în orașele acestei țări, prezența militarilor americani, francezi, englezi, ruși și turci a transformat acest război într-un coșmar pentru locuitori, determinându-i insistent, să își părăsească țara.

Temându-se pentru viețile lor, femei cu copii de mână și bărbați tineri, au luat drumul exodului după ce casele le-au fost bombardate iar rutina socială pe care obișnuiau să o aibă, a dispărut total. Dornici să ajungă în Europa pentru un viitor mai bun, zeci de mii de migranți au fost opriți la granița Turciei cu restul Europei, pentru că Ankara a primit în 2016 un sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru a bloca valul de extracomunitari. Totuși, supărat că la finalul săptămânii trecute, un raid aerian sirian i-a ucis peste 30 de militari, președintele turc, Recep Erdogan a eliminat controalele de la graniță, dând astfel undă verde miilor de migranți să „urce” spre Grecia. Mai mult, Erdogan a declarat că nu era corect ca Turcia să aibă de a face cu mii de refugiați în timp ce statele europene abia dacă se mai confrunta cu vreunul. Acum o zi, liderul turc a dat publicității și o hartă sugestivă cu parcursul către centrul Europei, pe care o recomandă migranților.

Potrivit martorilor, scene dramatice au avut loc după deschiderea frontierei Turciei, iar mii de migranți încearcă să ajungă în Grecia, pe uscat sau pe mare. În cursul zilei de astăzi, Guvernul Greciei a plasat țara în „alertă maximă”, anunțând că oricen ouă solicitare de azil pentru cei care intră ilegal va fi suspendată cel puțin o lună. Autoritățile elene se tem că mulți migranți care caută să traverseze țara pentru a merge mai departe spre centrul Uniunii Europene, nu dețin acte de identitate. Fiind într-o situație extraordinară, în care trebuie să lupte într-o manieră umană, cu disperarea unor suflete care oricum au văzut deja multă durere în țara lor de origine, Grecia a primit promisiunea Comisiei Europene că va primi un ajutor de 700 de milioane de euro pentru a nu lăsa valul de migranți să vină spre Europa. „Grecia este scutul Europei”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pe mare și pe uscat, lupta dintre grăniceri și migranți, pare ca din filme. „Paza de coastă greacă a tras focuri de avertisment în mare lângă bărcile cu migranţi, iar şalupele militare au trecut în viteză, de mai multe ori, prin apropierea acestora, în încercarea de a le determina să se întoarcă înapoi spre coasta Turciei”, informează ProTv.

„M-am gândit că frontiera la Edirne e deschisă, pot să trec în Grecia. Am ajuns acolo, dar soldaţii greci mi-au luat banii şi telefonul, m-au lovit şi pe mine, şi pe nevastă-mea, pe toată lumea. Am fost nevoit să mă întorc”, a explicat Muhammed Sadik Muhammedi, un migrant. De altă parte, într-o conferință de presă susținută la Ankara, președintele turc cere un sprijin financiar masiv din partea Uniunii Europene pentru a ține în frâu aproape un milion de oameni care fug din calea bombardamentelor forțelor guvernamentale siriene și aliatului rus. Astfel spus, Turcia îi avertizează pe liderii europeni că la granița ei cu orașul sirian Idlib, există o coadă imensă de oameni care sunt disperați să intre în Europa și că trebuie să plătească dacă vor ca „robinetul să fie deschis din nou”.

„Ignorând îngrijorările Turciei pentru securitatea sa, Uniunea Europeană sprijină Grecia care ia măsuri ce duc la moarte și violarea Convenţiei europene pentru drepturile omului. Soldaţii greci au ucis doi migranţi, iar unul este grav rănit”, a vociferat Recep Tayyip Erdoğan. În cursul zilei de ieri, Atena a dezminţit însă acuzaţiile potrivit cărora forţele sale au ucis vreun migrant.

De cealaltă parte, liderii europeni nu par, însă, dispuşi să cedeze. Cu toate acestea însă, Cancelarul german, Angela Merkel recunoaşte că Ankara nu trebuie lăsată să se ocupe singură de cei peste 3 milioane de refugiaţi aflaţi deja în Turcia. „Găsesc că este de neacceptat situaţia în care se regăsesc refugiaţii acum. Li s-a spus să meargă la graniţă, unde au găsit o fundătură”, a declarat Angela Merkel.

„În multe cazuri, guvernul de la Ankara a pus la dispoziţia refugiaţilor autobuze care i-au transportat la graniţa cu Grecia. Aici, refugiaţii şi imigranţii au fost preluaţi de traficanţii de persoane. De cele mai multe ori, însă, aşa-zisele călăuze îi duc pe migranţi pe malul râului care separă Turcia de Grecia şi-i lasă să se descurce singuri”, explică Pro Tv.








Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page