Lipsa vitaminei D, pericol în Marea Britanie
Cine s-ar fi gândit vreodată că starea vremii poate influența bunul mers al unei societăți? Psihologii. Ei știu că starea unui gri mohorât are efecte negative asupra modului în care locuitorii de pe teritoriul Marii Britanii gândesc, se comportă sau relaționează. Mai mult, auzim din ce în ce mai des sintagma „nu veniți aici! Plouă des și suntem siguri că asta nu vă place” cu care britanicii încearcă să îi determine pe imigranți să renunțe la gândul de a mai veni. Stereotipurile acestei vremi poate că se trag de la romanele lui Dickens unde totul este întunect și plouă tot timpul sau a imaginilor din filme unde Londra este imaginată cu străzi înguste, clădiri înalte ca niște castele stranii și britanici îmbrăcați în impermeabile, cu pălărie și umbrelă, călcând în ploaia care sparge asfaltul. Pentru cei care nu au ajuns niciodată în Anglia, trebuie să știe că nordul țării nu se compară cu sudul (unde se mai găsește puțin soare; Portsmouth fiind orașul cu cele mai multe zile însorite dintr-un an). Ca și nordicii, locuitorii Marii Britanii s-au obișnuit cu acest aspect drept pentru care, problemele sesizate de către specialiști, nu au existat niciodată în mentalitatea acestora.
Când nu au despre ce să vorbească, britanicii vorbesc despre vreme. Când încearcă să schimbe subiectul, britanicii amintesc de starea meteo. Când au o stare mai proastă, acuză ploaia. Ceea ce până acum părea o glumă, a început să se confirme din ce în ce mai mult. Anunțarea unei vremi urâte și experimentarea uneia pe termen lung provoacă dureri articulare. Profesor la departamentele de psihiatrie și anestezie de la Harvard Medical School și psiholog șef la Centrul de Management al Durerii la Brigham, dr. Robert Newlin Jamison confirmă faptul că între starea vremii și acuzarea unei dureri de articulații chiar există o legătură: „toată lumea are o mătușă care s-a plâns că genunchiul sau glezna stă să-i ia foc de durere. Sau că umărul unchiului Charlie dă semne că sunt probleme și vremea se schimbă. Indiferent de motiv, persoanele cu dureri cronice sunt realminte timide în a spune asta, pentru a nu crede ceilați că sunt nebuni”. O explicație plauzibilă dintre această legătură o reprezintă schimbarea presiunii a aerului. Presiunea barometrică este cea care afectează corpurile locuitorilor de fiecare dată când vremea este una mohorâtă și ploioasă („nu este metafizi. Este de fapt fizic. Situația este asemănătoare cu cea a persoanelor care merg cu avionul sau a astronauților” declară David Borenstein, un reumatolog, profesor de medicină clinică la George Washington University Medical Center și președinte al Colegiului American de Reumatologie). Suferinzi de artitră reumatoidă, cercetătorii englezi au conceput un antidot care să le curme această povară. „Noua descoperire a cercetătorilor de la Universitatea Newcastle aduce însă în prim plan posibilitatea ca boala să fie învinsă definitiv” anunță csid.ro.
Românii care sunt obișnuiți să petreacă cât mai mult timp liber afară, se simt nevoiți să nu iasă din case tocmai pentru că le vine greu să se acomodeze acestui stil de viață impus de o vreme mereu ploioasă. Starea proastă pe care britanicii o acuză mereu, reprezintă o altă problemă pe care cercetătorii s-au gândit să o soluționeze. După trei ani de zile, timp în care s-au testat reacțiile bărbaților pe stradă, aceștia au ajuns la concluzia că pe timp de ploaie, nivelul buna dispoziției la nivel național va crește considerabil, dacă femeile ar renunța complet la umbrele pe timp de ploaie și ar purta doar un maieu. „Am testat în condiții de ploaie trei iposatze: femeia cu umbrelă, femeia cu sutien și tricou, respectiv femeia îmbrăcată doar cu maieu. Rezultatele au fost concludente: 100% dintre bărbați au fost de acord că, pe timp de ploaie, cel mai bine este ca femeia să aibă doar maieu pe ea. Am repetat testul de mii de ori și de fiecare dată rezultatul a fost același” menționează timesnewroman.ro, declarația cercetătorilor britanici. În fapt, în Marea Britanie nu ploua zilnic.
Chiar și pe parcursul unei singure zi, starea vremii se poate schimba de la câteva picături zdravene de ploaie, la apariția soarelui; astfel că niciodată nu se poate ști cu exactitate cum va fi vremea de la o zi la alta. Însă un lucru este clar: nici britanicii nu mai suport aceste condiții, fapt pentru care visează la Australia și vizitează destinații din ce în ce mai însorite, după care se întorc cu o rezervă de energie și toleranță. Până data viitoare.