top of page

Egiptul a atins pragul de 100 de milioane de locuitori iar autoritățile sunt în alertă


Dacă sociologii trag un semnal de alarmă și punctează faptul că tânăra generație decide foarte greu să se mai căsătorească sau să facă copii, în Egipt, această teorie nu se aplică la fel de ușor ca în țările europene sau cele din Occident. La începutul acestei săptămâni, țara piramidelor a atins pragul de 100 de milioane de louitori, alarmând specialiștii care consideră că aceasta este o provocare majoră având în vedere că populația acestei țări este în mare parte tânără și săracă. Potrivit contorului electronic instalat pe clădirea în care se află Agenția egipteană pentru statistici (CAPMAS), în Cairo, o metropolă de 20 de milioane de locuitori a trecut marți, de la opt la nouă cifre în ceea ce privește populația. Pe locul al 14-lea mondial, această țară arabă a ajuns astfel pe locul al treilea în Africa, după Etiopia și Nigeria.

Conform datelor oficiale, natalitatea în Egipt a explodat atât de mult în ultimii 30 de ani, încât țara aproape că și-a dublat populația în ultimii 30 de ani. Cu o medie de 1,5 milioane de nașteri pe an, Egiptul a crescut de la 57 de milioane de locuitori în 1990, la 100 în numai 30 de ani. Totuși creșterea populației egiptene nu a avut un parcurs alert constant, ci mai degrabă haotic. În 2019 spre exemplu, rata sporului natural a scăzut față de 2018 de la 1,87 la 1,78%. Astăzi, CAPMAS înregistrează o naștere la fiecare 17,9 secunde iar numărul alarmant de copii veniți pe lume a ajuns să fie considerat ca o bombă demografică care ar putea ridica probleme autorităților. În acest sens, au apărut mai multe campanii de sensibilizare precum „Doi este de ajuns” prin care se încearcă reducerea ratei natalității. Cu toate acestea, campaniile gândite de către oficiali par să întâmpine dificultăți în a da roade.

Potrivit lui Gomaa Shehata, un egiptean din Cairo în vârstă de 33 de ani care lucrează într-o cafenea și care este de puţină vreme tată pentru a doua oară, sentimentul de a fi tată nu poate fi restricționat nimărui. „Tot ce cer de la viaţă este ca copiii mei să aibă cu ce se îmbrăca şi să fie sănătoşi”, a spus el, referindu-se la preocupările economice ale egiptenilor.

După ce moneda națională a Egiptului a fost devalorizată prin decizia unui program al Fondului Monetar Internațional (FMI), dificultățile economice s-au accentuat, determinând creșterea inflației și reducerea drastică a puterei de cumpărare. În ciuda faptului că 29 de milioane de locuitori au vârsta necesară pentru a munci, șomajul rămâne din păcate, un vestor de tensiuni sociale. Tot mai mulți egipteni trăiesc din joburi precare, fără protecșie socială, alimentând o economie informală. Datele oficiale arată că un egiptean din trei trăiește sub pragul de sărăcie iar această statistică este și mai îngrijorătoare cu cât peste 60% dintre cetățeni sunt în vârstă de sub 30 de ani. „În paralel cu creşterea demografică, problemele sociale s-au agravat” a declarat Heba El Laithy, profesoară de economie la Universitatea din Cairo.

Conștienți de această problemă a creșterii natalității în condițiile în care populația este săracă, egiptenii nu par să ia măsuri ci dimpotrivă, clasele defaviorizate continuă să aibă tendința de a face mai mulți copii. Pentru părinți, copiii sunt percepuți ca un posibil ajutor material pe termen lung. „Din punct de vedere al mediului, pe lângă consecinţele încălzirii climatice, construcţia de către Etiopia a unui super baraj hidroelectric pe Nil, menit să intre în funcţiune în acest an, reprezintă o ameninţare vitală pentru Egipt. Fluviul, ale cărui ape sunt împărţite cu Sudanul şi Etiopia, asigură 97% dintre nevoile egiptenilor. Populaţia ţării majoritar deşertice trăişte într-o parte infimă a teritoriului, în principal pe malurile fertile ale Nilului”, informează siteul ProTv.

În urmă cu trei ani, președintele Abdel Fattah al-Sissi a catalogat suprapopularea ca fiind una dintre principalele două ameninţări pentru ţara sa, alături de terorism. Această îngrijorare a fost confirmată și săptămâna trecută de prim-ministrul Mostafa Madbuly. „Creşterea populaţiei este cea mai mare provocare a statului (...) iar asta afectează securitatea naţională”, a afirmat acesta.

Predicțiile arată că în lipsa unor politici eficiente, Egiptul ar putea avea 120 de milioane de locuitori în următorii 10 ani. Acestora li se mai adaugă și cele circa zece milioane de egipteni din diaspora, mojoritatea cărora trăiesc în țările din Golf, unde s-au stabilit din motive economice.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page