top of page

Comisia Europeană somează mai multe state membre UE să își prezinte planul privind energia și clima


Preocupată de starea planetei, Uniunea Europeană s-a angajat să demareze proiecte și strategii prin care statele membre să participe intens la protejarea planetei și a mediului înconjurător. Îngrijorați de datele oficiale ale specialiștilor care avertizează cu privire la încălzirea globală și consecințele desvastatoare pe care acest fenomen l-ar putea avea asupra omenirii, liderii de la Bruxelles sunt gata să respecte orice regulă este necesară pentru a preveni acest dezastru.

În acest sens, Comisia Europeană a cerut statelor membre restante să își înainteze „imediat” planul privind energia și clima menit a pune în aplicare obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră până în 2030 în Uniunea Europeană. Cele nouă ţări restante sunt Franţa, Germania, Spania, Bulgaria, Irlanda, Luxemburg, România, Slovenia, precum şi Marea Britanie, care a ieşit din UE la 31 ianuarie.

Toate țările membre ale Blocului comunitar au avut termen până la sfârșitul lui 2019 să își înainteze planurile definitive, pentru a facilita punerea în aplicare a angajamentelor luate de UE în cadrul Acordului de la Paris privind clima. „În iunie, executivul european a spus că primele proiecte de planuri depuse de statele membre pentru a contribui la obiectivele UE în materie de luptă împotriva schimbărilor climatice mai pot fi îmbunătăţite. UE s-a angajat să-şi diminueze cu 40% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990”, informează agenția de presă, Agerpres.

Noul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen își plănuiește să reușească mai mult decât s-a propus și vizează 50%, poate chiar 55%. Aceasta speră să poată înainta aceste obiective statelor membre în vară, la timp pentru a avea un angajament revizuit al UE pentru a fi prezentat la COP26 de la Glasgow de la sfârşitul lui 2020.

Până în momentul de față, potrivit comisarului pentru Energie, Kadri Simson, 19 state din cele 27 membre UE și-au prezentat planul național pentru energie și climă. Comisia europeană a precizat că în această săptămână „a fost trimisă o scrisoare de către vicepreşedintele executiv al Comisiei, Frans Timmermans, şi de către Kadri Simson miniştrilor de resort din statele membre care nu şi-au trimis încă planul, pentru a reafirma importanţa de a notifica rapid Comisia”.

Pe site-ul Comisiei Europene, Uniunea Europeană (prima mare economie care a instituit un cadru cu caracter juridic obligatoriu pentru a-și îndeplini promisiunile asumate în temeiul Acordului de la Paris), vorbește despre o înălțare colectivă a nivelului de ambiție în lupta cu încălzirea globală. Maroš Šefčovič, vicepreședintele pentru uniunea energetică, declara în luna iunie a anului trecut: „aceste prime planuri naționale privind energia și clima aduc uniunea energetică la nivelul național: la fel ca UE, toate statele membre prezintă politici pentru tranziția climatică și energetică în mod integrat și cu perspectivă asupra unui deceniu. Toate statele membre au elaborat proiecte impresionante, într-un interval de timp relativ scurt, dar niciun proiect nu este perfect. Planurile finale trebuie prezentate până la sfârșitul anului, iar recomandările noastre arată unde sunt necesare eforturi suplimentare: de exemplu, o ambiție mai puternică, o politică mai detaliată, nevoi investiționale mai bine specificate sau mai multă atenție acordată echității sociale. Claritatea și previzibilitatea sunt un avantaj competitiv real pentru politica europeană în materie de energie și climă. Așadar, haideți să valorificăm la maximum această oportunitate și să dăm planurilor naționale un ultim imbold solid.”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page