top of page

Bat clopotele Brexitului


Au mai rămas doar câteva ore până la miezul nopții când Bruxelles-ul va coborî drapelul Marii Britanii de la instituțiile europene, în semn că Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană după 47 de ani de colaborare. Dacă în Blocul comunitar, se resimte o tristețe ușor de înțeles, în tabăra britanicilor, sentimentele sunt împărțite. Totuși, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a ținut să transmită tuturor părților implicate că „forța nu rezidă într-o splendidă izolare, ci în uniunea noastră unică”. Într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, Ursula von der Leyen l-a citat pe Jean Monnet, părintele fondator al UE: „nu sunt optimistă, nu sunt pesimistă, sunt hotărâtă”. Șefa Executivului European a evidențiat „elanul politic” pe care l-a cunoscut de la începutul istoriei sale Uniunea Europeană, „devenită între timp o putere economică”.

„Experienţa ne-a arătat că forţa nu rezidă într-o splendidă izolare, ci în uniunea noastră unică în faţa lumii. Îmi doresc cel mai bun parteneriat posibil cu Londra după Brexit însă, evident, va exista întotdeauna o diferenţă faţă de apartenenţa la UE”. Întrebată despre ce ar pierde UE odată cu plecarea Regatului Unit, preşedinta CE a răspuns: „un membru care era extrem de pragmatic, cu o viziune clară asupra chestiunilor economice, nu întotdeauna comod, dar nici cele 27 nu sunt întotdeauna aşa. Este alegerea poporului britanic de a fi singur, iar noi respectăm asta. Dar vom rămâne vecini. Avem multe lucruri în comun şi trebuie să arătăm lumii că putem fi vecini şi putem lucra foarte strâns, şi este ceea ce ne vom strădui să facem. Este o poveste de prieteni vechi şi noi începuturi. Este o zi emoţionantă, dar aştept cu nerăbdare etapa următoare. Negocierile vor fi dure, dar noi vrem să fim cei mai apropiaţi prieteni şi parteneri la care vă puteţi gândi”.

„Istoria nu se opreşte aici”, a declarat la rândul său David Sassoli, care a spus că UE are acum o „oportunitate enormă”.

În contextul în care, după trei ani de negocieri, astăzi, Marea Britanie își va lua rămas bun de la apartenența la Blocul comunitar, numeroși politicieni britanici, europeni sau alte figuri publice și-au exprimat gândurile cu privire la această separare neașteptată. „Treaba noastră ca guvern - treaba mea - este să unim această ţară şi să mergem mai departe. Cel mai important lucru de spus în această seară este că acesta nu este un sfârşit, ci un început. Aceste este momentul când zorii răsar şi cortina se ridică pentru un nou act. Este un moment de reală înnoire naţională şi schimbare”, a transmis optimist, premierul britanic, Boris Johnson.

La polul opus, liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn a transmis: „locul Marii Britanii în lume se va schimba. Întrebarea este în ce direcţie o luăm acum. Putem colabora cu alte state pentru a dezvolta comerţul, a îmbunătăţi drepturile şi protecţiile, a investi în comunităţile noastre, a aborda ameninţarea catastrofei climatice, a lupta împotriva abuzurilor faţă de drepturile omului şi a promova pacea. Putem construi o Mare Britanie cu adevărat internaţionalistă, diversă şi îndreptată spre exterior. Sau ne putem întoarce spre interior şi să ne tranzacţionăm principiile, drepturile şi standardele pentru a ne asigura acorduri comerciale aranjate în grabă, unilaterale, dereglementate cu (preşedintele american) Donald Trump şi alţii”.

Vizibil trist, negociatorul-șef al UE, Michel Barnier și-a îndreptat gândurile spre „milioanele milioanele de cetăţeni britanici care sunt trişti, aşa cum şi noi suntem trişti astăzi”. Ministrul de externe irlandez, Simon Covey, împărtășește același sentiment. „Dintr-o perspectivă irlandeză, astăzi este o zi tristă. Fireşte, acceptăm şi respectăm decizia Marii Britanii de a se retrage, dar punctele noastre de vedere rămân neschimbate: credem că aceasta a fost o situaţie perdantă pentru toată lumea. Credem că locul Marii Britanii în lume va fi diminuat prin faptul că nu va avea solidaritatea şi sprijinul apartenenţei la uniune. Credem că UE va fi mai slabă fără o ţară atât de mare precum Regatul Unit ca parte a ei”.

Frustrată de faptul că Boris Johnson nu îi acceptă cererea de a organiza un referendum pentru dependența Scoției, premierul regional scoţian, Nicola Sturgeon, speră totuși la o minune. „În noaptea aceasta, Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană. Acesta va fi un moment de profundă tristeţe pentru mulţi dintre noi în întregul Regat. Iar aici, în Scoţia, dat fiind că (Brexit-ul) se întâmplă împotriva voinţei unei vaste majorităţi dintre noi, această tristeţe va avea accente de furie. (...) Vreau să mă axez pe ceva mult mai important. Speranţa unui viitor diferit şi mai bun pentru Scoţia... După seara aceasta, acest viitor ni se deschide doar odată cu independenţa. Sarcina noastră este să convingem majoritatea oamenilor din Scoţia să îl aleagă”.

Fostul premier britanic David Cameron, în mandatul căruia, britanicii au votat în data de 23 iunie 2016 să părăsească Uniunea Europeană a ținut să împărtășească: „este, evident, o zi foarte mare pentru ţara noastră. Am acceptat întotdeauna rezultatul referendumului şi am ştiut că această zi va veni. Suntem una dintre cele mai mari economi ale lumii (...) putem face un succes din alegerea pe care o facem şi sunt sigur că este exact ceea ce vom face”.

„În contextul în care Londra şi Bruxellesul vor trebui să îşi negocieze viitoarea relaţie în perioada de tranziţie care e prevăzută până la sfârşitul anului, negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, va prezenta luni priorităţile mandatului său”, informează Agerpres.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page