top of page

După decenii de război între Israel și Palestina, Trump găsește „soluția”


Nu este prima dată când președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump caută cu tot dinadinsul să scape de atenția presei în anumite aspecte negative ale carierei sau vieții sale personale pentru a o direcționa către subiecte pe care le plănuiește cu mult fast. Astfel, după ce a încercat să distragă atenția de la investigația jurnaliștilor în ceea ce privesc aventurile amoroase ale lui Trump, direcționând-o spre tentativa liderului de la Casa Albă de a obține un acord cu Coreea de Nord și promisiunea denuclearizării peninsulei Coreene, astăzi, Trump a găsit o soluție „realistă” la conflictul israeliano-palestinian, făcându-i pe americani să uite de procesul care se desfășoară acum pe numele lui, privind posibilitatea de demitere.

Mai mult, Trump este gata să născocească orice pentru a ieși în evidență și a câștiga simpatia cetățenilor, având în vedere că în toamna acestui an, Statele Unite se vor confrunta cu alegerile prezidențiale.

Și pentru că fosta vedetă de televiziune cunoaște importanța suspansului, Donald Trump anunțase presa că în cursul zilei de astăzi va face public un plan de pace pentru Orientul Mijlociu. Nemulțumiți de faptul că Trump inclină să sprijine mai mult statul Israel decât Palestina, palestinienii au avertizat cu o posibilă retragere din acordurile de la Oslo, care stabilesc cadrul relațiilor dintre Israel și Autoritatea palestiniană, dacă Trump va „îndrăzni” să intervină în acest conflict. „Dacă Trump îşi anunţă proiectul, aşa cum a spus că va face marţi, Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OLP) îşi rezervă dreptul de a se retrage din acordul interimar convenit în urma negocierilor de la Oslo. Acest plan (al lui Trump) va transforma ocupaţia temporară în ocupaţie permanentă”, afirma în weekend Saeb Erekat, secretarul general al OLP. Declarația responsabilului palestinian a fost făcută în timp ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu și rivalul său politic Benny Gantz erau duminică în drum spre Washington unde aveau să se întâlnească cu Donald Trump. „Palestinienii, care îi boicotează pe oficialii americani de când Trump a decis mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, spun că nu au fost invitaţi la aceste discuţii la Washington”, informează ProTv. „Planul lui Trump este complotul secolului pentru lichidarea cauzei palestiniene”, a menţionat la rândul său într-un comunicat Ministerul de Externe palestinian.

Reacția Palestinei se bazează pe supoziția conform căreia, președintele american ar urma să propună anexarea de către Israel a Văii Iordanului și a coloniilor din teritoriile palestiniene, precum și recunoașterea Ierusalimului drept capitala unică a Israelului. Potrivit acordului interimar denumit „Oslo II”, încheiat în septembrie 1995 între OLP și Israel, Cisiordania este împărţită în trei zone, respectiv zona A, sub control civil şi de securitate palestinian, zona B, sub control civil palestinian şi de securitate israelian, şi zona C, sub control civil şi de securitate israelian. Acest acord interimar a avut iniţial termen de aplicare până în anul 1999, dar a fost de atunci prelungit tacit de cele două părţi.

În cursul zilei de astăzi, Donald Trump a făcut publică propunerea sa care, condiționează totuți nașterea unui stat palestinian de „respingerea clară a terorismului”, menționând că Ierusalimul va rămâne „capitala indivizibilă a Israelului”. „Viziunea mea prezintă o oportunitatea câştigătoare pentru ambele părţi, o soluţie realistă cu două state care rezolvă riscul pe care îl prezintă un stat palestinian pentru securitatea Israelului. Viitorul stat Palestinian nu va vedea lumina zilei fără respectarea mai multor condiţii, printre care respingerea clară a terorismului. El ar putea avea o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est”, a dat asigurări preşedintele SUA. Astfel, SUA sunt gata să recunoască suveranitatea israeliană asupra teritoriilor ocupate, a căror amploare, Trump nu a precizat-o.

Cu toate că a dat asigurări că Ierusalimul va fi capitala Israelului, președintele american nu a precizat ce limite geografice ar urma să aibă orașul. Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est, parte a oraşului ocupată din 1967 de Israel şi apoi anexată, să fie capitala viitorului stat la care aspiră.

Mândru de propunerea sa, Trump i-a trimis o scrisoare președintelui Autorității palestiniene, Mahmoud Abbas, transmițându-i că planul său este „o șansă istorică” pentru palestinieni de a obține un stat independent. „I-am explicat că teritoriul prevăzut pentru noul său stat va rămâne deschis şi fără dezvoltarea de colonii israeliene pentru o perioadă de patru ani”, a confirmat preşedintele SUA.

După ce planul pentru pace al președintelui american a făcut înconjurul lumii, mișcarea islamistă Hamas a confirmat participarea la o întâlnire „de urgență” a conducerii palestiniene la Ramallah, în Cisiordania. „Nu vor exista discuţii cu americanii atât timp cât nu vor recunoaşte soluţia cu două state, adică un stat palestinian viabil alături de Israel”, a afirmat unul dintre responsabili, sub acoperirea anonimatului. „Palestinienii vor avea însă discuţii cu responsabili ai unor state arabe pentru a se informa despre poziţia fiecăruia faţă de planul american. Acesta intervine într-o perioadă în care Israelul dă semne de apropiere de anumite monarhii din Golf, printre care Arabia Saudită”, completează ProTv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page