top of page

A mai rămas o săptămână până la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană


Dacă inițial, procesul de negociere a condițiilor de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană, implicând un plan referitor la relația de viitor dintre cele două tabere, fusese programat să dureze doar doi ani, neînțelegerile din cadrul Parlamentului de la Londra au amânat Brexitul cu încă un an. Sperând că britanicii se vor răzgândi cu privire la separarea Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord de Blocul comunitar, liderii de la Bruxelles au oferit posibilitatea britanicilor de a-și amâna de trei ori decizia cu privire la Brexit. În ciuda faptului că fostul premierul britanic, Theresa May, negociase cu UE un acord privind condițiile de separare, mai mulți miniștri britanici și-au dat demisia argumentând că nu susțin o astfel de înțelegere „sinucigașă”. Mai mult, Parlamentul de la Londra a votat împotriva Acordului, determinând-o pe Theresa May să ceară Bruxellesului o amânare. Între timp însă, reprezentanții Camerei Comunelor nu s-au lăsat înduplecați și au respins în continuare Acordul. Simțindu-se „legată de mâini”, May a mai făcut apel în aprilie la o altă amânare, anunțând public și faptul că va demisiona.

Convins că este eroul britanicilor, Boris Johnson și-a exprimat repede entuziasmul pentru noua sa poziție de premier și lider al Partidului Conservator. Pentru a se diferenția de fostul premier și a se asigura că numele său va rămâne în istorie, Johnson a preluat frâiele politicii britanice militând pentru un „Brexit cu price preț”. Din păcate pentru acesta, Parlamentul de la Londra, condus majoritar de opoziție, nu a acceptat aceiași variantă a Acordului. În toamna anului trecut, Boris Johnson a fost astfel nevoit să propună câteva modificări la înțelegerea cu UE. Chiar și așa însă, Partidul Laburist (opoziție) i-a amânat șansa premierului de a se bucura de Brexit în data de 31 octombtrie.

Sătul să mai depindă de opoziție, liderul de la Londra a cerut insistent alegeri parlamentare anticipate, în urma cărora a și obținut controlul asupra Parlamentului. Cu un astfel de as în mânecă, Boris Johnson s-a asigurat că membrii Partidului său (majoritari de această dată în Parlament) vor vota varianta Acordului propus de acesta. După ce Parlamentul a votat documentul, președinții Comisiei și Consiliului european au semnat acordul de Brexit pentru a permite ratificarea sa de către Parlamentul European. „Împreună cu Charles Michel am semnat acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, deschizând calea ratificării sale de către Parlamentul European”, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe contul său de Twitter.

„Cu acordul oficial al Ursulei von der Leyen şi al lui Charles Michel, textul va fi supus acum atenţiei Parlamentului European în 29 ianuarie pentru ratificare. Iar, apoi, joia viitoare, diplomaţii statelor membre ale UE vor aproba în scris raportul, asigurând astfel retragerea în ordine a Marii Britanii în 31 ianuarie la miezul nopţii”, informează ProTv. „Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol în calitate de parteneri şi aliaţi”, a subliniat preşedintele Consiliului într-un tweet pe contul său oficial, adăugând în franceză: „țin să scriem această nouă pagină împreună!”.

Acordul urmează să fie trimis înapoi la Londra pentru a fi parafat de către premierul britanic. În cursul zilei de ieri, Regina Elisabeta a II-a și-a dat consimțământul pentru textul care reglementează modalitățile de separare ale acestei alianțe lungi de 47 de ani. Parlamentul European va fi însă ultima instanță care se va pronunța cu privire la acord. „Eurodeputaţii membri ai Comisie pentru afaceri constituţionale au recomandat joi seara cu o foarte largă majoritate de 23 de voturi, împotriva a trei aprobarea textului în sesiune plenară la 29 ianuarie”. Laburistul britanic Richard Corbett, unul dintre cei aleşi europeni care au votat împotriva recomandării în favoarea votării acordului de către Parlamentul European, a denunţat un „Brexit care nu mai este de mult timp voinţa poporului britanic”. El a asigurat că va vota din nou împotriva în cursul votului din 29 ianuarie.

După trei ani de la invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, Marea Britanie și Uniunea Europeană vor bate palma despărțirii în data de 31 ianuarie 2020. Separarea oficială este însoţită însă, de o perioadă de tranziţie până la sfârşitul acestui an. Regatul Unit va continua să aplice reglementările UE în această perioadă, fără a lua parte totuşi la deciziile comunitare. Aceasta va permite o retragere calmă. Răgazul va permite de asemenea celor două părţi să-şi negocieze viitoarea relaţie, în special, un acord comercial. Dar timpul este considerat prea scurt pentru o astfel de negociere, consideră președinta Comisiei Europene.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page