top of page

Motive alarmante de îngrijorare a răspândirii bolii respiratorii mortale din China. Beijingul a anul


De mai bine de o săptămână presa internațională scrie despre noul tip de coronavirus care a provocat o boală respiratorie mortală în orașul Wuhan, din China. Îngrijorate de rapiditatea cu care se răspândește virusul, autoritățile chineze se tem că un număr din ce în ce mai mare al populației de peste 1 miliard de oameni ar putea fi afectat. În plus, faptul că au fost depistate cazuri de epidemie provocate de acest conoravirus și în afara Chinei, a născut o situație de urgență în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Până în momentul de față, cel puțin 25 persoane au murit din cauza virusului apărut la sfârșitul lunii decembrie, fiind însă înregistrate mai mult de 500 de cazuri de infecții. Conform autorităților din provincia Hubei, în care se află orașul Wuhan (11 milioane de locuitori), peste 2.200 de persoane au fost plasate în carantină, iar dinter acestea 765 au fost deja scoase de sub observație, întrucât nu au prezentat simptome ale infecției. Potrivit vicepreședintelui Comisiei Naționale de Sănătate, Li Bin, există indicii potrivit cărora virusul se transmite pe cale aeriană. În acest sens, autoritățile au decis suspendarea transportului public precum cursele cu autobuzul, trenul, feriboturile și avioanele, în ideea de a limita capacitatea de transmitere a conoravirusului în orașul Wuhun. De altă parte, și locuitorii au fost rugați să nu plece din oraș.

Potrivit datelor oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății, coronavirusul 2019-nCoV s-a răspândit deja în alte provincii chineze, dar și în Japonia, Thailanda, Coreea de Sud și Statele Unite. În opinia OMS, decizia de suspendare a transportului public în Wuhun este una „adecvată”. „Prin implementarea acestor măsuri dure, vor reuși să controleze epidemia din țară și vor reduce șansele răspândirii virusului în alte țări”, au declarat reprezentanții OMS.

Între timp, CNN a informat că două specii de șerpi din China ar putea fi sursa inițială a conoravirusului recent descoperit. „Folosind probe de virus izolate de la pacienți, oamenii de știință din China ai determinat codul genetic al virusului și au folosit microscopul pentru a-l fotografia. Cercetătorii au utilizat o analiză a codurilor proteice ale noului conoravirus, pe care au comparat-o cu diferite gazde animale, precum păsări, șerpi, marmote, arici, lilieci și oameni. În mod surprinzător, au descoperit că acestea se aseamănă foarte mult cu codurile identificate la șerpi. Bungarus multicinctus, cunoscut și sub numele de krait din Taiwan sau krait chinezesc, este un șarpe extrem de veninos, care trăiește centrul și sudul Chinei și în Asia de Sud-Est. Alături de cobra chinezească, aceste două specii ar putea fi cauza inițială a bolii”, relatează jurnaliștii de la CNN.

Răspândirea acestui virus în China și în afara granițelor țării a determinat autoritățile locale de la Beijing să anuleze toate evenimentele publice dedicate Anului Nou Chinezesc. „Pentru a controla epidemia și proteja sănătatea și viețile oamenilor am decis să anulăm toate evenimentele de amploare în Beijing, inclusiv târgurile. Cetățenilor li se recomandă să ia măsuri preventive suplimentare”, se arată într-un comunicat al Biroului pentru Cultură și Turism de la Beijing.

Pe glob, mai multe țări au publicat informația conform căreia s-au depistat simptome ale coronovirusului din China. Patru pacienți sunt tratați în spitale din Scoția după ce au prezentat simptome ale virusului. Aceștia vizitaseră de curând orașul Wuhan, din China. Aeroportul internațional „Avram Iancu” din Cluj Napoca a anunțat luarea primelor măsuri privind coronavirusului prin lipirea afișelor informative în terminalele de sosiri și plecări dar și distribuirea de flyere pasagerilor. Un bărbat american din Washington, a fost diagnosticat cu acest virus însă, acesta se simte mai bine și ar putea fi externat în curând. „Bărbatul (în vârstă de 30 de ani) s-a simțit rău în weekend după ce a călătorit ân Wuhan, orașul său natal, în noiembrie și decembrie, iar luni a fost diagnosticat cu coronavirus”, informează agenția națională de presă, Mediafax.

Comisia Europeană trage un semnal de alarmă și informează astfel statele membre ale UE că Executivul European lucrează la asigurarea măsurilor necesare pe care acestea le pot aplica în cazul în care Europa devine o țintă îngrijorătoare. „Suntem pregătiți să intensificăm eforturile noastre și sprijinul pentru statele membre pentru a asigura coordonarea răspunsului iar măsurile de control corespunzătoare să fie aplicate, dacă este nevoie”, a transmis Stefan De keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page