Iranul va preda Ucrainei cutiile negre ale aeronavei Boeing 737-800
După ce a recunoscut public că armata iraniană este cea care se află în spatele catastrofei aviatice din data de 8 ianuarie, petrecute în Iran, după ce un avion Boeing 737-800 aparținând companiei aeriene Ukraine International Airlines cu 176 de persoane a explodat în aer la câteva minute după decolarea din aeroportul din Teheran, întreaga planetă așteaptă cu sufletul la gură să vadă cum se va rezolva această crimă. Dacă inițial s-a speculat faptul că avionul s-a prăbușit din cauza unei defecțiuni a motorului, până la recunoașterea publică a Iranului, Statele Unite ale Americii și Rusia au fost primele suspecte. Șocul acestei vești a fost cu atât mai puternic cu cât nimeni nu se aștepta ca însuși Iranul să procedeze astfel în condițiile în care cetățenii erau deja în doliu, din cauza morții generalului Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran.
Avionul a fost lovit de o rachetă lansată „neintenționat” de armata iraniană, crezând că ținta este o posibilă amenințare americană, în contextul tensiunilor dintre SUA și Iran.
Pentru a-și spăla păcatele, Teheranul încearcă să colaboreze cu Ucraina în investigarea cazului, fapt pentru care, cele două cutii negre ale avionului de pasageri ucrainean, vor fi trimise la Kiev. Mai mult, autoritățile iraniene s-au arătat pregătite să permită experților din Franța, Canada și Statele Unite să exameneze datele din cutiile negre. „Cu ajutorul expertizei unor țări, ca Franța, Canada și America, vom încerca să citim înregistratorul de date de zbor din Kiev. Dacă acest efort nu reușește, cutia neagră va fi trimisă în Franța”, a declarat Hassan Rezaifar, un director responsabil cu investigarea accidentelor, în cadrul Organizației pentru Aviației Civilă din Iran. De altă parte, Justin Trudeau, premierul Canadei, a insistat ca Iranul să trimită cutiile negre în Franța, pentru a fi analizate. „Iranul nu are nivelul de expertiză tehnică sau, mai ales, echipamentul necesar pentru a putea analiza rapid aceste cutii negre deteriorate”, a declarat premierul Canadei, țară de unde preveneau 57 din victimele dezastrului aerian.
Săptămâna viitoare, un reprezentant al Iranului va efectua o vizită în Ucraina pentru a preda datele și înregistrările audio din timpul zborului, cu scopul de a fi examinate de o echipă comună de investigații.
În același timp, cinci țări ale căror cetățeni au murit în Boeing-ul 737-800, au anunțat că intenționează să ceară Teheranului să plătească compensații familiilor victimelor, avertizând că lumea așteaptă un răspuns în această privință. Canada, Ucraina, Marea Britanie, Suedia și Afganistan cer Iranului să deschidă o anchetă internațională riguroasă, independentă și transparentă către națiunile îndurerate. Cele cinci țări vor ca Teheranul să conducă procesul de identificare a victimelor cu demnitate și transparență și să respecte dorința familiilor în privința repatrierii trupurilor. „Ochii comunității internaționale sunt astăzi asupra Iranului. Cred că Iranul are de făcut o alegere și lumea îi privește”, a precizat ministrul canadian de Externe, Francois-Philippe, în cadrul unei conferințe de presă la Londra.
Pentru a-și explica fapta, Iranul a dat vina pe Statele Unite și „jocul” pe care americanii îl desfășoară în Orientul Mijlociu. La auzul acestei acuzații, președintele Donald Trump a declarat că liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei ar trebui să fie foarte atent la declarațiile sale. „Așa numitul lider suprem al Iranului, care nu a fost așa suprem în ultima vreme, a spus niște lucruri urâte despre Statele Unite și Europa. Economia lor se prăbușește și poporul lor suferă. Ar trebui să aibă grijă ce spune”, a adăugat liderul de la Casa Albă. De acord cu Trump este și Brian Hook, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Iran. Conform acestuia, amenințările lansate de către autoritățile de la Teheran nu vor duce decât la o izolare și mai accentuată a Iranului la nivel internațional. „Atât timp cât regimul amenință întreaga lume, va deveni mai izolat. Până când Iranul nu se va comporta ca o națiune normală, izolarea în care se află se va adânci”, a declarat Hook.
La polul opus, Rusia ia apărarea Iranului căruia îi scuză gestul explicând că Teheranul a lansat rachete spre aeronava ucraineană de pasageri în contextul în care circulau informații că la frontiera țării erau avioane americane multirol F-35. „Erau cel puțin șase avioane americane F-35 în aer în zona frontierei iraniene în acel moment. Această informație nu este confirmată încă, dar aș vrea să evidențiez situațiile limită în ale cazurilor de acest tip. Dar erau informații că iranienii așteptau un alt atac din partea Statelor Unite după atacurile lor, doar că nu știau ce formă ar putea avea”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.