În timp ce familia Regală britanică se confruntă cu o criză din cauza rupturii legăturilor cu Prințu
Intenția Prințului Harry și a soției sale, fosta actriță Meghan Markle de a renunța la rangul de „membri seniori” ai Familiei Regale, dorind în schimb să devină independenți din punct de vedere financiar, a șocat nu doar pe cetățenii britanici ci însăși și pe Familia Regală. Această ruptură a lui Harry de restul familiei confirmă zvornurile recente precum că Meghan l-ar fi îndepărtat de poziția sa în societate, dar și de propriul frate. Prințul William s-a declarat foarte trist cu privire la faptul că relația strânsă de care se bucuraseră cândva el și fratele său mai mic, a avut de suferit în ultima perioadă. Decizia cuplului Harry-Meghan ar fi adâncit și mai mult golul dintre cei doi frați. „Nu voi mai fi niciodată în măsură să îmi așez brațul protector pe umerii fratelui meu mai mic. Mi-am protejat fratele toată viața, dar acum nu se mai poate. Suntem entități separate”, a declarat William.
Conform Daily Mail, prințul Ducele de Cambridge și exprimat nemulțumirea la faptul că Harry nu mai face parte din „echipa regală”, însă speră că va veni o perioadă când ducele și ducesa de Sussex vor reveni în rândul Familiei Regale.
Îngrijorați de reacția reginei Elisabeta a II-a, cu privire la această veste, jurnaliștii precizează că aceasta a fost văzută cu o expresie sumbră pe chip, fapt care dă de înțeles că este preocupată de fragilitatea mentală a nepotului ei, Harry. „De asemenea, s-a vehiculat că ducele de Sussex a ales să se retragă deoarece se temea că soția sa era într-o situație emoțională delicată, care ar fi putut să o afecteze grav dacă ar fi rămas în Marea Britanie definitiv”, informează agenția națională de presă, Mediafax.
La finalul săptămânii trecute, Regina Marii Britanii a lansat un ultimatum de 72 de ore, solicitându-le Prințului Harry și soției acestuia să ajungă la un acord cu Palatul Buckingham privind renunțarea lor la privilegiile regale. Pentru a discuta ce se va întâmpla de acum încolo, ieri familia regală s-a reunit față-n față, în timp ce ducesa de Sussex a fost așteptată să participe printr-o discuție telefonică din Canada. Printre punctele care au fost aduse la summitul de la Sandringham, unde a avut loc întâlnirea Reginei Elisabeta a II-a, a prințului Charles, prințului William și prințul Harry s-au numărat mai milte probleme precum: dacă Harry și Meghan își vor păstra titlurile, dacă vor continua să îndeplinească îndatoririle regale, finanțarea lor și reguli cu privire la tranzacțiile comerciale pe care cei doi le au în vedere.
În afara tensiunii extrem de vizibile în rândul Famileei Regale, starea de spirit generală este îndeosebit de încordată chiar și în afara Palatului de la Buckingham, mai mulți oameni declarându-se că înțeleg furia față de sfidarea lui Harry și Meghan având în vedere că aceștia și-au făcut publică decizia pe o rețea de socializare înainte să o comunice reginei. În plus, premierul Canadei, Justin Trudeau și cântărețul Elton John ar fi știut înaintea reginei.
Iubirea și prietenia dintre cei doi frați ai prințesei Diana și a prințului Charles părea de neatins înainte ca Harry să își prezinte actuala soție, în mod public, familiei dar și Marii Britanii. În vremurile „bune”, cei doi își preluaseră rolurile de membri ai Familiei Regale și deveniseră inseparabili, astfel încât chiar și după nunta Prințului William cu Kate Middlenton, Harry era văzut mereu cu aceștia, formând un trio îndrăgit de englezi. Fratele mai mic al lui William a refuzat însă să nege speculațiile și a spus că el și Ducele de Cambridge se află pe „drumuri diferite”. Presa punctează că și înainte de lansarea anunțului controversat, Harry începuse să se simtă „frustrat” pentru că i s-ar fi cerut să nu mai ia parte la anumite proiecte, ori să le redirecționeze în favoarea fratelui său. La începutul acestui an s-a afirmat și că Meghan Markle și Kate Middleton nu au mai vorbit de peste șase luni.
În timp ce Familia Regală se luptă cu noua atitudine a lui Harry, Scoția este preocupată de faptul că Parlamentul de la Londra a aprobat Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Mii de persoane au participat în weekend, la un marș pentru independența Scoției organizat sâmbătă la Glasgow. Tot sâmbătă, Parlamentul Irlandei de Nord și-a reluat activitatea după trei ani de blocaj politic generat de Brexit.
Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, 62% dintre scoțieni vor ca țara lor să rămână în Uniunea Europeană. Prim ministrul scoția, Nicola Sturgeon susține că Partidul său, SNP, are în prezent un mandat „indiscutabil” pentru organizarea unui referendum privind independența, după ce în alegerile din 12 decembrie din Regatul Unit formațiunea a obținut 48 dintre cele 59 de locuri alocate Scoției în parlamentul de la Londra.
La finalul săptămânii trecute, Parlamentul britanic, deținut în majoritate de Partidul Conservator, condus de premierul britanic, Boris Johnson a aprobat Acordul de retragere din Uniunea Europeană. Șeful Guvernului de la Londra se declară optimist cu privire la obținerea unui acord comercial fără taxe vamale cu Blocul comunitar, după Brexit. „Singurele circumstanțe în care ne-am imagina controale la mărfuri transportate din Marea Britanie spre Irlanda de Nord ar fi dacă nu am obține un acord cu tarife zero cu prietenii și partenerii noștri din UE, dar eu sper și sunt încrezător că vom obține”, a declarat luni, Boris Johnson.