Statele Unite ale Americii dau vina pe ruși pentru prăbușirea avionului Boeing 737-800 în Iran
Omenirea stă cu ochii pe Orientul Mijlociu, simțind parcă un fior atunci când deschid mereu canalele de știri. Obișnuiți să audă vești proaste din zona arabă, oamenii sunt cu atât mai îngrijorați cu cât tensiunile dintre americani și iranieni au fost ridicate la un alt nivel. Evenimentele de săptămâna trecută și săptămâna aceasta au atras atenția asupra conflictului periculos și riscant dintre puterea mondială Statele Unite ale Americii și una dintre forțele lumii musulmane, Iran.
Dacă în ultimele luni, cele două tabere obișnuiau să alimenteze această tensiune prin avertizări și insulte, săptămâna trecută, din neant, Donald Trump a „reușit” să îl ucidă pe al doilea cel mai important om din Iran, eliminând astfel un rival de temut. Acuzându-l că plănuia importante atacuri teroriste la adresa americanilor, liderul de la Casa Albă a ordonat uciderea degrabă a generalului Qasem Soleimani, fără a se consulta cu Congresul american înainte. Șocați de decizia lui Trump, liderii internaționali s-au temut de îndată că Iranul va riposta printr-o manieră răzbunătoare catastrofală. În timp ce trupul neînsuflețit al generalului Soleimani era plâns pe străzile Iranului de sute de mii de oameni, Trump explica că decizia lui a fost una corectă, salvând planeta de un terorist.
Cu teama unui război, omenirea a trăit următoarele zile țintindu-și atenția asupra Orientului Mijlociu. La începutul acestei săptămâni, iranienii au atacat două baze militare ale SUA în Irak, însă Trump a refuzat să vorbească despre pagube. Reacția lui a fost „totul este bine”. În schimb, la numai o oră de la atac, un avion cu 176 de pasageri, ce a părăsit Teheranul cu destinația Kiev, s-a prăbușit curând după decolare. Nu există niciun supraviețuitor iar în timp ce iranieni investighează cazul cu Ucraina (țară de unde era compania aeriană dar și o mare parte din pasageri, inclusiv membri ai echipajului), americanii arată cu degetul către ruși.
Inițial, iranienii au spus că se vor ocupa singuri de anchetă tocmai pentru a evita posibilitatea ca probele să fie unele trucate, însă astăzi, autoritățile de la Teheran au anunțat că permit anchetatorilor ucrainieni să aibă acces la fragmentele avionului Boeing 737-800. „Este prea devreme pentru detalii specifice ale investigației”, se arată într-un comunicat al cabinetului președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Tot în cadrul comunicatului se menționează și faptul că anchetatorii colectează ADN de la rudele ucrainienilor care au murit în accidentul aviatic pentru a identifica victimele. În afară de ucrainieni, Iranul i-a invitat și pe cei de la Boeing (compania producătoare de acest tip de avion) pentru a participa la anchetă. Deși se tot speculează diverse scenarii ale cauzei prăbușirii acestui avion, președintele Ucrainei a cerut Statelor Unite și celorlalte țări occidentale să publice dovezi că avionul ucrainean a fost doborât. Cu toate că inițial s-a declarat că principala cauză a prăbușirii este o defecțiune a motorului, există ipoteze conform cărora aeronava ar fi fost doborâtă. „Ipoteza că o rachetă a lovit aeronava nu poate fi eliminată, însă deocamdată nu o putem confirma. Având în vedere ultimele declarații făcute de lideri, cerem partenerilor noștri internaționali – în special Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii – să ofere informații și dovezi privind această catastrofă comisiei care investighează cauzele”, a declarat Zelenski.
Postul de televiziune american, CNN, a relatat astăzi că „avionul ucrainean Boeing 737-800 a fost doborât de două rachete rusești”. Conform unei surse anonime citate de CNN, „un semnal de radar iranian a vizat avionul înainte de a fi doborât”. Potrivit aceleiași surse, analiștii americani au descoperit informația în dimineața din urma accidentului însă au așteptat o zi pentru verificări. De altă parte, oficialii canadieni au declarat tot astăzi, că o rachetă sol-aer a doborât aeronava. Aceștia dau vina pe ruși și spun că la fața locului au fost găsite resturi dintr-o rachetă rusească Tor-M1. „Rachetele Tor, numite și SA-15 Gauntlet de către NATO, sunt un sistem de apărare cu o rază de acțiune scurtă, care integrează lansatorul de rachetă și radarul pe un singur vehicul șenilat. Sistemul este creat pentru a fi mobil și letal asupra țintelor, la altitudine până la 6.000 de metri și cu o rază de acțiune de 12 kilometri. Aeronavele militare și rachetele de croazieră – pe care sistemul Tor a fost creat să le distrugă – își plănuiesc cursele pentru a evita detectarea pe radar. Acestea sunt echipate cu sisteme care derulează radarul sau semnalizatoare care se comportă ca niște capcane pentru rachetele căutătoare de surse de căldură”, scrie Reuters, în timp ce agenția națională de presă, Mediafax, informează că avionul companiei Ukraine International Airlines, prăbușit în Iran ar fi furnizat un plan de zbor și nu avea sisteme de apărare.
„Este puțin probabil ca echipajul aeronavei să fi avut timp să reacționeze la orice rachetă. Probabil că nici nu a văzut-o venind, Imediat după decolare, piloții erau preocupați cu alte chestii”, a explicat Michael Duitsman, un cercetător al Institutului de Studii Internaționale Middlebury.