top of page

Capitala Australiei renunță la show-ul de artificii de Revelion din cauza incendiilor masive cu care


Câteva ore mai desparte Australia de ultima noapte din 2019 și primele momente ale australienilor din noul anul. Cu toate că bucuria acestora este mereu un motiv de mediatizare a modului în care australienii investec anual în showul de artificii de la doisprezece noaptea, mâine seară, capitala Australiei, Canberra, nu va mai putea beneficia de aceași amintire pe care o are an de an, la miezul nopții, în seara de Anul Nou. În timp ce planeta va sărbători cu mult fast, începutul unui nou deceniu, australienii vor petrece calm și în liniște Revelionul, amintindu-și însă de primejdiile cu care se confruntă de câteva luni din cauza încălzirii globale care a provocat incendii masive de vegentație. Potrivit ABC, tradiționalul show de artificii care urma să fie prezentat de Revelion în Canberra a fost oficial anulat din cauza riscului crescut de incendii de vegetație. Pentru că teritoriul capitaliei Australiei a impus o interdicție totală de foc până miercuri dimineață, la ora locală 06.00, autoritățile trebuie să decidă acum și dacă festivitățile de Revelion vor fi anulate.

Dacă în Europa și America de Nord, oamenii vor avea parte de o iarnă în adevăratul sens al cuvântului, în Australia, luna decembrie este o lună de plină vară. Astfel, vremea este una extrem de caldă și uscată. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile vor fi temperaturi de până la 39 de grade Celsius dar și condiții de vânt.

An de an, showul de artificii din Canberra are loc în Civic Square. „Mii de rezidenți urmau să petreacă Revelionul în cartierul central de afaceri din Canberra, de unde puteau vedea show-ul de artificii. Georgeina Whelan, de la Departamentul pentru situații de urgență din Canberra, a spus că accesul și punctele de evacuare sunt limitate în acel cartier în cazul producerii unor incendii de vegetație”, informează agenția națională de presă, Mediafax.

Cu toate că australienii încă își doresc să vină la Canberra de Revelion, Jo Verden de la departamentul pentru evenimente al Teritoriului Capitalei Australiene a transmis că și alte activități, inclusiv concerte, ar putea fi anulate, în funcție de condițiile meteorologice. „Este o dezamăgire faptul că nu putem avea un foc de artificii la Canberra anul acesta, dar siguranța publicului rămâne o prioritate pentru oferirea unui eveniment amuzant și sigur”, a precizat Verden.

De altă parte, australienii se pot bucura în continuare de celebrul show de artificii programat la Sydney care, cel puțin până la ora actuală nu a fost anulat. Totuși, serviciul de pompieri nu a eliminat într-u totul posibilitatea de a anula evenimentul în ultimul moment.

Peste un sfert de milion de persoane au semnat o petiție online prin care se cer autorităților anularea focurilor de artificii de Revelion din Sydney. Potrivit semnatarilor acestei petiții, banii care se cheltuie pe acest tip de spectacol ar trebui să fie oferiți pompierilor care se luptă cu incendiile ce amenință orașul. Anul trecut, showul de artificii din Sydney a costat aproximativ patru milioane de dolari americani. Conform semnatarilor showul „ar putea traumatiza pe unii oameni care se confruntă cu suficient fum în aer”.

Drept reacție, primarul orașului a anunțat că refuză să anuleze celebrul spectacol de artificii, susținând că nu ar fi niciun beneficiu în acest sens, având în vedere că pregătirile sunt deja făcute de 15 luni și mare parte din buget a fost cheltuită. Australia este afectată de mai multe luni de puternice incendii de vegetație. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „peste 3,4 milioane de hectare de vegetație au ars, aproximativ o mie de case au fost distruse și nouă persoane, printre care și doi pompieri voluntari, au murit în urma acestor incendii”.

În cursul zilei de ieri, autoritățile au decis evacuarea a aproximativ 30.000 de turiști , în condițiile în care temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în Melbourne, iar vremea extrem de toridă și vânturile foarte puternice au dus la intensificarea indendiilor în regiune. Potrivit presei australiene, peste 100 de focare ard în statul New South Wales, condițiile meteo îngreunând munca echipelor de intervenție. Peste 3.000 de pompieri sunt mobilizați în zonele cu probleme, dar cu toate acestea focurile continuă să se extindă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page