top of page

Oficialii SUA sunt acuzați că au prezentat evaluări false despre situația din Afganistan


Americanii continuă să creeze impresia că joacă rolul eroilor care luptă pentru siguranța planetei și pentru a instala pacea acolo unde se consideră că viețile oamenilor sunt puse în pericol. Din nefericire pentru aceștia, o serie amplă de documente, declarații și investigații realizate de-a lungul ultimilor ani, arată faptul că Statele Unite ale Americii inventează scenarii care să le explice invazia pe teritoriile din Orientul Mijlociu. Dacă de cele mai multe ori se folosesc de mass media pentru a discredita anumite religii, terorismul și regimurile dictatoriale par să fi devenit scuzele favorite ale americanilor atunci când sunt întrebați de ce își trimit militarii în țările bogate în petrol.

Recent, cotidianul american, The Washington Post, a publicat un articol prin care se demonstrează cu ajutorul unor documente confidențiale, că oficialii americani au oferit evaluări false despre stadiul conflictului din Afganistan, ascunzând dovezi că războiul nu poate fi câștigat. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „documentele au fost elaborate în cadrul unui proiect federal pentru analizarea deficiențelor celui mai îndelungat conflict armat din istoria Statelor Unite ale Americii. Printre documentele obținute de către The Washington Post, se numără 2.000 de pagini de interviuri cu persoane implicate direct în conflict, inclusiv generali și diplomați”. Mai mult pe 400 dintre militari au criticat situația din Afganistan, condamnând modul în care se desfășoară operațiunile armatei americane.

„Nu putem înțelege clar situația din Afganistan, nu știam ce făceam. Pentru ce ne aflam acolo? Nu aveam nici cea mai vagă idee despre acțiuni. Dacă poporul american ar ști amploarea disfuncționalităților... 2.400 de vieți pierdute”, a declarat generalul Douglas Lute, în cadrul unui interviu.

După ce a lansat în 2001 invazia în Afganistan, timp de 18 ani, Statele Unite ale Americii au mobilizat peste 775.000 de militari americani pentru a-i trimite în război. Datele oficiale furnizate de către Pentagon arată că 2.300 dintre aceștia au murit, iar 20.589 au fost răniți. „Toate datele au fost modificate pentru a prezenta cea mai bună imagine posibilă”, a recunoscut colonelul Bob Vrowley, consilier militar.

De altă parte, cotidianul „The Washington Post” comentează: „interviurile evidențiază, prin numeroase voci, erorile care persistă și acum. Arată modul în care trei președinți – George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump - și comandanții militari subordonați nu au putut onora promisiunile de a câștiga în conflictul din Afganistan”.

Potrivit unei estimări realizate de Neta Crawford, profesor de Științe Politice și director al Proiectului Costurile Războiului (Costs of War Project), aparținând Universității Brown, începând din anul 2001, Departamentul american al Apărării, Departamentul de Stat și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională au cheltuit între 934 și 978 de miliarde de dolari pentru operațiunile din Afganistan. „Interviurile au fost realizate de Inspectoratul General pentru Reconstrucția Afganistanului, un organism creat de Congresul SUA în anul 2008”, explică Mediafax.

În Afganistan și-au pierdut viețile, soldați de mai multe naționalități, printre care și români. În momentul de față, țara noastră are 762 de militari români în această țară, iar potrivit Ministerului Afacerilor Externe, zeci dintre aceștia au murit sau au fost răniți în misiune. Conform hotnews.ro, „România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie Neagoe Basarab, sub comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF). Aceasta a reprezentat prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-al Doilea Război Mondial. De atunci, mai mulţi militari români au căzut victime în Afganistan”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page