top of page

Potrivit Jens Stoltenberg, „spațiul cosmic este domeniu strategic de apărare, însă NATO nu va plasa


Lupta pentru putere și control se mută de pe pământ, în spațiu. Potențialul pe care americanii sau rușii l-au demonstrat deja cucerind spațiul cu diverse evenimente pare să îi mâne pe cele mai puternice națiuni să meargă și mai departe și să folosească spațiul cosmic în detrimetrul intereselor personale. Astfel, potrivit Secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, NATO nu va plasa arme în spațiul cosmic, dar spațiul va fi recunoscut ca domeniu strategic de apărare. „Într-o lume aflată în schimbare rapidă, NATO continuă să se adapteze pentru a face faţă provocărilor strategice. Iar mâine vom face un nou pas important. Mă aştept ca miniştrii să aprobe recunoaşterea spaţiului ca domeniu operaţional, alături de aer, zonele terestre, maritime şi cibernetice. Spaţiul este esenţial pentru măsurile NATO de apărare şi disuasiune, pentru avertizare, comunicaţii şi navigare. Aproximativ 2.000 de sateliţi sunt în prezent pe orbita Terrei. Aproximativ jumătate dintre ei sunt deţinuţi de ţări membre NATO. Deci, recunoaşterea spaţiului cosmic ca domeniu operaţional va fi un semnal clar că noi continuăm consolidarea capabilităţilor de disuasiune şi apărare în toate domeniile. Abordarea noastră va rămâne defensivă şi în conformitate totală cu reglementările internaţionale. NATO nu intenţionează să plaseze arme în spaţiul cosmic. Dar trebuie să ne asigurăm că misiunile şi operaţiunile noastre au susţinerea adecvată. Vom aborda şi alte teme, inclusiv rolul NATO în combaterea terorismului. Misiunile noastre din Afganistan şi Irak continuă să joace un rol important în împiedicarea reapariţiei reţelei teroriste Stat Islamic şi a altor grupuri teroriste. Activitatea noastră de contracarare a ameninţărilor hibride va fi, de asemenea, pe agendă. Aliaţii se implică, inclusiv prin noi solicitări de bază pentru comunicaţii rezistente, inclusiv de tip 5G. (...). Vom discuta şi despre alte subiecte strategice, inclusiv despre Rusia şi despre implicaţiile ascensiunii Chinei, viitorul controlului armamentului şi securitatea energetică”, a declarat marţi Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cadrul NATO.

De cealaltă parte, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov acuză Statele Unite că adâncesc criza în domeniul controlului asupra înarmărilor terestre. „Suntem îngrijorați de acea criză, din domeniul controlului asupra înarmărilor, care se adâncește. Vorbesc de decizia Statelor Unite, care a urmat după denunțarea Tratatului de rachete anti-balistice, de a distruge și Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare. Măsurile propuse de partea rusă, care ar putea să asigure continuitatea acestui acrod, au fost respinse. Acum se află sub semnul întrebării soarta Tratatului pentru reducerea și limitarea a armelor ofensive strategice (New START sau SVN-III), aici se mai adaugă refuzul Statelor Unite de a ratifica Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare, reflectarea în documentele doctrinare americane a posibilității diminuării pragului de aplicare a armelor nucleare, planurile de desfășurare a armelor ofensive în spațiul cosmic”, a declarat Serghei Lavrov, la deschiderea colegiului a ministerelor Afacerilor Externe al Rusiei și Belarus.

Între timp, Statele Unite continuă să abordeze cu mult interes și lupta împotriva organizației teroriste, Stat Islamic. Considerând că poziția de cea mai puternică națiune de pe Terra îi oferă un set de drepturi dar și de responsabilități, SUA au impus la începutul acestei săptămâni, sancțiuni vizând firme și persoane active în Turcia și Orientul Mijlociu, din cauza susținerii logistice acordate rețelei teroriste Stat Islamic.

Astfel, după ce a participat la moartea liderului ISIS, SUA a în calcul exterminarea acestei organizații teroriste prin pedepsirea promovării ei de către aliați. Potrivit Departamentului american al Trezoreriei sunt vizate firmele turce Sahloul Money Exchange Company, Al-Sultan Money Transfer Company și ACL Ithalat Ihracat, precum și cetățenii turci Ismail Bayaltun și Ahmet Bayaltun.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, pe lista sancțiunilor a fost introdusă și organizația afgană Nejaat și doi membri ai conducerii acesteia, Sayed Habib Ahmad Khan și Rohullah Wakil.

Potrivit secretarului american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, aceste acțiuni caută să intensifice presiunile asupra rețelei teroriste Stat Islamic după uciderea liderului acesteia, Abu Bakr al-Baghdadi, de către forțele speciale americane. „După operațiunea plină de succes împotriva lui al-Baghdadi, Administrația Donald Trump este determinată să distrugă în totalitate rețeaua rămasă de celule teroriste”, a declarat Steven Mnuchin.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page