Studiile recente arată că majoritatea cetățenilor din centrul și estul Uniunii Europene se tem că vo
Deși Uniunea Europeană promite egalitate de șanse față de toate statele sale membre, astăzi, încă se mai vorbește despre discrepanțe economice și politice între vestul și estul Blocului comunitar. Conform Poloniei și a Ungariei, liderii de la Bruxelles caută să prioritizeze starea de bine a țărilor dezvoltate din vest în timp ce estul este mereu lăsat pe urmă, fiind tratat cu inferioritate. Cu toate acestea însă, nu autoritățile au de suferit din cauza acestei acuzații de inegalitate de șanse ci mai degrabă cetățenii acestor țări deoarece ei sunt victimele unor sisteme corupte și incorecte. Potrivit cotidianului „The Guardian”, majoritatea cetățenilor din centrul și estul Uniunii Europene, inclusiv din România, sunt îngrijorați în legătură cu viitorul democrației, sceptici în ceea ce privește autoritățile și partidele politice, și neîncrezători în mass media. Astfel, conform sondajului de opinie realizat de firma britanică YouGov, desfășurat pe un eșantion de 12.500 de persoane din Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, publicat de Fundația pentru o Societate Deschisă, fondată de controversatul George Soros, între 51% și 61% din respondenți din șase țări – inclusiv Germania – consideră că democrația este în pericol.
Totuși, conform sondajului, în ciuda a ceea ce autorii cercetării numesc „niveluri alarmante” de neîncredere în sistemul democratic și mass media, mulți respondenți consideră de asemenea, că pot influența viața politică și pot îmbunătăți societatea: analiza relevând că tinerii – în special femei – se implică în activități civice și sunt optimiști în ceea ce privește realizarea de schimbări pozitive.
Întrebați cum privesc curajul de a se ridica împotriva neregulilor din societățile din care fac parte, majoritatea românilor, bulgarilor, ungurilor, slovacilor și polonezilor cred că vor suferi consecințe în plan personal în cazul în care critică autoritățile, în timp ce peste 60% din respondenții din țările incluse în studiu sunt de părere că justiția se confruntă cu amenințări. Cele mai grave situații par să se întrevadă în Bulgaria, Polonia, România, Ungaria și Germania, unde, trei sferturi de participanți la sondaj din Bulgaria, peste jumătate din români și unguri, o treime în Polonia și o cincime dintre germani au considerat, de asemenea, că alegerile din țara lor nu sunt nici libere și nici corecte. Doar mai puțin de un sfert dintre respondenții cu vârste de peste 40 de ani au fost de părere că toată lumea este în acest moment mai sigură decât era în 1989.
Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „încrederea în corectitudinea informațiilor furnizate atât de mass media cât și de autorități este foarte scăzută; majorități clare din aproape toate țările indicând că nu au încredere în mass media consacrată să relateze evenimentele în mod echitabil sau onest, ori în autorități să publice informații precise și nepărtinitoare”. De altă parte, sondajul publicat de cotidianul „The Guardian”, a relevat o implicare civică pe scară largă, în special în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani (categorie denumită „Generația Z”) și de la 23 până la 37 de ani (milenarii sau „Generația Y”), precum și optimism în ceea ce privește capacitatea lor de a schimba lucrurile în bine.
Un lucru comun în toate țările intervievate este că cetățenii își doresc ca autoritățile să facă mai mult în sprijinul femeilor, tinerilor, vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități și a celor cu venituri reduse.
Rezultatele acestui sondaj sunt explicate de o anchetă realizată ulterior de cotidianul „The New York Times” care, menționează faptul că țările dine stul Uniunii Europene sunt de fapt și țările unde oligarhii și populiștii mulg milioane de euro destinate agriculturii, crescând astfel nivelul corupției și al îngrijorării cetățenilor. Potrivit The New York Times, guvernul populist din Ungaria condus de premierul Viktor Orban și din alte state membre ale Uniunii Europene folosesc subvențiile destinate agriculturii pentru clientela lor politică, fmiliile și apropiați în detrimetrul micilor fermieri. „Investigația New York Times, desfășurată în nouă țări pentru cea mai mare parte a anului 2019, a descoperit un sistem de subvenții care în mod deliberat opac, subminează în mare măsură obiectivele Uniunii Europene privind mediul și este afectat de corupție și auto-tranzacționare”, informează Mediafax.
Anual, Blocul comunitar plătește 65 de milioane de dolari sub formă de subvenții agricole destinate să sprijine fermierii de pe continent și să mențină în viață comunitățile rurale numai că în Ungaria și o mare parte din Europa Centrală și de Est, cea mai mare parte se îndreaptă către unii puțin conectați și puternici. Numai primul ministru al Republicii Cehe a strâns anul trecut zeci de milioane de dolari din subvenții. Acestea au subscris terenuri în stil mafiot în Slovacia și Bulgaria.