top of page

Liderul grupării teroriste, Stat Islamic, a murit


Au sunat tobele în ritm de suspans după ce președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a transmis pe Twitter că are un anunț „uriaș” de făcut. „Ceva foarte mare tocmai s-a întâmplat”, a anunțat Trump încercând să îi facă curioși pe toți cei care i-au citit știrea. La scurt timp însă, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Hogan Gidley, a transmis că președintele american va face duminică un „comunicat major”, fără însă a da detalii legate de conținutul acestuia. Conform speculațiilor însă, președintele Trump ar putea transmite noutăți despre liderul rețelei teroriste, Stat Islamic, Abu Bakr-al-Baghadi.

Potrivit BBC News, armata SUA ar fi condus o operațiune militară împotriva liderului organizației teroriste, care a fost dat dispărut.

O zi mai târziu, Donald Trump a anunțat în cadrul unui discurs, că liderul ISIS, Abu Bakr-al-Baghdadi a murit. Potrivit lui Donald Trump, militarii americani l-au încercuit pe acesta, iar liderul Stat Islamic și-a detonat vesta cu explozibil pe care o avea asupra sa. Trei dintre copiii liderului ISIS au murit în explozie. De altă parte, niciun dintre militarii americani implicați în operațiune nu a decedat. Conform liderului de la Casa Albă, Baghdadi era monitorizat de către Statele Unite de două săptămâni, iar operațiunea a fost lansată întrucât existau informații potrivit cărora acesta intenționa să plece din locul în care se afla. Mai mult, se pare că forțele kurde au fost cele care au oferit informații Statelor Unite în legătură cu Baghdadi.

Despre această operațiune a fost informată și Ankara, având în vedere că autoritățile turce desfășoară o ofensivă militară în nordul Siriei.

Donald Trump a adăugat că al-Baghdadi a murit „ca un câine și ca un laș”, mai mulți membri ai grupării fiind uciși în cadrul aceleiași operațiuni. Conform președintelui american, SUA au obținut informații foarte importante despre Stat Islamic în timpul operațiunii, mulțumindu-le cu acest prilej kurzilor din Siria, Turciei, Irakului și Rusiei pentru sprijin. „Abu Bakr-al-Baghdadi, pe numele său real Ibrahim Awwad al-Bradi, a devenit unul dintre cei mai căutați teroriști din lume în 2014, după ce teroriștii grupării Stat Islamic au capturat orașul irakian Mosul. Născut în 1971, la nord de capitala irakiană Bagdad, al-Baghdadi era cleric la o moschee din Irak în 2003, în timpul invaziei americane. El a fost membru al grupării Al Qaeda și a proclamat așa numitul „califat” al Stat Islamic în Irak și Siria în 2004”, informează agenția națională de presă, Mediafax.

Tot în cursul zilei de duminică, autoritățile irakiene au făcut cunoscut faptul că oficialii de la Bagdad au ajutat Statele Unite să îl găsească pe liderul grupării teroriste ISIS, după ce au aflat informații de la doi apropiați ai acestuia. Practic, autoritățile irakiene aveau informații despre locul în care se afla al-Baghdadi de la cumnatul acestuia, care a fost recent arestat în Irak, dar și de la soția unui adjunct al liderului terorist.

Conform Associated Press, cei doi oficiali nu au permisiunea de a face declarații publice legate de operațiuni de acest tip și au vorbit sub protecția anonimatului.

Cu toate că a fost printre țările cărora Trump le-a mulțumit pentru sprijinul capturii, Administrația Vladimir Putin a exprimat scepticism în legătură cu anunțul Statelor Unite privind uciderea lui Abu Bakr-al-Baghdadi. Conform Ministerului rus al Apărării, Rusia nu are informații credibile despre uciderea liderului ISIS. „Ministerul rus al Apărării nu are informații credibile despre militari americani care să fi efectuat în zona aflată sub control turc din Idlib, a unei operațiuni privind o nouă eliminare a fostului lider Stat Islamic”, a declarat generalul Igor Konașenkov, purtătorul de cubânt al Instituției.

Între timp, un fost ofițer din armata lui Saddam Hussein a devenit noul lider al grupării teroriste ISIS. Conform thesun.co.uk, Abdullah Qardash, supranimit „profesorul” și-a asumat deja poziția în cadrul grupării jihadiste. „Baghdadi a fost o figură controverstă. Nu s-a implicat în operațiunile de zi cu zi. Tot ce făcea era să spună da sau nu – fără să planifice nimic”, a explicat un oficial din serviciile de inteligență, confirmând faptul că Qardash va prelua frâiele grupării Stat Islamic.

„Qardash, a cărei vârstă nu este cunoscută, ar fi lucrat dintotdeauna alături de Baghdadi. Irakianul a fost procuror-șef al califatului, înainte să aștepte promovarea la lider ISIS”, informează Mediafax, adăugând însă că , „după căderea Bazghuzului, ultima redută a ISIS, grupul a fost redus la diverse facțiuni, de-a lungul celor două țări. Astfel, Qardash se va confrunta cu o conducere divizată, deoarece unii resping viziunea și strategia lui. În condițiile în care soldații ISIS sunt împrăștiați în deșert, au apărut trei grupări principale, centrate în jurul leadership-ului tunisian, saudit și irakian”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page