top of page

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, recomandă liderilor Uniunii Europene să aprobe cerer


După ce săptămâna trecută, liderii de la Bruxelles și Guvernul britanic au căzut de acord asupra unei înțelegeri care menționează termenii relației dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie de după Brexit, astăzi, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord se află într-un impas politic. Mai mult, după ce liderii europeni votaseră deja acordul în Parlamentul European, britanicii au pierdut controlul asupra Brexitului la scurt timp când, în cursul zilei de sâmbătă, Camera Comunelor a votat amânarea votului decisiv asupra Acordului, forțându-l astfel pe Boris Johnson să ceară o prelungire a termenului de ieșire din UE.

Astfel, după ce britanicii erau cei aflați în controlul deciziei de Brexit, cererea premierului britanic de amânare a acestuia, a transferat controlul în mâinile europenilor. Pe de o parte mulțumiți că Brexitul nu are loc acum și pe de altă parte, frustrați de acest haos politic în care Marea Britanie pare că nu știe ce își dorește, europenii sunt așteptați acum să ia o decizie cu privire la termenul de amânare pe care îl oferă Regatului Unit dar și care sunt etapele următoare. Pentru a sublinia empatia față de prietenii britanici, Donald Tusk, președintele în funcție al Consiliului European, a anunțat în cursul nopții de marți spre miercuri, că le va recomanda liderilor Uniunii Europene să aprobe cererea Guvernului de la Londra de amânare a Brexitului. „Ca urmare a deciziei premierului Boris Johnson de a întrerupe procedura de ratificare a Acordului de retragere din UE și pentru a evita procedura unui Brexit fără acord, le voi recomanda liderilor celor 27 de state UE să accepte solicitarea de prelungire a negocierilor. În acest sens, voi propune o procedură scrisă”, a transmis Donald Tusk prin Twitter.

Cu toate că a fost nevoit să trimită o scrisoare formală prin care cerea Uniunii Europene amânarea Brexitului, premierul Boris Johnson a refuzat să semneze documentul, argumentând în schimb că el consideră o greșeală decizia Camerei Comunelor de a amâna procedura de separare a Marii Britanii și Uniunii Europene. Conform Sky News, Guvernul britanic a cerut o amânare până pe 30 ianuarie 2020, dar Boris Johnson a transmis încă o scrisoare în care îndeamnă Bruxellesul să nu acorde nicio amânare, în cadrul planului său de a-i convinge pe membrii Camerei Comunelor să aproble urgent Acordul de retragere din UE.

În ciuda faptului că un număr din ce în ce mai mare de britanici sunt împotriva Brexitului și cer organizarea unui al doilea referendum de apartenență, pentru Boris Johnson a devenit mai degrabă o ambiție politică prin care încearcă să își onoreze angajamentul de a retrage Marea Britanie din Blocul comunitar pe 31 octombrie.

Sâmbătă, Camera Comunelor a aprobat un amendament introdus de pe parlamentarii Oliver Letwin (independent) și Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislației definitive prevăzute de acest tratat. Pentru a obține transpunerea rapidă a legislației, Boris Johnson a propus un calendar de proceduri parlamentare de trei zile. „Marți seara, Camera Comunelor a aprobat în principiu proiectul care prevede transpunerea în legislație a Acordului Brexit, dar a respins planul lui Boris Johnson de adoptare a legislației în doar trei zile”, anunță agenția națională de știri, Mediafax.

Astfel, acesta este primul vor în favoarea proiectului de Acord Brexit. „Practic, Camera Comunelor s-a pronunțat în favoarea continuării a pricedurii de aprobare a Acordului, care va ajunge în Comisiile parlamentare de profil și ar putea suferi amendamente înainte de votul final. Ulterior, proiectul de acord va ajunge în Camera Lozrilor. Aprobarea definitivă poate avea loc doar după ce ambele Camere parlamentare acceptă o formă unitară și după ce prevederile aferente tratatului sunt transpuse în legislație prin dezbareatea și votul pe articole”, completează Mediafax.

„Comisia Europeană a luat act de rezultatul votului (de marți seara n.r.) și așteaptă ca Guvernul britanic să ne informeze despre viitori pași. Președintele Consiliului European se consultă cu liderii europeni în legătură cu solicitarea Marii Britanii de amânare a Brexit până pe 30 ianuarie 2020”, a declarat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului Uniunii Europene. De altă parte, Leo Varadkar, premierul Irlandei, a salutat votul Camerei Comunelor în favoarea continuării de aplicare a Acordului Brexit însă a cerut clarificări din partea Londrei. „Este de salutat faptul că membrii Camerei Comunelor s-au pronunțat cu o majoritate clară în favoarea legislației necesare pentru aplicarea Acordului Brexit. Așteptăm viitoarele evoluții de la Londra și Bruxelles și noii pași, inclusiv programul de transpunere a legislației și necesitatea amânării Brexitului”, a declarat Leo Varadkar.

Inițial, Boris Johnson avertizase că va retrage proiectil de Acord și că va cere alegeri anticipate, însă după eșecul privind calendarul, a anunțat doar suspendarea procedurii de ratificare.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page