top of page

Donald Trump i-a cerut Turciei să pună capăt ofensivei din Siria


Imediat după ce președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a declarat că își va retrage trupele militare din nordul Siriei, Turcia a decis lansarea unei ofensive militare împotriva kurzilor din regiunea siriană, rămasă „descoperită”. Fără nicio milă, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a atacat mai multe baze ale insurgenților kurzi determinând o criză umanitară fără precedent. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, care exprimă de altfel, preocupare în legătură cu situația curentă, „cel puțin 160.000 de persoane, inclusiv 70.000 de copii” și-au părăsit locuințele din Siria din cauza militarilor turci. „Cerem detensionarea urgentă a situației și îndemnăm toate părțile să își rezolve problemele în mod pașnic”, a subliniat Antonio Guterres, Secretarul general al ONU.

Mai mult, țările Uniunii Europene au transmis că vor limita exporturile de armament spre Turcia din cauza intervenției militare în nordul Siriei. „Există un angajament puternic din partea tuturor membrilor Consiliului UE de a lua măsuri pentru oprirea vânzărilor de armament în Turcia”, a declarat Josep Borell, ministrul spaniol de Externe și viitorul Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate. În timp ce luni seară, Cehia a anunțat oprirea vânzărilor de echipamente militare spre Turcia, Franța, Germania și Italia au suspendat deja exporturile de armament spre Ankara. „În următoarele ore, vom formaliza actele pentru blocarea exporturilor de arme spre Turcia și vom analiza și contractele aflate în curs. Nu există o soluție militară la criza din Siria, invazia turcă trebuie să înceteze”, a declarat ministrul italian de Externe, Luigo Di Maio.

Acuzat că i-a părăsit pe aliații săi kurzi în fața acestei ofensive militare turce, președintele american, Donald Trump i-a cerut omologului său turc să pună capăt invaziei din Siria și să decreteze „o încetare imediată a focului”. Conform vicepreședintelui american, Mike Pence, Trump i-a mai cerut lui Erdogan să înceapă „negocieri cu forțele kurde din Siria”. „Președintele Trumo a fost foarte ferm astăzi în discuția telefonică cu Erdogan”, a precizat vicepreședintele Statelor Unite.

Mai mult, liderul de la Casa Albă a autorizat luni impunerea de sancțiuni împotriva liderilor de la Ankara, reintroducerea tarifelor vamale pentru oțelul turc și renunțarea la ideea încheierii unui acord comercial cu Ankara. Acest anunț al președintelui american a venit după ce acesta a fost intens criticat în SUA din cauza lipsei sale de reacție după ce președintele turc a decis declanșarea ofensivei în nordul Siriei. „Sunt pregătit să distrug rapid economia Turciei dacă liderii turci vor continua să meargă pe acest drum periculos și distructiv”, a spus Trump.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, președintele american a adăugat că „a emis un ordin care prevede impunerea de sancțiuni unor actuali și foști oficiali, însă aceste sancțiuni nu vor intra în vigoare imediat. Totodată, liderul de la Casa Albă a anunțat că a renunțat la discuțiile cu Turcia cu privire la semnarea unui acord comercial estimat la aproximativ 100 miliarde de dolari”.

De altă parte, îsecretarul american al Apărării, Mark Esper, a anunțat că va merge săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a solicita aliaților NATO să ia măsuri în urma acțiunilor Turciei, acțiuni despre care acesta a spus că „au dus la eliberarea multor deținuți periculoși din cadrul Stat Islamic”. Esper a calificat drept „inutilă și impulsivă” acțiunea militară a Turciei, adăugând că ar putea duce la recrudescanța grupului extremist ISIS. „Președintele Erdogan poartă întreaga responsabilitate pentru consecințele sale, incluzând o potențială recrudescență a ISIS, posibile crime de război și o criză umanitară în creștere”, a explicat oficialul american. Șeful Pentagonului a subliniat și faptul că „relația bilaterală dintre cele două țări a fost, de asemenea, afectată”.

La polul opus, cotidianul The New York Times consideră că administrația Bashar al-Assad are șansa de a obține din nou controlul asupra teritoriilor din nord-estul Siriei, în contextul intervenției militare a Turciei. „Revenirea forțelor guvernamentale în nord-estul Siriei nu reprezintă doar o lovitură dată grupurilor insurgente kurde care au fost susținute de Statele Unite, ci semnalează și o schimbare majoră în războiul civil din Siria, care durează de opt ani. Armata siriană a intrat luni în orașul Tel Tamer, situat în nord-estul Siriei, imediat ce Administrația Bashar al Assad a format o alianță cu grupurile kurde care dețin controlul în această zonă”, informează Mediafax. Administrația de la Damasc era aproape absentă din această regiune în contextul luptelor cu grupurile rebele. Nord-estul Siriei era sub controlul kurzilor și a americanilor care luptau împotriva organizației teroriste, ISIS.

„Chiar dacă grupurile kurde nu consideră inamic armata siriană, președintele Siriei nu era mulțumit de obiectivul acestora în sensul autoguvernării și anunțase eforturi pentru a restabili controlul asupra întregului teritoriu al Siriei. Însă președintele Siriei nu avea modalități de a atinge acest obiect, mai ales că în zonă erau trupe americane. Decizia președintelui Donald Trump de a retrage trupele din această zonă pentru a permite incursiunea militară turcă i-a oferit președintelui Bashar al-Assad o oportunitate, iar trupele siriene au început deja să ajungă în aceste zone. Dacă trupele guvernamentale siriene pot atinge frontiera cu Turcia, situată la nord, și cea cu Irakul, în est, acesta ar fi un succes major al eforturilor lui Bashar al-Assad de restabilire a controlului asupra întregului teritoriu sirian”, comentează The New York Times.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page