top of page

Regina Elisabeta a II-a: „Prioritatea Guvernului meu a fost mereu securizarea ieșirii Marii Britanii


Potrivit Constituției britanice, regina nu are voie să își exprime părerea sau să influențeze în vreun anumit fel poporul britanic în ceea ce privește viața politică. În acest context, regina Elisabeta a II-a nu poate să declare public care este preferința sa în ceea ce privește Brexitul. Totuși, la cererea premierului britanic, Boris Johnson, aceasta a acceptat să confirme suspendarea Parlamentului pentru o perioadă de o lună, ajutându-l astfel pe șeful Guvernului de la Londra să gândească o strategie care să îi permită să scoată Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cu sau fără un Acord.

Din păcate pentru planurile lui Boris Johnson, Camera Comunelor și Camera Lorzilor au apucat să voteze înaintea suspendării, o lege care interzice Guvernului să aprobe un Brexit fără Acord. La scurt timp însă, Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că hotărârea suspendării este una ilegală, iar Parlamentul de la Londra și-a reluat activitatea.

Forțat să aibă o înțelegere cu liderii de la Bruxelles, dacă își dorește ca Brexitul să aibă loc la finalul lunii octombrie, premierul britanic a „lucrat” la actualul Acord, reformulând câteva modificări. În ceea ce privește Acordul inițial, negociat de Theresa May și liderii europeni, Boris Johnson crede că documentul este un act de sinucidere deoarece aplicarea termenilor acestuia nu va recăpăta independența și autonomia Marii Britanii ci o va ține în continuare într-o relație de interdependență față de UE.

Cu toate că Boris Johnson a revizuit mai multe compromisuri din partea Regatului Unit, Președintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat că UE va analiza în profunzime aspectele propunerilor însă nu este convins de mesajul premierului britanic.

Ieri însă, regina Elisabeta a II-a, a marcat începutul anului parlamentar în Marea Britanie, cu o ceremonie de deschidere a Parlamentului în cadrul căreia a ținut un discurs mult așteptat. Conform Constituției britanice, prin intermediul discursului, Regina comunică membrilor Parlamentului care sunt legile pe care Guvernul le dorește aprobate, urmând ca după ceremonie, parlamentarii să se reunească și să discute propunerile înaintate.

Ceremonia a început cu o procesiune în care Regina a călătorit de la Palatul Buckingham până la Palatul Westminster într-o caleașcă. La ceremonie au participat printre mulți alții, membrii Parlamentului și ai Guvernului, Prințul Charles de Wales alături de soția sa, Camila și prim-ministrul Boris Johnson. În cadrul discursului său de deschidere a noii sesiuni parlamentare, Regina Elisabeta a II-a a abordat și subiecte precum Brexitul și imigrația. „

„Prioritatea Guvernului meu a fost mereu securizarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană în data de 31 octombrie. Guvernul meu intenționează să lucreze pentru un nou parteneriat cu Uniunea Europeană, bazat pe comerț liber și pe cooperare prietenoasă. Miniștrii vor lucra la politici noi pentru pescuit, agricultură și comerț, urmărind oportunitățile care apar după părăsirea Uniunii Europene. În contextul în care Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, Guvernul meu se va asigura că Marea Britanie continuă să aibă un rol de conducere în afacerile globale, protejându-și interesele și promovându-și valorile. Guvernul meu va fi în fruntea eforturilor de rezolvare a celor mai complexe probleme de securitate internațională. Va promova comerțul liber și va lucra împreună cu partenerii internaționali pentru a rezolva cele mai importante provocări globale (…) Guvernul va prioritiza combaterea schimbărilor climatice și se va asigura că toate fetele au acces la 12 ani de educație de calitate”, a declarat regina.

Printre subiectele abordate de în discurs se numără și problema imigrației despre care regina consideră că „o nouă lege a imigrației va deschide calea spre un sistem de imigrație global, corect și modern”. „Guvernul meu rămâne dedicat în a se asigura că cetățenii europeni care și-au construit viața și au contribuit în Marea Britanie au dreptul de a rămâne”, a spus Elisabeta a II-a.

În ceea ce privește un nou plan economic, regina Elisabeta a II-a a menționat că acesta „va fi susținut de o strategie fiscală responsabilă, concentrată pe creșterea economică și totodată pe menținerea stabilității finanțelor publice”. În domeniul sănătății, Guvernul va crea un organism independent pentru investigarea incidentelor serioase din domeniul sănătății. În ceea ce privește sistemul judiciar, guvernul va adresa problema infracțiunilor violente și va consolida încrederea în acest sistem. De asemenea, va fi implementat un sistem mai strict atât pentru pedepsirea infractorilor, cât și pentru ajutorarea victimelor.

Regina a vorbit și despre implementarea unor principii de mediu sub formă de lege, pentru prima dată în istoria Marii Britanii, menite să „protejeze și să îmbunătățească mediul înconjurător pentru viitoarele generații”. Conform acesteia, printre măsurile care vor fi luate se numără îmbunătățirea calității aerului și a apei, combaterea poluării prin materiale plastice și restaurarea habitatelor naturale pentru animale și plante.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page