top of page

Peste 180 de poziții bombardate de Turcia în nordul Siriei


Imediat după ce Statele Unite ale Americii a anunțat că își retrag trupele militare din Nordul Siriei, președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a transmis public că va invada această parte a Siriei cu scopul de a ataca forțele kurde, pe care de mult își dorește să le elimine. Fără să stea prea mult pe gânduri, la mai puțin de două zile, Ministerul Apărării de la Ankara a transmis că, de la începutul operațiunii numite „Izvorul Păcii”, forțele turce au bombardat 181 de poziții controlate de milițiile kurde în nordul Siriei. Astfel miercuri dimineața, trupele turce și insurgenții sirieni susținuți de Ankara au luat cu asalt mai multe zone controlate de milițiile kurde siriene, inițiind faza terestră a operațiunii militare în nordul Siriei, acțiune care, potrivit analiștilor, ar putea transforma războiul civil sirian.

Condamnată pentru această oroare fără margini, Administrația de la Ankara a comunicat Consiliului de Securitate a Națiunilor Unite că operațiunea militară din nordul Siriei va fi „proporțională, măsurată și responsabilă”.

În Europa, Marea Britanie, Germania, Franța , Belgia și Polonia s-au întâlnit în cursul zilei de ieri pentru a discuta în mod special despre situația din Siria, după ce miercuri, toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au publicat o scrisoare comună prin care cer Turciei să înceteze focul.

Organizația non-guvernamentală Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a transmis că cel puțin opt civili și șapte insurgenți kurzi au decedat în urma operațiunii declanșate de președintele turc, Recep Erdogan. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „lupte intense între forțele kurde și cele turce s-au înregistrat miercuri seară în districtele Al Khalilia și Tannura, aflate la vest de orașul Qamishli, centrul administrativ al autoproclamatei regiuni autonome kurde din nordul Siriei. Artileria turcă a efectuat bombardamante la periferiile orașului Qamishli”.

Conform postului Al Hadath TV, populația civilă din mai multe localități de la frontiera dintre Turcia și Siria și-au părăsit casele din cauza luptelor.

De peste Ocean, liderul de la Casa Albă este asaltat cu acuzații privind abandonarea aliaților Washingtonului din Siria. Luat prin asalt de întrebările jurnaliștilor, Donald Trump a răspuns acuzațiilor potrivit cărora Administrația de la Washington ar fi abandonat aliații kurzi din Siria, spunând că insurgenții kurzi „nu au ajutat SUA în cel de-al Doilea Război Mondial”, menționând în acest sens Debarcarea din Normandia. „Nu ne-au ajutat în cel de-al Doilea Război Mondial, nu ne-au ajutat în Normandia, de exemplu (...) nu au fost acolo”, a explicat președintele american adăugând că insurgenții kurzi au aluptat alături de forțele americane pentru „propriile teritorii”. „Am cheltuit o sumă imensă de bani ajutând kurzii. Cu toate acestea fiind spuse, ne plac kurzii”, a mai spus Trump, reporterilor. Conform Mediafax, „președintele american a adăugat că a citit despre acest lucru într-un articol foarte, foarte grozav aparent făcând referire la un material scris de comentatorul consrvator Kurt Schlichter, în care acesta a afirmat că SUA și kurzii s-au aliat întrucât aveau un interes comun, și anume: distrugerea rețelei teroriste Stat Islamic”.

Cu toate că sunt sub asaltul unei serii de atacuri venite din partea Turciei, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Democratice Siriene (SDF), o alianță de miliții kurde și arabe, insurgenții turci au reușit să respingă un atac lansat de trupele kurde în zona unui oraș din nordul Siriei.

„Atacurile terestre ale forțelor turcești au fost respinde de luptătorii SDF din orașul Tel Abyad”, a declarat Mustafa Bali.

De altă parte, Canada a condamnat operațiunea lansată de Turcia, afirmând că Administrația de la Ankara subminează stabilitatea deja fragilă și eforturile privind combatarea Stat Islamic. „Canada condamnă ferm atacul lansat de Turcia în Siria... cerem protejarea civililor din partea tuturor părților și respectarea dreptului internațional”, a declarat ministrul canadian de Externe, Chrystia Freeland.

Deși Canada nu are trupe în Siria, aproximativ 250 de membri ai personalului militar se află în nordul Irakului, într-o misiune de antrenament, unde lucrează cu forțele kurde.

Din Scandinavia, Norvegia a anunțat suspendarea oricărui nou export de armament spre Ankara după lansarea ofensivei militare turce în nord-estul Siriei. Țară aliată a Turciei în cadrul NATO, Norvegia condamnă acest abuz. „Dat fiind că situația este complexă și se schimbă rapid, Ministerul Aacerilor Externe, ca măsură preventivă, nu va răspunde unor cereri noi de licențe de export de materiale cu folosințe multiple (...) către Turcia până la noi ordine. Trecem acum în revistă toate licențele deja în vigoare”, a declarat ședul diplomației norvegiene, Ine Eriksen Soreide.

Finlanda, care, spre deosebire de Norvegia, nu este membră a NATO, a anunțat și ea suspendarea oricărui nou export de arme către Turcia sau altă țară angajată în război.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page