top of page

Tensiuni mari între SUA și Turcia, după ce Donald Trump a decis să retragă trupele americane din Sir


Statele Unite ale Americii și Turcia nu au fost niciodată aliate iar după ce președintele Recep Erdogan a acuzat SUA că îl protejează pe autorul tentativei loviturii de stat (eșuată), desfășurate în Turcia, iulie 2016, relația dintre cele două țări a devenit una și mai deteriorată. Ba mai mult, liderul turcilor s-a arătat din ce în ce mai mult un susținător al politicii adoptate de președintele rus, Vladimir Putin, decizie care îl face oarecum un rival al americanilor.

Astăzi însă, problemele dintre Turcia și SUA nu sunt legate numai de protejarea lui Fethullah Gulen care locuiește în statul american, Pennsylvania, ci și de modul în care cele două țări privesc conflictul militar în Siria. În timp ce Donald Trump îl acuză pe președintele sirian, Basar Al Assad de faptul că își supune proprii cetățeni la un regim dictatorial crunt, liderul de la Damasc se apără și acuză americanii de manipularea imaginilor și știrilor pe care le crează cu privire la situația în Siria. Mai mult, în opinia lui Assad, americanii au finanțat gruparea teroristă ISIS pentru a crea haos în Siria și astfel, să se folosească de pretextul luptei pentru pace în vederea invadării țării cu resurse petroliere așa cum a făcut și cu Irak, Afganistan sau Libia.

În conflictul dintre SUA și Siria s-au format două tabere, Turcia fiind de partea sirienilor, susținuți de asemenea și de ruși și Iran.

Cu toate că și-a trimis trupele să lupte pentru pacea cetățenilor asupriți atât de gruparea teroristă Stat Islamic cât și de regimul lui Basar Al Assad, la începutul acestei săptămâni, Donald Trump a luat surprinzătoatea decizie de a retrage trupele americane din nordul Siriei, lăsând astfel cale liberă unui posibil atac al armatei turce asupra forțelor kurde. Liderul de la Casa Albă și-a apărat decizia de retragere printr-o postare pe Twitter, în care specifică că a venit timpul să aducă acasă trupele militare. „Vom lupta acolo unde este în interesul nostru și vom lupta doar ca să învingem”. În plus, potrivit lui Donald Trump, rămâne la latitudinea liderilor regionali să decidă ce vor face cu membrii ISIS care au fost capturați.

Analiștii politici sunt de părere cp retragerea ordonată de Trump este un cadou făcut președintelui rus, Vladimir Putin, dar și liderului de la Damasc. „În mod clar decizia va avea un impact asupra războiului civil din Siria, care va duce în mod clar spre o victorie a lui Assad, sprijinit de Rusia și Iran. Anterior a fost un caord de ne-conflict între SUA și Rusia în care la vest de Eufrat era de responsabilitatea Rusiei, iar la est de Eufrat, responsabilitatea SUA, astfel încât cele două țări să nu aibă forțe armate care să se confrunte direct. Aceasta va reprezenta un impuls important pentru pozițiile Rusiei în Siria. De asemenea, pentru pozițiile Iranului, cu care Trump a spus că vrea să se confrunte peste graniță, în Orientul Mijlociu”, a explicat Bulent Aliriza, analist politic.

De altă parte, Turcia îi consideră teroriști pe luptătorii kurzi din Siria pentru că sunt aliați cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan – formațiune care militează pentru un stat kurd independent și care este implicată într-un conflict cu autoritățile turce de aproape 35 de ani. La pronunțarea deciziei de retragere a trupelor militare americane din Siria, Trump a spus și că „va distruge și elimina total economia Turciei” dacă Ankara va „depăși limitele”, iar senatorii republicani au amenințat Turcia cu suspendarea din NATO dacă va invada Siria și va ataca forțele kurde.

„Așa cum am mai declarat cu forță anterior, doar pentru a reitera, dacă Turcia va face vreun lucru pe care eu, în marea și înțelepciunea fără egal, coi considera că va depăși limitele, voi distruge total și voi șterge economia Turciei (am mai făcut acest lucru)”, a declarat Donald Trump prin Twitter.

În ciuda acestor avertismente, Turcia a lansat deja atacuri aeriene.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „Donald Trump și-a atras critici dure pentru că permite Turciei efectuarea unei ofensive militare de amploare împotriva grupurilor insurgente kurde din Siria. Pentagonul a transmis că nu atenționează Turcia asupra operațiunii militare, avertizând însă asupra efectelor destabilizatoare pe plan regional”.

De altă parte, „organizația insurgentă a Forșelor Democratice Siriene (SDF) a acuzat Statele Unite de regenerarea unui aliat, avertizând că decizia va avea un impact negativ major asupra operațiunilor comune contra rețelei teroriste Stat Islamic”, adaugă Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page