top of page

Marea Britanie va opri libera circulație a cetățenilor Uniunii Europene


În cursul zilei de ieri, premierul britanic, Boris Johnson a fost așteptat să prezinte liderilor europeni planul său final pivind ieșirea Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de nord din Uniunea Europeană. Acest plan era așteptat să conțină soluții alternative privind frontiera irlandeză, cea care reprezintă cel mai problematic factor în negocierile dintre Marea Britanie și Blocul comunitar.

După ce a adoptat o abordare dură a Brexitului considerându-se în măsură să ducă la sfârșit ceea ce fostul șef al Guvernului de la Londra, Theresa May, nu a reușit, Boris Johnson a reiterat că nu va folosi Acordul negociat de May și Bruxelles, considerându-l în fapt, un act de sinucidere pentru viitorul Marii Britanii. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici.

În vederea recăpătării independenței și a autonomiei britanicilor, Boris Johnson este de părere că Regatul Unit trebuie să își încheie definitiv socotelile cu Uniunea Europeană, încetând de urgență să mai depindă de regulile impuse de Comisia, Consiliul și Parlamentul european.

După ce a încercat să suspende Parlamentul cu ajutorul reginei Elisabeta a II-a, Curtea Supremă a Marii Britanii a hotărât că decizia este ilegală și a acordat Camerei Lorzilor și Camerei Comunelor posibilitatea de a-și relua activitatea. În acest context, Boris Johnson trebuie să se confrunte cu consecințele opoziției și totuși să aducă repede o soluție în fața Bruxelles-ului, privind decizia de pe 31 octombrie.

În cursul zilei de ieri însă, ministrul de Interne, Priti Patel, a făcut public un plan potrivit căruia, Marea Britanie va opri libera circulație a cetățenilor Uniunii Europene după Brexit și va introduce un sistem de imigrație pe bază de puncte. Priti Pratel a anunțat că în contextul Brexit, are misiunea de „a opri libera circulație a persoanelor și de a introduce un sistem de imigrație pe bază de puncte asemănător cu modelul australian, un sistem care să funcționeze în interesul Marii Britanii prin atragerea celor mai inteligenți a oamenilor de știință a academicienilor, Ideea centrală va fi ca sistemul imigrației să fie sub controlul Guvernului britanic”.

De altă parte, potrivit Agerpres, premierul britanic va dezvălui astăzi oferta sa finală pentru UE privind Brexitul urmând să transmită un mesaj clar conform căruia dacă Bruxellesul nu va negocia pornind de la această ofertă, guvernul britanic va înceta negocierile și va părăsi Blocul Comunitar pe 31 octombrie.

Conform libertatea.ro, „în discursul de încheiere al reuniunii anuale a conferinţei Partidului Conservator care are loc la Manchester, Johnson îşi va menţine linia dură în acest dosar, oferind conservatorilor loiali din partid primele detalii despre ceea ce va descrie drept compromisul său corect şi rezonabil”.

„În niciun caz prim-ministrul nu va negocia un termen limită pentru Brexit”, se arată într-un comunicat al biroului premierului Boris Johnson, deşi parlamentul de la Londra a aprobat o lege care cere ca acesta să solicite o nouă amânare în cazul lipsei unui acord pe 19 octombrie, imediat după următorul summit european.

„Prietenii mei, mă tem că după trei ani şi jumătate oamenii încep să simtă că sunt luaţi de fraieri. Încep să suspecteze faptul că sunt forţe în această ţară care nu doresc absolut deloc ca Brexitul să aibă loc. Haideţi să înfăptuim Brexitul pe 31 octombrie pentru ca în 2020 ţara noastră să poată merge mai departe”, va fi îndemnul premierului adresat colegilor de partid.

„Noul plan al premierului prevede o relaţie specială a Irlandei de Nord cu UE până în 2025”, conform informaţiilor apărute marţi în ziarul The Telegraph. Astfel, provincia britanică va beneficia de o mare parte a prevederilor pieţei unice europene până cel puţin în 2025, dar va părăsi uniunea vamală alături de restul Marii Britanii. [if !supportLineBreakNewLine] [endif]

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page