top of page

Boris Johnson nu va demisiona pentru a evita să fie obligat să ceară UE amânarea Brexit


După ce a încercat prin toate mijloacele să oprească opoziția din a-i mai strica planurile, suspendând cu ajutorul reginei Elisabeta a II-a activitatea Parlamentului, premierul britanic, Boris Johnson s-a trezit cu propriile arme îndreptate către sine. În timp ce Curtea Supremă a Marii Britanii a hotărât că decizia Gurvernului de a suspenda Camera Comunelor și Camera Lorzilor este ilegală, Johnson a fost nevoit să își întrerupă participarea la Adunarea Generală a ONU, desfășurată în New York și să se întoarcă de urgență în Londra pentru a dezbate următorul pas cu echipa sa de consilieri.

Cu un Parlament din nou activ, premierul britanic trebuie să găsească urgent o soluție pentru a convinge Uniunea Europeană să renegocieze sau să modifice termenii Acordului discutat între Theresa May și Bruxelles, în toamna anului trecut. Cu toate că înainte de a suferi suspendarea de câteva zile, Parlamentul de la Londra a votat o lege prin care Brexitul trebuie să fie oficializat numai cu un Acord, șeful Guvernului britanic refuză să dea undă verde documentului redactat de Theresa May, afirmând despre acesta că este un act sinucigaș care nu va ajuta Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor să își recapete independența și autonomia, ci va lăsa în continuare Marea Britanie într-o relație de dependență față de Uniunea Europeană. De altă parte, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a reiterat că Bruxellesul nu va modifica acordul, considerând că acesta apără cel mai bine atât interesele britanicilor cât și pe cele ale cetățenilor europeni.

În contextul de față, specialiștii cred că cea mai probabilă soluție ar fi amânarea Brexitului până la finalul lunii ianuarie 2020. În acest sens, premierul britanic a declarat că nu intenționează să demisioneze pentru a evita să fie obligat să ceară de la Uniunea Europeană o nouă amânare a procesului Brexit.

Cu toate că la începutul lunii septembrie, partidele de opoziție, susținute de un grup de rebeli din formațiunea condusă de Boris Johnson, au reușit să adopte în Parlament o lege care obligă Guvernul de la Londra să ceară o amânare a Brexitului, în cazul în care până pe data de 19 octombrie nu este aprobat un acord sau dacă nu obține acceptul Parlamentului pentru ieșirea fără acord din Blocul comunitar, premierul britanic a afirmat în repetate rânduri că Marea Britanie va părăsi UE pe 31 octombrie chiar și fără un acord. Întrebat într-un interviu pentru postul BBC, dacă va demisiona pentru a evita să ceară o nouă amânare a Brexitului, Boris Johnson a răspuns: „nu. M-am angajat să conduc partidul şi ţara mea într-o perioadă dificilă şi am să continui să fac asta. Cred că este responsabilitatea mea să fac asta. Cea mai bună cale de a termina asta este să finalizăm (procesul) Brexit pe 31 octombrie şi să mergem mai departe”.

Șeful Guvernului de la Londra a recunoscut că discuțiile pe tema Brexitului au inflamat spriritele în Marea Britanie după ce săptămâna trecută a avut loc o ședință furtunoasă în Parlamentul britanic, în cursul căreia Johnson a acuzat opoziția din Parlament de sabotarea negocierilor pentru Brexit.

De altă parte, ministrul britanic de Finanțe, Sajid Javid ar urma să anunțe constituirea unui fond de peste 16 miliarde de lire sterline pentru contracararea efectelor pierderii fondurilor europene după Brexit. Într-un interviu acordat pentru The Daily Mail, Javid a declarat că acest fond ar urma să finanțeze în următorii ani afacerile, universitățile și organizațiile non-guvernamentale care ar urma să fei afectate de pierderea finanțării europene. Ministrul britanic de Finanțe a promis acordarea a 4,3 miliarde de lire pentru aceste instituții în 2020, în cazul în care Marea Britanie va părăsi UE pe 31 octombrie fără un acord.

În opinia acestuia, un Brexit fără acord nu ar fi atât de rău precum renunțarea la ieșirea din Uniunea Europeană și a adăugat că renunțarea la Brexit ar afecta puternic societatea britanică. „Sperăm să plecăm cu o înţelegere. Dacă nu putem încheia o înţelegere, cred că este important să plecăm în orice mod şi plecăm fără acord. Nu este perfect, dar este potrivit să plecăm pe 31”, a declarat Javid.

Cu toate că insistă că Brexitul trebuie să aibă loc la finalul lunii octombrie, Javid a refuzat în mod repetat să spună modul în care guvernul ar putea furniza Brexitul dacă nu există nicio înțelegere dat fiind că există o lege care îl obligă pe Boris Johnson să întârzie Brexitul într-un astfel de scenariu. „Legislaţia pe care parlamentul a adoptat-o ​​a făcut lucrurile mai dificile, dar suntem convinşi că propria noastră politică este complet neschimbată, vom pleca pe 31”, a spus Javid.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page