top of page

Iranul respinge acuzaţiile potrivit cărora s-ar afla în spatele atacurilor din Arabia Saudită și ame


După ce sâmbătă de dimineață, două instalații petroliere din Arabia Saudită au fost atacate de către zece drone, Statele Unite ale Americii au arătat cu degetul către iranieni. Continuând campania de denigrare a Teheranului începută de anul trecut când președintele american a anunțat retragerea SUA din Acordul nuclear încheiat cu Iran, Rusia, China, Marea Britanie, Germania și Franța, americanii „lovesc” în imaginea și credibilitatea Iranului, dorind să îl transforme în același inamic public mondial, precum s-a întâmplat cu Rusia, Siria și Coreea de Nord.

Sătul să fie în continuare ținta unei manipulări în masă a opiniei publice, un comandant al Gardienilor Revoluției din Iran a declarat la o zi după atacurile petrecute în Arabia Saudită că bazele militare și aeronavele Statelor Unite din regiune se află în raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene. Cu toate că un purtător de cuvânt al rebelilor huthi din Yemen, susținuți de Iran, a declarat că gruparea revendică atacurile, Teheranul a negat orice legătură cu evenimentul de sâmbătă dimineața și a acuzat la rândul său administrația Donald Trump că încearcă să amplifice tensiunile din Orientul Mijlociu.

La câteva ore după atacuri, Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a acuzat Iranul că s-ar afla în spatele atacurilor cu drone şi a acuzat Teheranul că mimează diplomaţia. „Oricine ar trebui să ştie că bazele şi aeronavele americane pe o distanţă de 2.000 de kilometri în jurul Iranului se află în raza de acţiune a rachetelor noastre”, a reacționat Hajizadeh, liderul forţelor aerospaţiale ale Gardienilor Revoluţiei, adăugând că Iranul a fost mereu pregătit pentru un război.

Exact cum s-a întâmplat și vara lui 2018 când Statele Unite au reușit să convingă mai multe state importante ale lumii de faptul că Iranul ar fi un stat pericol pentru securitatea planetei, și de data aceasta, acuzațiile americanilor la adresa Teheranului i-au inspirat și pe alți lideri europeni să considere că Iranul este oaia neagră din Orientul Mijlociu. Astfel, la scurt timp după acuzația lansată de SUA, Franța a condamnat atacurile asupra instalațiilor petroliere Abqaiq şi Khurais din Arabia Saudită, care afectează aproximativ jumătate din producția de petrol saudită. „Aceste acţiuni nu fac decât să înrăutăţească tensiunile şi riscul de conflict din regiune. Este imperativ ca aceste lucruri să se oprească”, a transmis printr-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe de la Paris, anunțând că Franța este complet solidară cu Arabia Saudită.

De altă parte, Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat duminică după-amiază că Staele Unite și aliații săi sunt „blocați în Yemen”, iar faptul că aceștia acuză Teheranul de atacurile din Arabia Saudită nu va opri dezastrul. „După ce a eşuat cu presiunea maximă, (secretarul american de Stat, n.red.) Mike Pompeo a ajuns la decepţie maximă. Statele Unite şi aliaţii săi sunt blocaţi în Yemen din cauza iluziei că armamentul superior va duce la o victorie militară. Acuzarea Iranului nu va opri dezastrul”, a transmis Javad Zarif prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter. Mai mult, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi a respins în aceiași după-amiază acuzațiile americanilor conform cărora Teheranul s-ar fi aflat în spatele atacurilor care au vizat rafinării din Arabia Saudită, considerându-le „fără un rost”.

În ciuda mediatizării vinovăției pe care Administrația Donald Trump încearcă să o plaseze pe umerii iranienilor, un oficial american de înalt rang a declarat în weekend că „nu există dovezi că atacurile vin din Yemen” și că acesteau au fost lansate, cel mai probabil din Iran sau Irak. Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „oficialul, care a preferat să îşi păstreze anonimatul, a făcut referire la unghiul din care au fost lovite rafinăriile saudite, numărul punctelor de impact şi alte informaţii pentru a argumenta că este foarte puţin probabil ca atacurile să fi fost lansate din Yemen, aşa cum susţin rebelii huthi, care au revendicat atacurile”. „Este foarte greu să ne dăm seama cum dronele ar fi putut veni din altă parte decât din Iran sau Irak”, a spus oficialul, adăugând că 19 ţinte saudite au fost lovite în atacurile de sâmbătă şi că un astfel de atac nu poate fi realizat cu zece drone, câte susţin insurgenţii huthi că ar fi folosit. „Nu poţi lovi 19 ţinte cu zece drone. Imaginile obţinute cu ajutorul sateliţilor, arată că toate punctele de impact se află în părţile de nord-vest ale ţintelor saudite, iar acest lucru este foarte dificil de făcut din Yemen. Autorităţile din Kuwait au detectat o dronă în spaţiul aerian al ţării înaintea atacurilor din Arabia Saudită iar autorităţile irakiene au fost foarte explicite cu privire la faptul că atacurile nu au pornit din spaţiul aerian al Irakului, sugerând că Iranul rămâne cel mai probabil punct de origine. Dacă aceasta a fost o ofensivă militară lansată din Iran către Arabia Saudită, este un lucru extrem de grav”, a spus oficialul, care a refuzat să spună ce măsuri ar putea lua Administraţia Trump în cazul în care aceste informaţii se confirmă, însă a spus că „preşedintele are toate opţiunile pe masă”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page