top of page

„Imigranții aflați în Libia trăiesc în condiții groaznice”


După controversata invitație cu brațele deschise a Cancelarului german, Angela Merkel către toate sufletele aflate în zonele de conflict sau în țările afectate de sărăcie, primăvara anului 2015 a adus pe teritoriile Uniunii Europene sute de extracomunitari gata să își ofere șansa la o viață mai bună. Printre țările de unde tocmai izbucnise exodul s-a numărat și Libia. Astfel, împreună cu statele din Orientul Mijlociu și alte țările din Africa de Nord, Libia a devenit sursa unui număr foarte mare de imigranți și refugiați, lăsând multe semne de întrebare despre situația internă.

Situația acestei țări din nordul Africii a intrat repede în atenția autorităților europene, considerând că este absolut necesar să sară în ajutorul libienilor și să primească cât mai multe suflete care încearcă să se salveze de la o posibilă tragedie. Cu toate acestea însă, nu toate statele membre ale Uniunii Europene sunt deschise la noi și noi extracomunitari, fapt pentru care libienii sunt fie refuzați în porturile europene, fie primiți sub presiunea momentului însă trimiși înapoi acasă, la puțin timp.

Potrivit lui Sam Turner, șeful misiunii de salvare a migranților din Marea Mediterană a Organizației Medici fără Frontiere, migranții carr ajung în Libia trăiesc în condiții groaznice și respinge vehement propunerea ca cei salvați din Mediterană să fie trimiși înapoi în această țară. Declarațiile acestuia vin în contextul în care o navă cu aproximativ 150 de suflete la bord stă blocată în Marea Mediterană de aproape două săptămâni.. Aflată în apropierea insulei Lampedusa, accesul navei a fost refuzat de Italia și Malta care, sunt deja „sătule” de numărul din ce în ce mai mare de nave arhipline cu imigranți veniți din nordul Africii. De altfel, o altă navă operată de Medici fără Frontiere, cu 356 de migranți la bord, se află blocată în apropierea coastelor Libiei.

„Libia este o zonă de conflict, iar luptele continuă în Tripoli şi în împrejurimi, chiar dacă în ultimele zile a existat o tentativă de încetare a focului. Situaţia migranţilor care traversează Libia este în mod clar una grea, ei trăind în condiţii groaznice şi trecând prin experienţe oribile din cauza traficanţilor, dar şi în centrele de detenţie, unde condiţiile sunt inumane. Migranţii aflaţi în Libia au opţiuni limitate de a călători în siguranţă către Uniunea Europeană pentru a solicita azil”, a spus Turner.

La finalul lunii iulie, aproximativ 150 de persoane au murit după ce o navă s-a scufundat în apropierea coastei Libiei și încă 150 au fost salvate și trimise înapoi în țară. Potrivit agenției pentru refugiați a ONU – UNHCR, nava a părăsit Libia din Al Khoms cu aproximativ 300 de persoane la bord. „Supraviețuitorii au fost găsiți de pescarii locali și aduși la mal de garda de coastă a Libiei”.

Conform UNHCR, Libia reprezintă un punct important de plecare pentru migranți, mulți dintre ei încercând să ajungă în Europa pe ambarcațiuni care nu îndeplinesc standardele de siguranță.

De la an la an situația din Libia se înrăutățește. După uciderea liderului Muammar Gaddafi, libienii trăiesc în corupție, sărăcie și primejdie. În primăvara acestui an, Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani l-a acuzat în mod special pe fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy de a fi în spatele uciderii lui Gaddafi. Acuzațiile acestuia au pornit de la declarația lui Matteo Salvini privind interesele economice și comerciale care ar putea împinge unele țări să promoveze o intervenție militară în Libia.

„Întotdeauna am spus că Franța avea interese diferite față de cele ale Italiei în Libia, astfel că (Nicolas) Sarkozy era unul dintre protagoniștii vânătorii pentru (Muammar) Gaddafi și uciderea sa cu americanii și britanicii. Aceasta este o eroare istorică de răsunet. Franța a crezut că poate avea o greutate mai mare în Libia, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Haosul mare care a fost creat în Libia a provocat o criză a migrației, al cărei preț este plătit de Italia și alte țări” a declarat Tajani într-un interviu din 6 aprilie pentru Sky TG24.

Potrivit sputnik.md, „Libia s-a aflat în haos de la răsturnarea guvernului și uciderea lui Muammar Gaddafi în 2011. Țara este împărțită între mai multe entități rivale, inclusiv prezența în Tripoli a guvernului unității naționale a lui Fayez el-Sarraj, susținut de ONU și UE, iar în est, un parlament ales de popor și sprijinit de armata națională libiană a mareșalului Haftar”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page