top of page

Rusia acuză Statele Unite de amplificarea riscurilor unui conflict atomic


Dacă în perioada Războiului Rece, americanii se foloseau de mass media, showbizz, oamenii săi politici sau chiar industria de la Hollywood pentru a susține o campanie de denigrare a rușilor, transformându-i în inamicul planetei, astăzi, pentru Statele Unite ale Americii, competiția mondială cu superputerile lumii, le determină să își extindă aria de acuzații, trecând în același timp la un număr mai mare de țări. Unul dintre factorii comuni ai aceleiași metode de lucru a americanilor a rămas faptul că toate statele pe care încearcă să le denigreze sunt aliate sau susținute de către Moscova.

Astfel, după „temuta” Rusie, Coreea de Nord, China, Iranul, Siria sau Venezuela sunt doar câteva dintre exemplele care fac acum obiectul campaniilor de manipulare a opiniei publice de către americani. În timp ce inițial, setea de putere și dorința de a-și însuși mai multe teritorii, îl transformaseră pe liderul rus într-un dictator de temut, în cazul Siriei și Venezuelei, americanii s-au folosit de pretextul unor regimuri politice care suprimă nivelul de viață al propriilor cetățeni. În ceea ce privește China, Statele Unite încearcă din răsputeri să ascundă gelozia pe accelerarea economică a celor din Asia și preferă să își justifice tentativele de a-i încetini pașii Chinei către topul clasamentului financiar al lumii, impunându-i o serie de taxe suplimentare pe exporturi. Coreea de Nord, Iranul și Rusia, sunt în schimb ținta unor campanii de manipulare a opiniei publice, bazate pe inspirarea sentimentului de teamă.

Astăzi, potrivit americanilor, activitatea nucleară a marilor sale rivale a devenit cea mai mare amenințare la adresa securității lumii. Folosindu-se de pretextul că aceste trei țări au capacități nucleare cu un potențial de distrugere ieșit din comun, Statele Unite sunt acuzate însă de ruși că încearcă să amplifice riscurile unui conflict atomic, cu intenția de a-și apăra reputația de erou al planetei. Pentru a arăta că nu dispune de tirania cu care este descris, președintele Rusiei, Vladimir Putin a pledat la începutul acestei săptămâni pentru reluarea negocierilor cu SUA în scopul inițierii unei curse a înarmării după anularea Tratatului Foțelor Nucleare Intermediare (INF).

„În opinia noastră, acţiunile Statelor Unite, care au condus la încheierea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare vor conduce inevitabil la subminarea întregii arhitecturi mondiale de securitate, inclusiv a Tratatului forţelor strategice ofensive şi a Tratatului de Neproligerare Nucleară. Acest scenariu înseamnă reluarea unei curse a înarmării. Rusia regretă faptul că retragerea unilaterală a SUA din Tratatul INF sub anumite pretexte (...) a complicat grav situaţia în lume, generând riscuri fundamentale pentru toată lumea. În loc să existe o discuţie conceptuală asupra problemelor internaţionale, Statele Unite au ignorat pur şi simplu mulţi ani de eforturi pentru reducerea probabilităţii unui conflict de amploare, inclusiv cu arme nucleare. Pentru evitarea unei situaţii de haos, trebuie să reanalizăm toate posibilele consecinţe periculoase şi să iniţiem un dialog fără ambiguităţi. Rusia consideră că este necesară reluarea fără întârzieri a negocierilor complete pentru garantarea stabilităţii şi securităţii strategice. Noi suntem pregătiţi pentru acest lucru”, a declarat Vladimir Putin, conform unui comunicat al Kremlinului.

Această declarație a liderului rus este întărită de faptul că în cursul weekendului trecut, secretarul american al Apărării, Mark Esper a transmis că SUA intenționează să instaleze sisteme de rachete cu raze medie de acțiune în țări aliate din Asia. După cum era de așteptat, o astfel de manevră ridică preocupări în China și Coreea de Nord.

„O astfel de măsură probabil ar atrage furia Chinei şi Coreei de Nord, ţări care se opun de mult timp desfăşurării de capabilităţi militare americane în apropierea frontierelor lor; de asemenea, cel mai probabil, o astfel de hotărâre ar genera consternarea unor aliaţi privind apropierea Washingtonului periculos de mult de lansarea unei noi curse a înarmării”, comentează cotidianul The New York Times.

De altă parte, în contextul retragerii din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, Statele Unite și-a exprimat intenția de a testa un nou tip de rachetă interzisă de altfel prin INF, însă Administrația Vladimir Putin avertizează Washingtonul să renunțe la planurile de înarmare, condamnând din nou sistemul antibalistic instalat pe teritoriul României.

Decizia liderului de la Casa Albă de a retrage SUA din acest acord semnat în anul 1987, acuzând Rusia că a încălcat termenii înțelegerii, este condamnată vehement de autoritățile de la Moscova care, suspectă planurile americanilor de declanșare a unei noi curse a înarmării. „Pe 2 august, Statele Unite au finalizat retragerea din Tratatul INF. Drept consecinţă, acest instrument încetează să mai aibă efect. Washingtonul a comis o gravă eroare. De mulţi ani, Washingtonul arăta o ignorare flagrantă a preocupărilor Rusiei privind conformarea cu Tratatul INF. Oricum, instalarea în baze militare americane din Europa a sistemelor de lansare MK-41 care au capacitatea de a lansa rachete cu rază intermediară de acţiune reprezenta deja o gravă încălcare a Tratatului. Îndemnăm Statele Unite să renunţe la planurile de a desfăşura rachetele pe care le dezvoltă, şi despre care din nefericire se discută în prezent la Pentagon, şi să urmeze exemplul Rusiei în sensul aplicării măsurilor pentru garantarea stabilităţii şi predictibilităţii la nivel mondial. Altfel, Washingtonul va purta întreaga responsabilitate pentru exacerbarea tensiunilor în lume”, a avertizat Ministerul de Externe de la Moscova.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page