Premierul ungar, Viktor Orban consideră că țara sa a creat un stat democrat creștin și este capabilă
Odată cu invazia extracomunitarilor pe teritoriile Uniunii Europene, inițiată în primăvara lui 2015, statele membre au lansat o campanie de denigrare a instituțiilor de la Bruxelles, acuzându-le că își apără interesele, în timp ce le împovărează pe țările UE să primească cote obligatorii de refugiați. Cu toate că cea care a făcut invitația pentru un viitor mai bun în UE a fost Cancelarul german, Angela Merkel, Comisia Europeană a decis ca toate cele 28 de state membre să fie luate în calcul la împărțirea străinilor pentru a evita astfel o catastrofă umanitară ce avea să amenințe Germania.
Afectată încă dinainte ca autoritățile europene să discerne gravitatea situației exodului pornit către Uniunea Europeană, Ungaria a refuzat din start să se supună deciziei de a primi refugiați, abordând în schimb, o atitudine de răzvrătire la adresa Parlamentului, Comisiei și Consiliului european. Demarând campanii anti-migrație, premierul ungar, Viktor Orban s-a remarcat printr-un discurs discriminatoriu și un comportament neiertător la adresa oricărui străin care avea să mai treacă sau să se instaleze pe teritoriul țării sale. Cu toate că a primit în repetate rânduri avertizări de la Uniunea Europeană, cerându-i-se să își revizuiască atitudinea, Ungaria nu s-a oprit din lupta sa împotriva fenomenului migrației, ci dimpotrivă, susținută și de exemplul Poloniei care a fost acuzată că încalcă statul de drept și nu mai ascultă de UE, Budapesta a ajuns în pragul de a i se interzice să mai voteze în Parlamentul european.
Totuși, în ciuda faptului că țara sa este văzută precum „oaia neagră” a blocului comunitar, premierul ungar consideră că modul în care tratează nedreptatea liderilor de la Bruxelles nu este diferit față de modul în care Marea Britanie, Polonia sau Italia răspund Uniunii Europene. Mai mult, în opinia lui Viktor Orban, Ungaria a creat un stat democrat creștin și este capabilă să fie independentă.
Prezent într-o vizită la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tușnad, în discursul său, Orban a menționat principiile democratice respingând totuși liberalismul.
„Ungaria a fost reorganizată într-un stat democrat creştin unic. Toate democraţiile sunt prin natură liberale, iar creştin-democraţia trebuie să fie, de asemenea, liberală. Dar democraţia liberală a fost viabilă atât timp cât a avut un efect pozitiv asupra omenirii, prin garantarea libertăţilor personale şi a proprietăţii private. Însă de când a început să rupă legăturile dintre oameni şi realităţile vieţii, de când a început să pună sub semnul întrebării identitatea de gen, să devalorizeze identitatea religioasă şi să considereze redundantă afilierea naţională, conţinutul (n.r. democraţiei liberale) s-a schimbat radical. Acesta este spiritul ultimilor 20-30 de ani în Europa”, a declarat Viktor Orban.
Șeful Guvernului de la Budapesta i-a acuzat pe adepții democrației liberale care critică activitatea instituției, că „recurg la ură” și nu la argumente. Conform acestuia, „Ungaria a optat pentru menținerea sistemului economiei pe piață și a instituțiilor democratice, dar a schimbat structurile sociale. Cu alte cuvinte, am spus da democrației și nu liberalismului. Națiunea ungară are acum calibrul politic şi economic de a se apăra şi a fi independentă. Guvernul de la Budapesta a reuşit să recâştige suveranitatea naţională şi să protejeze frontierele de imigraţie. Generaţia noastră a primit oportunitatea istorică de a consolida naţiunea ungară”.
În condițiile în care situația se va deteriora în Uniunea Europeană, Orban și-a semnalat intenția de a ajusta politicile economice. „Dacă estimările noastre asupra perspectivelor economiei europene se dovedesc a fi corecte, în primăvara anului 2020 şi în toamna anului 2020 vom avea nevoie de planuri de acţiune pentru a ne proteja economia.”
Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „analiştii se aşteaptă la o reducere a creşterii economice a Ungariei de la 4,3% anul acesta la 3,3% în 2020”. În ceea ce privește implicarea în disensiuni cu Uniunea Europeană pe tema principiilor statului de drept, premierul ungar a precizat că „Ungaria trebuie să rămână calmă, dar, în același timp, nu trebuie să își ofenseze partenerii”.