top of page

Date personale ale utilizatorilor Apple, Google, Facebook, Amazon și Microsoft, sub amenințarea unui


De când internetul a pătruns prima dată în casele oamenilor, prin calculatoarele americane, astăzi, tehnologia a schimbat radical fața omenirii. În timp ce ființa umană a devenit dependentă de avantajele mediului online, companiile producătoare de dispozitive inteligente și software-uri actualizate de la zi la zi, duc o luptă crâncenă pentru atenția și buzunarul publicului țintă. Potrivit sociologilor, oamenii au început să trăiască amenințător de mult în lumea virtuală, riscând să fie din ce în ce mai puțin prezenți în lumea reală. Această afirmație nu este o surpriză având în vedere că aproape domeniile vieții s-au mutat în mediul online.

Informația încă mai înseamnă putere iar cetățenii statelor dezvoltate și a celor în curs de dezvoltare, consideră că tehnologia este singura metodă de a evolua. De la generațiile foarte tinere până la bătrâni, internetul a devenit nu doar un instrument de cunoaștere sau comunicare, ci și unul de promovare sau confirmare a existenței oamenilor.

Intuind cât de importantă este prezența acestora în lumea virtuală, marile companii sunt într-o competiție acerbă pentru a prelua cât mai mulți utilizatori sub numele brandurilor sale.

De cealaltă parte, ființa umană a devenit atât de dependentă de internet și dispozitivele cu care pot accesta lumea virtuală încât s-a tranformat rapid într-o entitate vulnerabilă. În 2019, pentru setul de avantaje pe care le oferă tehnologia, oamenii plătesc prețul intimității și al securității personale. În timp ce își oferă datele cu caracter personal marilor companii în domeniu, viziunea asupra unor atacuri cibernetice în care aceste date pot fi accesate și puse în pericol, a devenit o provocare pentru mulți hackeri.

De curând însă, o știre conform căreia sisteme produse de o firmă israeliană pot accesa serverele Apple, Google, Facebook, Amazon și Microsoft a atras atenția asupra pericolului la care aceste branduri își expun utilizatorii.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, "compania israeliană suspectată că a produs un soft de spionaj care a vizat WhatsApp le-a transmis clienților că dispune de tehnologie care poate accesa datele personale de pe serverele companiilor Apple, Google, Facebook, Amazon și Microsoft". Aparent, visrusul informatic antismartphone Pegasus, dezvoltat de compania NSO Group, a fost utilizat ani întregi de agenții de securitate și de guverne pentru a colecta date ale unor indivizi vizați. Recent însă, virusul a avansat iar astăzi, acesta își însușește capacitatea de a accesa date stocate în sisteme de tip cloud, precum toate informațiile privind locațiile, mesajele și imaginile arhivate.

Această informație a generat un val de întrebări și suspiciuni cu privire la activitatea companiilor de tehnologie informațională din Silicon Valley, cărora miliarde de utilizatori de pe întreg pământul le încredințează cu încredere datele personale în ideea ca acestea să le protejeze de atacuri cibernetice. Printre aceste date importante se află și secrete corporative și dosare medicale.

Compania israeliană NSO Group a negat că ar promova instrumente capabile de atacuri cibernetice sau de supraveghere în masă pentru sisteme de tip cloud. "Nu furnizăm și nu comercializăm niciun tip de capabilități de atac cibernetic sau de colectare masivă a datelor din niciun tip de aplicație, serviciu ori infrastructură cloud", s-a apărat un purtător de cuvânt al NSO Group. Comform Mediafax, "compania a subliniat permanent că sistemele sale software, pe care Israelul le-a catalogat drept arme, sunt vândute doar guvernelor responsabile pentru a ajuta la contracararea atacurilor teroriste și infracțiunilor". Cu toate acestea însă, virusul informatic Pegasus a fost depistat de specialiști în smartphone-urile unor activiști pentru drepturile omului și jurnaliști, generând acuzații că ar fi utilizat de regimuri represive.

Acest sistem inovativ are potențialul de a copia parolele de autentificare la servicii că de exemplu GoogleDrive, Facebook Messenger și iCloud, printr-un telefon compromis, permițând apoi accesul în sistem printr-un alt server.

"Acest lucru permite acces nelimitat la date stocate în sisteme cloud fără sistemul de verificare în doi păși și fără trimiterea unui email de avertizare. Funcționează pe orice dispozitiv care poate fi infectat informatic de Pegasus, inclusiv pe cele mai noi tipuri de smartphone-uri iphone și Android, permițând acces permanent la date transmise în cloud din laptopuri, tablete digitale și telefoane, chiar dacă virusul Pegasus este eliminat din dispozitivul vizat inițial", arată un document obținut de Financial Times.

În replică la această știre, echipele de securitatea cibernetică ale companiilor din California au transmis că investighează cazul. Compania Amazon a declarat însă că nu a depistat nicio probă că sistemele sale, inclusiv conturile clienților, au fost accesate de noul software, precizând că "investigația va continua și problema va fi monitorizată".

Facebook de altă parte, a comunicat că "analizează suspiciunile", iar Microsoft a precizat că tehnologia "evoluează continuu pentru a furniza cele mai bune soluții de protejare a clienților", îndemnând utilizatorii să mențină dispozitivele securizate. De departe, brandul Apple a subliniat că sistemul său de operare este "cel mai sigur din lume". Compania Google nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Totuși, potrivit lui John Scott-Railton, cercetător la Universitatea din Toronto "acesta trebuie să fie un semnal serios de trezire pentru multe companii. Se intensifică necesitatea unor forme mai puternice de autentificare pe dispozitivele digitale".

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page