top of page

Germania a ajuns anul trecut la un nivel record de peste 83 de milioane de locuitori


În ciuda faptului că Hollywood-ul a promovat ani la rând visul american care a inspirat milioane de suflete pe întreaga planetă să își dorească să imigreze pe teritoriul Statelor Unite ale Americii și să se stabilească aici, în ultimul deceniu factorii de risc cu care se confruntă America, au transformat-o într-un loc mai puțin sigur. De la atentatele teroriste din data de 11 septembrie 2001 la campania de denigrare a fenomenului migrației lansată și susținută intens de actualul lider de la Casa Albă, SUA a devenit o corvoadă chiar și pentru proprii cetățeni.

De altă parte, scăderea încrederii în conducerea de la Washington a determinat creșterea interesului pentru Europa. Astfel, în loc să viseze la America, din ce în ce mai mulți oameni din Asia, Africa sau în particular, Orientul Mijlociu, au pornit la drum riscând pentru a-și oferi șansa unui viitor mai bun pe teritoriul uneia dintre cele 50 de țări ale bătrânului continent.

Vârful atins de nivelul migrației în Europa a fost atins în primăvara lui 2015, după ce Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a făcut o invitație "cu brațele deschise" oricărui extracomunitar care are nevoie de siguranță. Explicând că a făcut acest gest pentru a arăta solidaritatea Uniunii Europene față de cazurile speciale aflate în zone de conflict sau sărăcie.

Blamată însă pentru faptul că a îndrăznit să facă o invitație în numele tuturor celor 28 de state membre, fără a le cere permisia, Merkel și-a atras o serie de critici care au dus treptat la scăderea popularității sale.

Între timp, invitația nu a rămas fără ecou și sute de extracomunitari au inițiat un exod fără precedent, invadând teritoriul Uniunii Europene. Cu toate că destinația finală a acestora era Germania, Angela Merkel a cerut liderilor de la Bruxelles să intervină rapid și să salveze germanii de la o catastrofă umană. În timp ce valurile de imigranții intrau în Europa, traversând Marea Mediterană, Comisia Europeană a decis că toate statele membre ale blocului comunitar să primească cote obligatorii de imigranți. Această decizie nu a fost pe placul tuturor, declanșând o criză administrativă la nivelul UE, care a afectat relațiile dintre cele trei instituții europene și statele membre. Dacă Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia au refuzat din start să se supună acestei reguli, Marea Britanie a hotărât că este mai bine să părăsească blocul comunitar decât să devină hiper-aglomerată din cauza numărului de extracomunitari pe care trebuie să integreze pe teritoriul Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord.

Dacă Londra este cel mai populat oraș al Uniunii Europene, pe locul doi este Berlinul, cu o populație care a crescut considerent în ultimii patru ani. Mai mult, pe baza invitației făcute de Angela Merkel și a valurilor de imigranți inspirați să viseze la Europa, Germania a ajuns anul trecut la un nivel record de peste 83 de milioane de locuitori. Potrivit cifrelor publicate marți de Biroul Federal de Statistică (Destatis), această creștere este datorată în mare parte migrației provenite majoritar din Europa de Est și cu precădere din România.

Cu toate acestea însă, migrația netă a scăzut anul trecut la aproximativ 400.000 de persoane comparativ cu 416.000 în anul 2017. Curiozitatea face că cei mai mulți imigranți care ajung în Germania sunt din țările Uniunii Europene (cele 27 de state membre contribuind cu 202.000 de persoane la migrația netă din Germania). Pe primul loc se află România (68.000 imigranți), Croația (29.000), Bulgaria (27.000) și Polonia (26.000).

Conform agenției naționale de presă, Mediafax "nivelul record de ocupare și șomajul în scădere au condus la o penurie pe piața muncii în cea mai mare economie din UE, angajatorii întâmpinând dificultăți în a găsi forță de muncă pentru peste un milion de posturi, o situație care limitează creșterea economică". De altă parte, "îmbătrânirea populației și scăderea natalitătii fac probabilă scăderea populației apte de muncă în deceniile următoare, astfel încât imigranții sunt considerați cruciali pentru companiile germane, ale căror contribuții la sistemul de pensii susțin numărul tot mai mare de pensionari" completează Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page