top of page

Jurnaliștii britanici care vor mai publica documente guvernamentale confidențiale riscă să fie incul


Scandalul dintre ambasadorul britanic în Statele Unite ale Americii și liderul de la Casa Albă a deschis nu doar ochii opiniei publice cu privire la realitatea pe care o găsesc diplomații străini pe teritoriul american, ci și o anchetă pe care poliția metropolitană din Londra s-a responsabilizat să o conducă în vederea găsirii vinovatului care a făcut publice declarațiile ambasadorului britanic Kim Darroch.

Considerând că Administrația Donald Trump este "ineptă" și "haotică" iar deciziile pe care le-a luat președintele american încă de la preluarea mandatului demonstrează "nebunia" unei conduceri care nu face sens, ambasadorul britanic a devenit rapid ținta unei reacții violente din partea lui Trump. Sub asediul unor insulte care fac referire chiar și la activitatea Guvernului Theresa May, catalogat ca fiind "foarte stupid" de către liderul de la Washington, Darroch a decis să demisioneze. La scurt timp, poliția britanică a decis să deschidă o anchetă privind divulgarea notelor diplomatice despre SUA. Chiar dacă părerea lui Kim Darroch a fost una onestă, faptul că aceste declarații confidențiale au fost date publicității, ridică multe semne de suspiciune cu referire la interesul ca relația dintre SUA și Marea Britanie să fie una deteriorată. În acest sens, diviziunea britanică de combatere a terorismului a informat că va conduce investigația deschisă la finalul săptămânii trecute. "Având în vedere consecințele divulgării, sunt convins că aceasta a afectat relațiile Marii Britanii la nivel internațional, de aceea există un interes public privind tragerea la răspundere a celui sau celor responsabili", a declarat comisarul asistent Neil Basu.

Amenințând că jurnaliștii care publică documente guvernamentale confidențiale riscă să fie inculpati, poliția metropolitană din Londra a fost imediat criticată de mai mulți politicieni britanici. Potrivit autorităților londoneze, "publicarea oricăror depeșe diplomatice ar putea fi ilegală întrucât este în curs de desfășurare o anchetă penală în legătură cu divulgarea acestor documente". Mai mult, oficialii britanici sunt de părere că o persoană din interiorul Ministerului britanic de Externe ar fi făcut posibilă furnizarea acestor documente către mass media, fapt care scoate în evidență riscul unei amenințări de grad înalt la conducerea Guvernului din Marea Britanie.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, "șeful diplomației britanice, Jeremy Hunt, care concurează împotriva lui Boris Johnson pentru poziția de lider al conservatorilor și funcția de prim-ministru, a transmis că persoana care a furnizat documentele presei trebuie trasă la răspundere, însă a afirmat că are o părere diferită de Poliție în ceea ce privește presupusa ilegalitate a publicării de documente confidențiale".

"Apăr în totalitate dreptul presei de a publica acele dezvăluiri dacă le primesc și le consideră că sunt în interesul publicului: aceasta este meseria lor", a postat Hunt într-un mesaj pe Twitter.

În ciuda competiției dintre Jeremy Hunt și Boris Johnson pentru funcția de lider al Partidului Conservator și prim-ministru al Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, candidatul favorit împărtășește aceiași opinie ca și cea a lui Hunt. Astfel, potrivit lui Boris Johnson, ar fi eronat să fie puși sub acuzare jurnaliștii care publică documente divulgate. "Inculparea pe această bază ar reprezenta o atingere adusă libertății presei și ar avea un efect terifiant asupra dezbaterii publice", a subliniat Johnson.

În scurt timp, Sunday Times a publicat știrea conform căreia Ppolitia metropolitană londoneză l-ar fi identificat pe inculpatul care a divulgat notele confidențiale ale fostului ambasador britanic în SUA. Excluzând varianta că documentele ar fi fost sustrase în urma unui atac cibernetic comis de un actor statal străin, o sursă guvernamentală anonimă a decalarat: "Cred că știu cine a făcut dezvăluirile. Era cineva cu acces la dosarele de arhivă. A intrat și a luat o serie de materiale. A fost destul de primitiv".

Ieri însă, sfidând avertismentele poliției londoneze, publicația Mail on Sunday a publicat noi rapoarte confidențiale transmise de Kim Darroch. Potrivit jurnaliștilor, fostul ambasador a transmis Londrei în mai 2018 că Trump "a decis să se retragă din Acordul nuclear cu Iranul din motive de personalitate, întrucât tratatul a fost negociat de predecesorul său la Casa Albă, Barack Obama".






Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page