top of page

Donald Trump l-a jignit pe ambasadorul Marii Britanii după ce acesta și-a exprimat opinia sinceră de


Nu este o surpriză faptul că președintele Statelor Unite ale Americii "se aprinde" extrem de repede atunci când nu este de acord cu o anumită afirmație, reacționând rapid și nepoliticos pentru a-și face dreptate. În fapt, severitatea vocabularului liderului de la Casa Albă a debutat încă din timpul campaniei sale electorale când acesta a aruncat vorbe grele la adresa imigranților, Uniunea Europeană, predecesorii săi și aliații americanilor. Potrivit jurnaliștilor, acest comportament deviant a reprezentat chiar una dintre strategiile de câștigare a alegerilor prezidențiale luând în considerare faptul că publicul de astăzi este ahtiat după scandal, adrenalină, noutate și emoții puternice. Cu toate acestea însă, Trump continuă să surprindă la fiecare apariție, lăsând să se înțeleagă că temperamentul său va face America "măreață din nou".

După ce a stârnit un blocaj administrativ pe tot teritoriul Statelor Unite din cauza presiunii pe care a pus-o pe Congres pentru a-i finanța zidul înalt de 2 metri pe care a promis că îl va construi la granița cu Mexixcul, președintele american a scos SUA din Acordul climatic de la Paris acuzând chinezii că au inventat termenul de încălzire globală, a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a retras America din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), din Acordul nuclear cu Iranul și din Consiliul ONU pentru Dreptului Omului. În paralel, Trump s-a asigurat că rușii rămân ținta campaniei de denigrare, alăturându-i în aceiași listă și pe Siria, Coreea de Nord, Venezuela sau Iran.

Această atitudine a atras după sine foarte multe critici, ajungând până în punctul în care chiar și proprii cetățeni și-au exprimat nemulțumirea asupra modului în care Trump tratează relațiile externe ale SUA.

În legătură cu aceasta, de curând, ambasadorul britanic aflat în Statele Unite, și-a exprimat în mod onest opinia în legătură cu Administrația Donald Trump, catalogând-o "ineptă" și "disfuncțională", în timp ce liderul de la Washington este văzut ca "incompetent". Cu toate că aceste afirmații au fost divulgate de presa britanică, Ministrul de Externe de la Londra nu a negat veridicitatea documentelor diplomatice.

După cum era de așteptat, Trump nu a întârziat să reacționeze și a cerut imediat schimbarea ambasadorului britanic. Mai mult, acesta a adus critice dure și la adresa premierului britanic, Theresa May, declarând că "ea și reprezentanții săi au creat o dezordine".

"Nu îl cunosc pe ambasador, dar nu este agreat în Statele Unite. Nu vom mai discuta cu el", a comentat Trump pe Twitter, unde și-a reiterat și criticile aduse premierului britanic, legându-se de maniera în care aceasta a abordat problema Brexitului. "Ea și reprezentanții săi au creat o dezordine. I-am spus cum ar trebui să procedeze, dar a decis să abordeze o altă cale", a completat liderul americanilor. Înainte de afirmațiile ambasadorului britanic în SUA, Trump îl criticase deja pe Kim Darroch, afirmând că își dorește un ambasador britanic care să aibă o viziune mai pronunțată în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Furios pe modul în care Darroch a prezentat modul de lucru al Administrației Trump, președintele de la Casa Albă l-a catalogat drept foarte "stupid" pe Darroch. "Ambasadorul sonat pe care Marea Britanie l-a impus Statelor Unite nu este o persoană de care să fim încântați, este un tip foarte stupid. Ar trebui să vorbească în țara sa, cu premierul Theresa May despre eșecul negocierilor pe tema Brexit, nu să se supere de criticile mele referitoare la modul deficitar în care a fost gestionat dosarul", a transmis Donald Trump în cursul serii trecute.

Acesta a mai adăugat că ambasadorul Kim Darroch "nu este plăcut și nici bine văzut" în Statele Unite, acuzând-o pe Theresa May că "a făcut o mizerie" din Brexit. "Vestea bună este că minunata Mare Britanie va avea curând un nou prim-ministru. Deși mi-a plăcut în totalitate extraordinara vizită de stat de luna trecută, cel mai impresionat am fost de regină", a precizat Trump.

După insultele lui Trump, nici Marea Britanie nu a rămas fără o reacție. La scurt timp după jignirile aduse amabasadorului Marii Britanii și premierului britanic, Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe și candidat pentru funcțiile de lider al Partidului Conservator și de prim-ministru britanic a declarat: "prietenii vorbesc sincer, iar eu așa voi face: aceste comentarii sunt lipsite de respect și greșite față de premierul nostru și față de țara noastră. Diplomații americani îi transmit opiniile private secretarului de Stat Mike Pompeo, așa fac și ai noștri! Spuneți că alianța Marea Britanie-SUA este cea mai mare din istorie și sunt de acord, dar aliații trebuie să se trateze reciproc cu respect, așa cum Theresa May a procedat mereu cu dumneavoastră. Ambasadorii sunt numiți de Guvernul britanic, iar, dacă eu voi deveni prim-ministru, ambasadorul actual va rămane în funcție".

Potrivt William Hague, unul dintre liderii Partidului Conservator și fost ministru de Externe, Guvernul Theresa May îl va susține în continuare pe ambasadorul britanic de la Washington. "Nu putem schimba un ambasador la cererea țării-gazdă. Sarcina ambasadorilor este de a oferi o evaluare onestă asupra a ceea ce se întâmplă în țara respectivă", a declarat pentru BBC, William Hague.



Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page