top of page

Candidații la funcția de premier al Marii Britanii s-au confruntat în prima dezbatere televizată


Lupta pentru înlocuirea Theresei May și preluarea funcției de conducere în Guvernul britanic a devenit din ce în ce mai aprigă. Presiunea aprobării Acordului deja negociat cu Uniunea Europeană, dar respins de trei ori de membrii Camerei Comunelor îi determină pe cei zece candidați să se promoveze intens pentru a câștiga încrederea britanicilor. Cu o responsabilitate deja știută, viitorul premier trebuie să asigure ieșirea Angliei, Scoției, Irlandei de nord și Țării Galilor până pe 31 octombrie, atunci când, potrivit liderilor europeni, Brexitul își joacă ultima carte.

Dintre cei zece înscriși, cel mai evidențiat, rămâne fostul Ministru al Brexitului și primar al Londrei, Boris Johnson. Din păcate, marele favorit a lipsit de la prima dezbatere televizată care s-a desfășurat duminică, între cinci dintre pretendenții la succesiunea premierului britanic, Theresa May. Timp de 90 de minute, patru dintre cei cinci candidați conservatori au dat asigurări că vor încerca să renegocieze acordul de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar. Nu demult însă, autoritățile de la Bruxelles au transmis clar Guvernului de la Londra că acordul semnat în toamna anului trecut nu mai poate fi negociat.

Un singur candidat și anume, Ministrul dezvoltării internaționale, Rory Stewart, a declarat că își dorește să mențină acordul redactat de May și respins de trei ori la începutul acestui an de către Parlament. Cu o astfel de declarație, Stewart i-a provocat pe colegii săi de partid să își prezinte strategia asupra Brexitului, acuzându-i de ”machism”, afirmație salutată cu un robot de aplauze de publicul din studioul postului Channel 4, cel care a transmis dezbaterea.

Cu un ton conciliant, Ministrul afacerilor externe Jeremy Hunt, a susţinut menţinerea ţării sale în UE înainte de a-şi schimba părerea. De altă parte, cu excepţia lui Rory Stewart, pentru care o ieşire fără acord ar fi ”profund dăunătoare”, candidaţii au afirmat că sunt gata să scoată Regatul Unit din UE fără acord, pe 31 octombrie, termenul propus de Bruxelles.

Potrivit fostului ministru pentru Brexit și ultraliberalul Dominic Raab, o soluție pentru a-i împiedica pe deputați să blocheze o ieșire fără acord, este opțiunea de a ține parlamentul departe. ”Sunt singurul candidat care s-a angajat pentru părăsirea UE la sfârşitul lunii octombrie”, a transmis Raab, în timp ce ministrul mediului Michael Gove, i-a replicat: „nu voi retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană împotriva voinţei parlamentului”.

În acest sens, și ministrul de interne, Sajid Javid a intervenit: „nu respectați democrația distrugând-o”.

Lipsit de la această primă dezbatere televizată, Boris Johnson a fost criticat de rivalii săi pentru puținele interviuri acordate șu rarele apariții publice. Johnson a transmis totuși că va participa la următoarea dezbatere televizată, programată să se desfășoare marți când va fi transmisă de BBC. Potrivit agenției naționale de presă, Agerpres, ”deputaţii conservatori vor elimina candidaţi într-o serie de voturi până în etapa în care vor rămâne doi pretendenţi. În acel moment cei 160.000 de membri ai Partidului Conservator vor desemna învingătorul, care este aşteptat să se instaleze în reşedinţa din Downing Street până la sfârşitul lunii iulie”.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page