top of page

Britanicii i-au reamintit președintelui Statelor Unite ale Americii că nu este agreat în țara lor


Vizita oficială în Marea Britanie, a celui mai puternic lider politic de pe planetă, nu a rămas fără reacții negative din partea cetățenilor britanici. Dacă în prima sa zi pe teritoriul Angliei, Donald Trump a scăpat de protestele amenințătoare, liderul de la Casa Albă și soția sa, prima Doamnă a Americii, Melania Trump, au devenit rapid țintele furiei țării gazde. Considerat un președinte extrem de controversat din cauza temperamentului, personalității, discursului dar și a deciziilor sale extremiste, Trump a fost avertizat încă de anul trecut că nu este dorit în Regat. Cu toate acestea, a sosit săptămâna aceasta pe teritoriul Marii Britanii, marcând mai multe întâlniri, declarații importante și chiar, susținându-l pe Boris Johnson, pentru funcția de premier, în contextul în care Theresa May și-a anunțat demisia.

Cu toate că Trump nu a scăpat de protestele britanicilor la adresa sa și a încăpățânării de a vizita Marea Britanie, conștient că nu este dorit, potrivit specialiștilor, numărul persoanelor care au participat la manifestații a scăzut față de numărul oamenilor prezenți la protestele organizate în urmă cu un an. Protestarii au strigat şi au fluturat pancarte chiar și în timp ce premierul britanic Thersa May purta o discuţie cu Donald Trump, reacție pe care liderul opoziției britanici, Jeremy Corbyn, o vede ca pe o „personificare a ceea ce înseamnă o societate democratică”. Potrivit YouGov, Donald Trump este cel mai puțin preferat lider politici, doar 21% dintre cei intervievați având o opinie pozitivă despre el.

În ciuda protestelor la care au participat mii de persoane, președintele american și-a continuat agenda vizitei oficiale, tratând cu indiferență faptul că nu este plăcut de cetățenii britanici. Ieri, Donald Trump a participat la o ceremonie prilejuită de cea de-a 75-a aniversare a Debarcării din Normandia, unde a rostit o rugăciune rostită pe 6 iunie 1944 de președintele SUA de la acel moment, Franklin Delano Roosevelt. La această ceremonie a participat și Cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Alături de o serie de lideri internaționali, care au citit mărturii ale participanților la Demarcarea din Normandia, Trump s-a rugat public: „Dumnezeule Atotputernic, fiii noştri, mândria naţiunii noastre, în această zi, s-au angajat într-o încercare măreaţă, un efort de a conserva republica, religia şi civilizaţia noastră şi să elibereze umanitatea aflată în suferinţă”. Merkel însă a ținut să reamintească că ceremonia de comemorare a Debarcării din Normandia, desfăşurată miercuri la Portsmouth, este un „dar al istoriei”, subliniind că această operaţiune militară a eliberat în cele din urmă Germania de sub dominaţia nazistă. Cancelarul german a scos în evidență sacrificiul sutelor de mii de militari aliaţi care au debarcat în Normandia, afirmând că operaţiunea a condus la „reconcilierea Europei şi întreaga ordine postbelică” care a adus 70 de ani de pace în Europa și eliberarea de naziști.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „peste 160.000 de militari

americani, britanici, canadieni şi din alte ţări aliate au debarcat în Normandia în dimineaţa zilei de 6 iunie 1944. Generalul Dwight Eisenhower, comandantul aliat suprem în Europa, a descris invazia ca fiind începutul marii cruciade de eliberare a continentului european de sub dominaţia nazistă”.

La ceremonie, Donald Trump și Angela Merkel și-au luat 10 minute pentru o întrevedere în cursul căreia cei doi lideri au discutat despre criza din Libia și deteriorarea situației din Africa de Veste. Conform aceleiași agenții de presă amintite, președintele american și Cancelarul de la Berlin s-au pus de acord să aibă o discuţie şi la summitul Grupului naţiunilor dezvoltate şi emergente (G20) de la Osaka, ce va avea loc la finalul lunii iunie.

Înainte de ceremonia de la Porthmouth, Trump a ajuns în Irlanda, unde s-a declarat extrem de încrezător cu privire la faptul că irlandezii vor găsi o soluție bună la chestiunea statului frontierei irlandeze după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Dovedindu-se una dintre cele mai delocate chestiuni în cadrul procesului de negociere a condițiilor de separare, Trump a afirmat că „nu crede că frontiera va fi o problemă”.

În Irlanda, liderul de la Washington a avut o întrevedere de 30-40 de minute cu premierul Irlandei, Leo Varadkar, unde au amândoi au fost pe un teren de golf și într-un hotel din localitatea Doonbeg, proprietăți cumpărate de Trump în anul 2014. Cei doi lideri au discutat despre relațiile dintre Washington și Dublin, regimul de vize, comerț și Brexit.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page