top of page

Noul premier al Marii Britanii va fi ales în săptămâna care va începe pe 22 iulie


Vizibil obosită de lupta pe care a dus-o de mai bine de doi ani de zile încercând să recapete independența și autonomia britanicilor, scoțând Anglia, Țara Galilor, Irlanda de Nord și Scoția de sub controlul și dominația politicilor Uniunii Europene, premierul Marii Britanii, Theresa May și-a anunțat de curând demisia din funcția de conducere a Guvernului de la Londra.

Imediat la auzul acestei vești, mai mulți candidați s-au înscris pe lista de așteptare făcându-și cunoscute intențiile de a prelua puterea și a conduce mai departe Regatul Unit în procesul de separare de blocul comunitar. Mai întâi, pe data de 7 iunie Theresa May își va depune oficial demisia din funcțiile de lider al Partidului Conservator și de premie al Marii Britanii, însă, potrivit acesteia, va mai rămâna la conducerea Guvernului până la desemnarea succesorului său, asigurându-se că cetățenii britanii nu vor duce lipsă de un Guvern stabil și puternic în perioada de tranziție.

Astfel, Partidul Conservator a fost responsabilizat cu decizia alegerii unui succesor al Theresei May. Potrivit formațiunii politice de guvernământ a Marii Britanii, noul succesor va fi ales în săptămâna care va începe pe 22 iulie. „În prima etapă, membrii din Parlament ai partidului vor alege din cei 11 conservatori, care şi-au exprimat dorinţa de a o înlocui pe Theresa May, doar doi candidaţi, urmând ca apoi toţi membrii partidului să aleagă următorul lider şi premier” informează agenția națională de presă, Mediafax.

Noul prim ministru al Marii Britanii trebuie să fie conștient de sarcina pe care o va prelua odată cu conducerea Guvernului de la Londra, așteptându-se ca acessta sau aceasta să ducă la bun sfârșit negocierile cu membrii Camerei Comunelor, în vederea aprobării noii forme modificate a Acordului deja stabilit cu liderii Uniunii Europene. Mai mult, dacă Theresa May nu a reușit să respecte termenul limită de oficializare a Brexitului pe data de 29 martie, noul premier este așteptat să finalizeze dorința britanicilor care au votat pentru separare la referendumul din iunie 2016, nu mai târziu de ultimul termen de amânare pe care autoritățile europene l-au oferit Marii Britanii și anume, 31 octombrie.

În condițiile în care a fost deja respins de trei ori în Parlamentul britanic, Acordul trebuie votat de membrii Camerei Comunelor pentru a ca noul premier să se asigure că Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord nu vor părăsi Uniunea Europeană fără o înțelegere. Această rugăminte insistentă a Theresei May s-a transformat într-o mare provocare pentru oricine ar fi următorul prim ministru.

Potrivit ziare.com „unsprezece pretendenți se înghesuie să-i succeadă premierului Theresa May și să implementeze Brexit-ul, împărțiți între cei care sunt pregătiți să părăsească Uniunea Europeană inclusiv fără acord („no deal”) și cei care se opun unei ieșiri brutale din UE”. Fostul primar al Londrei și Ministru de Externe, Boris Johnson pare să aibă mai multe șanse, în lupta pentru câștigarea fotoliului de premier al Marii Britanii, ducând totuși o luptă strânsă și neașteptată cu contracandidații Dominic Raab (fost ministru al Brexitului), Andrea Laeadsom (fost ministru pentru Relația cu Parlamentul), Esther McVey (fost ministru al Muncii și Pensiilor), James Cleverly (fost locotenent-colonel), Jeremy Hunt (Ministrul de Externe), Rory Stewart (Ministrul Dezvoltării Internaționale), Matt Hancock (fost economist la Banca Angliei și Ministru al Sănătății), Michael Gove (Ministrul Mediului), Sajid Javid (Ministrul de Interne) și Kit Malthouse (Secretar de Stat însărcinat cu Locuințele).

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page