top of page

Final de luptă pentru Theresa May


A crezut că poate totul și că în ciuda faptului că este femeie, ca lider politic, determinarea nemărginită, dragostea pentru poporul britanic, respectul pentru valorile naționale și dorința de a recăpăta independența și autonomia Angliei, Țării Galilor, Irlandei de Nord și Scoției, Theresa May a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și îndeplini obiectivul mandatului său ca premier al Marii Britanii. Preluând o poziție extrem de solicitantă după ce fostul prim ministru, David Cameron și-a dat demisia imediat ce rezultatele referendumului din 23 iunie 2016 au anunțat că majoritatea britanicilor au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, Theresa May nu a avut niciodată un moment de liniște. Presiunea luării deciziei dacă va respecta votul majorității de la referendumul de apartenență la UE, curajul de a invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, lungul proces de negociere a condițiilor de separare cu liderii de la Bruxelles, avertizările investitorilor străini dar și a previziunilor asupra viitorului economic și social al Marii Britanii de după Brexit, propunerea unui Acord contestat de mulți miniștri care au demisionat ulterior din cauza lui și care a fost respins de trei ori de către membrii Camerei Comunelor, inclusiv amânarea Brexitului de pe 29 martie pe 12 aprilie și de pe 12 aprilie pe 31 octombrie, împreună cu obligativitatea Regatului Unit de a participa la alegerile europarlamentare de săptămâna trecută, sunt doar câteva dintre exemplele cu care May a trebuit să se confrunte încă de la finalul lunii iunie 2016.

În timp ce astăzi, majoritatea britanicilor s-au răzgândit cu privire la Brexit, dorindu-și ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, tot mai multe voci o acuză pe Theresa May că nu a știut să gestioneze ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar. Fie că i-a luat prea mult timp, fie că nu a gândit un plan de ieșire care să ofere siguranță Regatului Unit de după Brexit sau pur și simplu că pune reușitele carierei sale înaintea vocilor poporului, popularitatea lui May este drastic în scădere.

Vineri însă, inevitabilul s-a petrecut: dis de dimineață, cu lacrimi în ochi, Theresa May a anunțat că va demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator și de premier al Marii Britanii pe data de 7 iunie, urmând că rămână la conducerea Guvernului până la desemnarea succesorului său. „Am făcut tot ce am putut pentru a-i convinge pe parlamentari să susţină Acordul Brexit, dar, din păcate, nu am reuşit acest lucru. Îmi este clar acum că este în interesul Marii Britanii ca un nou prim-ministru să coordoneze aceste eforturi. Anunţ astăzi că voi demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator pe 7 iunie. Am stabilit cu preşedintele consiliului de conducere al partidului ca procedura pentru desemnarea noului lider al formaţiunii să înceapă săptămâna următoare. Regret foarte mult că nu am reuşit să realizez Brexit. Succesorul meu va trebui să ajungă la ajungă la un consens. Consensul va fi posibil dacă ambele părţi implicate în dezbatere vor fi capabile de compromisuri. Ştiu că Partidul Conservator se poate înnoi în anii care urmează. Ştiu că putem realiza ieşirea din Uniunea Europeană. Sunt mândră de progresele pe care le-am obţinut în ultimii ani. Am ajutat mai mulţi oameni ca niciodată să aibă locuri de muncă. Poate că situaţia noastră politică este tensionată, dar sunt atâtea lucruri bune în ţara noastră, sunt atât de mândră. În scurt timp, mă voi retrage din funcţia care a fost onoarea vieţii mele. Sunt recunoscătoare că am putut sluji ţara pe care o iubesc” a declarat Theresa May la finalul discursului.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, Theresa May va fi premier interimar al Angliei, Scoției, Irlandei de Nord și Țării Galilor până la desemnarea succesorului său de către Partidul Conservator (centru-dreapta), procedură care ar trebui să dureze câteva săptămâni. Înainte de a pleca de la cârma Regatului Unit, May a ținut să le reamintească britanicilor că Brexitul nu poate avea loc fără un Acord cu UE, evitându-se astfel o situație sinucigașă pentru viitorul poporului său. În acest sens, premierul a mai precizat că membrii Camerei Comunelor ar trebui să aprobe ultima variantă a Acordului respins de trei ori, dar care, de data aceasta este modificat și conține noi garanții privind drepturile angajaților, standarde în domeniul mediului, clauze privind frontiera irlandeză și un „compromis” în domeniul vamal. „Sunt introduse noi modificări semnificative pentru a proteja integritatea economică şi constituţională a Marii Britanii. Adevărul este că după trei încercări de obţinere a aprobării Parlamentului, nu vom putea părăsi Uniunea Europeană dacă nu vom avea un acord care să beneficieze de o susţinere largă a partidelor”, a punctat Theresa May, adăugând totuși că ar putea oferi Parlamentului şansa de a se pronunţa asupra organizării unui nou referendum dacă aprobă Acordul Brexit.

.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page