top of page

Zi decisivă pentru Theresa May: mai mulți oficiali britanici se așteaptă ca premierul Regatului Unit


Când a primit poziția de premier al Angliei, Scoției, Irlandei de Nord și Țării Galilor, Theresa May a crezut că trăiește oportunitatea vieții ei. Considerând că are poporul de partea acesteia, procesul de negociere a condițiilor de ieșire a Marii Britanii din UE ar fi trebuit să fie unul simplu, rapid și eficient. Această ocazie de a crește din punct de vedere politic, avea să o transforme pe Theresa May în eroul britanicilor, recăpătându-le independența și autonomia.

Din păcate, lucrurile nu au stat așa cum și le-a imaginat șefa Guvernului de la Londra. În fond, demisia fostului premier, David Cameron, speriat de ceea ce avea să înfrunte după afișarea rezultatelor voturilor de la referendumul din 23 iunie 2016 , ar fi trebuit să fie primul semnal. Lui May, i-a luat trei luni ca să anunțe public că va respecta decizia majorității cetățenilor care au votat pentru ca Marea Britanie să se despartă de blocul comunitar și încă aproape cinci luni pentru a invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

Considerând că doi ani sunt mai mult decât suficienți pentru a dezbate procesul de negociere a condițiilor de separare, Theresa May a lăsat ca timpul să treacă fără rezultate certe. Între timp, jurnaliștii de investigație scoteau la suprafață adevărul despre cine ar fi inițiat ideea de Brexit, economiștii prezentau perspective financiare sumbre pentru Marea Britanie de după 29 martie 2019, liderii de la Bruxelles avertizau britanicii că în afara Uniunii Europene viitorul lor avea să fie unul incert, investitorii străini au transmis că își vor muta afacerile în alte capitale europene, iar cetățenii Regatului Unit au început să iasă în stradă cerând anularea Brexitului.

Pentru Theresa May, renunțarea la această provocare politică extraordinară ar fi însemnat un eșec pentru cariera sa, fapt pentru care a continuat să creadă Marea Britanie trebuie să se despartă de UE sub orice condiție. Cu toate că un Acord privind condițiile de separare a fost negociat cu Bruxellesul târziu, mai mulți miniștri și-au dat demisia protestând la adresa conținutului său. Încolțită din toate părțile, May a fost nevoită să redacteze un document cu câteva condiții de separare pentru a se asigura că Brexitul respectă data la care a fost programat. Din nefericire pentru așteptările acesteia, Parlamentul britanic a respins de trei ori Acordul, iar Brexitul a fost amânat de pe 29 martie pe 12 aprilie și de pe 12 aprilie pe 31 octombrie.

Vizibil obosită, Theresa May a înțeles după aproape trei ani de când s-a responsabilizat să preia cârma celei mai dificile provocări din istoria modernă a Marii Britanii că șansele ca ea să ducă la bun final Brexitul sunt din ce în ce mai mici. Cu o mulțime de actori împotriva separării, May își mai joacă totuși ultima carte. Ca să se asigure că lasă oarecum o impresie bună în urma mandatului său, premierul britanic a propus membrilor Camerei Comunelor că dacă vor aproba Acordul pentru ca Marea Britanie să iasă din UE, ea își va da demisia. Această doleanță este ea însăși o strategie de a demonstra că Theresa May și-a îndeplinit sarcina cu succes.

Negociind cu opoziția, posibilitatea aprobării noii variante „îmbunătățite” a Acordului, May a lăsat impresia că este gata pentru a prezenta calendarul privind desemnarea succesorului său. Conform unor oficiali britanici, May ar urma să facă publică informația potrivit datei când va demisiona. De altă parte, astăzi era așteptat ca May să prezinte noua formă a proiectului de Acord Brexit în Camera Comunelor, dar Guvernul a ales să amâne această inițiativă până pe 3 iunie.

Dacă din punct de vedere uman, May a ajuns la capătul puterilor, ca om politic, premierul britanic consideră că nu este vina ei pentru criza Brexit și de aceea a refuzat să demisioneze până acum. Mai mult, aceasta insistă să îi convingă pe britanici că separarea de UE nu poate avea loc fără aprobarea unui Acord, insistând în fața membrilor Camerei Comunelor că următoarea dată când acesta va fi dezbătut votului, va fi și „ultima șansă” de a realiza Brexitul. „Sunt introduse noi modificări semnificative pentru a proteja integritatea economică şi constituţională a Marii Britanii. Adevărul este că după trei încercări de obţinere a aprobării Parlamentului, nu vom putea părăsi Uniunea Europeană dacă nu vom avea un acord care să beneficieze de o susţinere largă a partidelor”, a subliniat Theresa May. În afara demisiei, în schimbul aprobării Acordului, May a mai pus pe masa negocierilor cu Parlamentul de la Londra și posibilitatea organizării unui nou referendum de apartenență la UE.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page