top of page

Statele puternic dezvoltate le vor absorbi pe cele care abia mai pot ține pasul cu influența cultura


Într-o lume condusă de globalizare și ghidată de revoluția tehnologiei, competiția

pentru supremație a luat un caracter și mai acerb. Astăzi, se poate observa chiar și cu ochiul liber, nivelul psihologic pe care l-au atins cele mai puternice state ale lumii în lupta pentru putere. Organizațiile mondiale își justifică existența prin apărarea dreptului omului și promovarea păcii, însă ele nu iau în seamă procesele de manipulare în masă care servesc unor lideri în ideea de a hipnotiza ființa umană, slujindu-i cu certitudinea că se lasă influențată de cel/cei care dețin singurul adevăr.

În furtuna glorioasă a globalizării, planeta se confruntă astăzi cu o serie de efecte negative mai grele decât talerul care le susține pe cele pozitive. În timp ce ființa umană încă se mai consideră liberă, susținută să își urmeze visurile consumând, propunându-i-se nevoi a căror necesitate nu a existat niciodată, sprijinită să călătorească ca să participe la circuitul mondial al banilor sau oferindu-i-se varianta de a trăi mai mult în spațiul virtual decât în lumea reală, specialiștii trag un semnal de alarmă și punctează faptul că eliminarea frontierelor și adoptarea culturii, tradițiilor, politicii, religiei, mentalității etc., străine afectează foarte mult identitatea națională.

Astăzi, planeta se confruntă cu boli incurabile, corupție, conflicte armate, sărăcie, sete de putere, terorism, depresie, rată crescută de sinucideri, amenințări nucleare, crize umanitare și violarea intimității prin spionare și vinderea datelor despre oameni. Spre deosebire de formele istorice ale genocidului, în zilele noastre se manifestă subtil și discret cea mai nouă formă de crimă a libertății de gândire a omenirii.

Invenția internetului și suprema relevație de a construi dispozitive inteligente ușor de purtat au transformat planeta într-o altă lume, comparativ cu epocile trecute. Procesul comunicării a resimțit imediat îmbunătățiri, atunci când, cu ajutorul calculatoarelor, faxurilor și telefoanelor, fiecare domeniu avea să își desfășoare întreaga activitate cu ajutorul acestora. Influența stilului de viață, a culturii, inovației, puterii armate, economice și politice a transformat Statele Unite ale Americii în superputere mondială, oferindu-i astfel cale liberă către toate celelalte societăți ale lumii. Dacă procesul globalizării a eliminat frontierele, investitorii străini, internetul, Hollywood-ul, inventatorii și brandurile au răspândit un impact covârșitor asupra tuturor națiunilor planetei.

Din păcate, discrepanța dintre țările cu potențial extraordinar de dezvoltare și cele mai puțin dezvoltate este atât de vizibilă și puternic resimțită încât se naște întrebarea, de ce statele cu resurse nu le ajută și pe celelalte. Lăcomia liderilor politici sau a celor care stau la baza acestora naște setea de control absolut iar singurul ajutor care vine chiar și necerut, a ajuns să fie invadarea teritoriilor altor țări și monopolul asupra a ceea se sunt și ceea ce pot sub pretextul că sub dominația unei patrii mai puternice, există siguranță.

Totuși, democrația caută să stabilească o balanță între acestea și reușește încă să pună o barieră în intențiile hidoase ale puterilor politice, militare, și economice. Din păcate, influența culturală manifestată de unii sau de alții, nu protejează ființa umană care a devenit absorbită de un stil de viață cosmopolit, uitând astfel de realitatea amenințătoare cu care se înconjoară.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page