top of page

Donald Trum îl laudă pe Viktor Orban, comparându-l cu el însuși


Dacă în opinia premierului Ungariei, comparația cu cel mai puternic președinte al lumii, Donald Trump nu este una plauzibilă, considerând că în ceea ce privește deciziile sale sunt susținute de explicații rezonabile, pentru liderii europeni, această comparație nu este una ieșită din comun. Ambii lideri sunt împotriva migrației, promovând intens o campanie împotriva fenomenului de deplasare de pe un teritoriu pe altul, acuzând în același timp amenințările la cultura și identitatea națională. Priviți ca egali din punct de vedere ai caracterului, Viktor Orban și Donald Trump par să creeze o impresie cu greutate în ochii celorlalte autorități politice ale planetei. Cu toate acestea, Trump crede că premierul Ungariei l-a întrecut în anumite aspecte. „Este la fel ca mine, un pic mai controversat” a precizat președintele Statelor Unite la întâlnirea cu Viktor Orban desfășurată luni la Casa Albă.

Miliardarul și vedeta de televiziune, Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din toamna lui 2016, surprinzând o planetă întreagă cu reușita înregistrată în ciuda faptului că nu deține niciun fel de experiență politică. Învrăjbit la adresa sistemelor de conducere ale predecesorilor săi care au vulnerabilizat frontierele americane, „umplând” SUA de străini, Trump și-a concentrat discursul electoral pe amenințările fenomenului migrației și pe blamarea mass mediei și a rolului acesteia de a manipula cetățenii. Poziționându-se împotriva modului în care presa servește interesului oamenilor, campania electorală a lui Donald Trump a fost susținută constant de un discurs care „a spart gheața”, în timp ce imaginea sa publică a fost gestionată de un comportament ieșit din tipare.

La fel a făcut și premierul Ungariei când, la alegerile parlamentare din primăvara lui 2018, partidul condus de Viktor Orban (Fideszc) a câştigat alegerile. Exact ca și președintele Statelor Unite ale Americii, Viktor Orban și-a exprimat opinia proastă pe care o are la adresa Uniunii Europene, acuzând că vestul caută să se dezvolte mai mult decât estul.

Cu un spirit revoluționar și contrar principiilor fostului președinte care obișnuia să instige la uniune, amintind „prietenilor” săi americanii, că sunt și întotdeauna au fost o națiune de imigranți („și noi am fost străini la un moment dat”) candidatul Donald Trump a mizat pe faptul că americanii (ca și el) s-au săturat de străini, de servirea intereselor sau binelui altor state, de deschiderea față de alianțe inutile (specificând Acordul climatic de la Paris și Acordul nuclear cu Iranul), pierderea valorilor americane în favoarea efortului de a a satisface mass media, acuzând fără nicio reținere Uniunea Europeană, insultând sisteme politice sau jignind personalități publice. Sătul de „circul” din societatea americană, Donald Trump și-a centrat discursul electoral pe apelul la emoții, inspirând electoratul să voteze o „America, minunată din nou” (America, great again).

Nu departe de acest mesaj, și Viktor Orban și-a construit discursul cu care caută să îi câștige pe cetățeni alături de sine în lupta împotriva regulilor de la Bruxelles, a mass mediei „mincinoase” și a migrației. Chiar și după ce a câștigat alegerile prezidențiale, Donald Trump (extremă dreapta) își centrează discursul politic pe teme precum ura la adresa femeilor, musulmanilor, leneșilor, imigranților sau homosexualilor, încheierea parteneriatelor care trag în jos Statele Unite ale Americii, serviciul „prost” pe care l-a făcut predecesorul său, crearea unui zid de 10 metri la granița cu Mexicul etc. Acest tip de comportament nu pare a fi unul mult diferit față de Viktor Orban (extremă dreapta) având în vedere că lupta acestuia împotriva musulmanilor, a imigranților și a leneșilor, împreună cu acuzațiile aduse tot timpul liderilor Uniunii Europene, în fața căror reguli trebuie să se supună, este aproape una și aceiași.

La întâlnirea dintre cei doi, desfășurată la începutul acestei săptămâni, Trump a salutat poziția fermă antiimigraţie a premierului de la Budapesta. „A făcut lucrul corect, potrivit multor persoane, în ceea ce priveşte imigraţia. Este un om respectat. Şi ştiu că este un om ferm, dar este un om respectat”, a declarat Trump după ce a fost întrebat dacă este preocupat de informaţiile ce indică o erodare a sistemului democratic în Ungaria.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Orban a fost acuzat de limitarea libertăţii presei, subminarea independenţei justiţiei, lupta împotriva grupurilor non-guvernamentale independente, încurajarea rasismului şi a anti-semitismului şi măsurile severe luate împotriva Universităţii Central

Europene, fondată de miliardarul maghiaro-american George Soros”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page