top of page

Summitul informal de la Sibiu: „Uniunea Europeană nu este perfectă. Dar nici nu există perfecțiune”


Summitul informal de la Sibiu, unde cei 27 de membri ai Uniunii Europene s-au întâlnit pentru a dezbate mai multe aspecte ale realității cu care se confruntă blocul comun în prezent, s-a încheiat aseară cu concluzii optimiste. După o zi plină de discursuri și declarații care arată faptul că liderii europeni sunt la curent cu realitatea Uniunii Europene, Președindele Consiliului European, Donald Tusk și Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-au arătat extrem de mulțumiți de modul în care acest summit a decurs. Fiind așteptat mai degrabă să conțină declarații „pe lângă subiect”, summitul a surprins prin curajul celor care au vorbit, de a puncta verde în față care sunt problemele reale cu care se confruntă UE și care sunt opțiunile de salvare a imaginii și structurii acesteia.

Dorind să scoată în evidență faptul că oamenii obișnuiesc să se plângă tot timpul și să vadă răul înaintea binelui, Jean-Claude Juncker a reamintit că opinia conform căreia totul merge prost în cadrul structurii europene este o eroare pentru că în realitate, nu există perfecțiune și cu atât mau mult, ea nu poate fi așteptată din partea blocului comunitar. „De multe ori se spune că UE nu a ştiut să se ridice la înălţimea aşteptărilor, dar avem peste 30 de directive care în proporţie de 80% au fost adoptate. Sigur că s-ar fi putut face mai multe, dar instituţile europene ar fi reuşit să prezinte şi cele 7 propuneri din 2017 privind sistemul de azil. Atunci lanţul ar fi fost şi mai impresionat. Dar aş putea spune că esenţialul există. Tot ce nu s-a realizat sperăm să se realizeze în a doua jumătate a anului. Am constat azi că sloganul meu To be big on big and to be small on small este un slogan care a fost adoptat de ceilalţi actori de asemenea. E important să privim lucrurile europene îndeaproape şi să constatăm că faţă de 2014 şomajul a scăzut şi a revenit la un nivel comparabil cu cel de dinainte de criza din 2007. Deficitele au scăzut. Să spunem că totul merge prost e o eroare. Dar nici să spunem că totul merge bine şi perfect. Ar fi incomplet”, a declarat preşedintele Comsiei Europene.

Una dintre temele principale dezbătute în cadrul summitului de ieri a fost susținerea statului de drept. Potrivit oficialilor europenei, nu există UE fără stat de drept. „Statul de drept e chintesenţa şi va fi în atenţia noastră strategică. Nu poate exista Europa fără stat de drept, nu fiindcă ar fi o doctrină ideologică. Aceasta e chintesenţa Europei ca entitate politică. Nu este locul meu să intervim într-o dezbatere politică internă. Ştiu un lucru, dacă eşti gata să aperi ideea principiului statului de drept, atunci poţi să fii optimist, dar numai atunci. Nu e o problemă doar în anumite state membre. Putem să vorbim de o tendinţă îngrijorătoare şi periculoasă la nivel global. Aici lucrurile sunt în mâinile dvs. Dacă oamenilor nu le pasă de statul de drept, atunci guvernele vor ceda şi de aceea noi sperăm ca ideea statului de drept să se menţinăm în Europa. Avem obligaţie nu doar politică, ci şi procedurală de a respecta echilibrul geografic. E un aspect important care se regăseşte şi în Tratat. Sentimentul că conducerea instituţională să protejeze ţările mici, care sunt membre mai noi. E vorba de o obligaţie foarte serioasă de a îi proteja pe cei mai slabi de superputeri, când e absolut nevoie. Pentru mine problema e asemănătoare cu cea a statului de drept, fie că vorba de state membre, popoare, esenţa de a îi proteja pe cei mai slabi. Nu putem să îi apărăm pe lucrători, să afirmăm drepturile sindicatelor, nu putem să protejăm lumea afacerilor, economia, standarde ridicate fără stat de drept. Nu e vorba de o discuţie de ordin ideologic, e o problemă reală pentru milioane de oameni, pentru firme şi lucrători”, a punctat Donald Tusk.

„Lumea în jurul nostru e tot mai schimbătoare şi mai imprevizibilă, iar rezultatele se vor concretiza cănd Consiliul European va adopta această agendă strategică. Lilderii UE au demonstrat categoric că doresc să îşi asume responsabilitatea nu doar pentru evenimente politice. Statele membre vor să formeze calea pe care merge UE, cum funcţionează şi se dezvoltă. Personal cred că e de dorit să gândim aşa. Doresc să menţin spiritul acestor discuţii. În acest context aş dori să anunţ că imediat după alegeri, pe 28 mai voi convoca o reuniune a celor 28 lideri pentru a demara procedura de alegeri pentru lideri. Procedura va trebui să efecte echilibrul geografic pentru ca ţările mici să fie respectate în UE. Când e vorba de astfel denumire e vorba de echilibru de gen şi politic. E de dorit să ajungem la un consens legat de aceste decizii. E bine să fim realişti. Dacă vor fi greu de realizat aceste înţelegeri, atunci vom supune la vot aceste decizii. Vrem să facem aceste numiri la Consiliul European în iunie” a adăugat Președintele Consiliului European.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page