top of page

Rusia cere Statelor Unite ale Americii să renunțe la planul de a-l demite pe Nicolas Maduro


Criza din Venezuela se resimte cu un impact și mai dramatic după ce Statele Unite ale Americii și-au arătat sprijinul față de liderul opoziției, auto-proclamat președintele interimar al venezuelenilor, Juan Guaido. Interesul acestora de a „face curățenie” în țara americo-latină pretinzând că luptă pentru pace, a determinat retrăirea unui sentiment de déjà vu cu care rușii cel puțin sunt obișnuiți atunci când vine vorba despre americani. Acuzându-i că vor să facă același lucru în Venezuela așa cum au procedat și în Libia, Irak, Afganistan și Siria, autoritățile din Rusia scot în evidență faptul că SUA recurge la toate metodele posibile pentru a-l demite pe actualul președinte ales, Nicolas Maduro.

În timp ce liderul de la Caracas îi acuză pe americani de nașterea celei mai mari crize căruia țara sa trebuie să îi facă față, pe motiv că sancțiunile impuse de SUA și aliații săi se datorează refuzului de a le vinde petrol pe un preț de nimic, administrația Donald Trump se apără și caută să scoată în evidență faptul că Maduro este un dictator care își înformetează poporul, drept pentru care este urgent ca SUA să intervină. De cealaltă parte, de la mii de kilometri, Rusia stă cu ochii pe acțiunile americanilor precum ca pe o bombă cu ceas și caută să se asigure că Maduro nu va fi dat jos de la putere așa cum s-a întâmplat cu Muammar Gaddafi, Saddam Hussein sau cum se încearcă în zilele noastre cu Bashar al Assad. De curând, Ministrul rus de Externe a îndemnat SUA să renunțe cât de urgent posibil la planul de a-l demite pe Nicolas Maduro.

Weekendul acesta, Serghei Lavrov a avut o întâlnire oficială cu omologul său din Venezuela, Jorge Arreaza, desfășurată în Moscova, ocazie în timpul căreia Ministrul rus de Externe a declarat că Rusia condamnă vehement campania lansată de Statele Unite pentru a-l deminte pe președintele Venezuelei, îndemnând Administrația de la Washington să renunțe la planul „iresponsabil”.

La începutul acestei săptămâni, Serghei Lavrov urmează să facă o vizită oficială în Finlanda, în cadrul căreia se va întâlni și cu secretarul american de Stat, Mike Pompeo. Ca o pregătire înainte de aceasta, cei doi au avut la jumătatea săptămânii trecute o convorbire telefonică tensionată despre situația din Venezuela, în condițiile în care americanii caută să îl îndepărteze de la putere pe președintele Nicolas Maduro, un aliat al Moscovei. Această discuție vine în urma declarațiilor președintelui interimar autoproclamat al Venezuelei, Juan Guaido, care a transmis că ia în considerare posibilitatea de a cere Statelor Unite să se implice militar pentru a rezolva criza din Venezuela. Astfel spus, Guaido „evaluează toate opțiunile” pentru a-l demite pe Nicolas Maduro. „Cred că poziţia preşedintelui Donald Trump este foarte fermă, ceea ce noi apreciem, ceea ce apreciază întreaga lume. În calitate de preşedinte, voi evalua toate opţiunile, dacă este necesar”, a punctat Guaido. De cealaltă parte, vineri,

Preşedintele american Donald Trump a declarat că nu doreşte o intervenţie militară a Statelor Unite în Venezuela.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page