top of page

Venezuela, victima unei conspirații?


Cea mai bogată țară din America Latină din punct de vedere al petrolului a intrat într-o criză economică fără precedent, unde o valiză de bani nu îți ajunge nici măcar pentru a cumpăra un kilogram de roșii. Potrivit opoziției de la Caracas, vina pentru acest dezastru o poartă președintele venezuelean, Nicolas Maduro al cărui regim i-a afectat pe cei peste 30 de milioane de locuitori. De cealaltă parte, Maduro declară că această criză s-a petrecut din cauza americanilor care, ca să se răzbune pe faptul că Venezuela nu le-a vândut petrolul pe un preț de nimic, au inventat scuze pentru a cere aliaților SUA să impună sancțiuni americo-latinilor și să nu le mai cumpere petrolul.

Cu o resursă inestimabilă dar neavând cui să îl vândă, Venezuela a devenit rapid, „săraca țară bogată”. Forțată să devină ostatica propriilor frontiere, această țară s-a trezit peste noapte într-un dezastru care amenința viețile locuitorilor. Pentru a se salva de la un coșmar și mai mare, mulți dintre aceștia au ales să părăsească Venezuela, migrând în țările vecine. Pentru cei curajoși rămași încă pe teritoriul țării, iadul se dezlănțuie în fiecare zi. În timp ce oamenii sunt disperați să găsească o cale pentru a-și permite cele necesare ca să supraviețuiească, președintele a devenit o pradă pentru americani și aliații săi, împreună cu opoziția. Cerându-le să nu îndrăznească să invadeze Venezuela așa cum au făcut-o cu Libia, Irak, Afganistan sau Siria, rușii s-au pus în tabăra lui Nicolas Maduro fiind mereu cu ochii pe acțiunile care au loc în Caracas.

De la zi la zi, disperarea care i-a cuprins pe locuitori crează tensiuni de neimaginat pe străzile Venezuelei, născând astfel panică dar și acte de violențe. Martor la tot ceea ce se întâmplă între locuitorii care protestează și forțele de ordine, secretarul general al ONU, Antonio Guterres a lansat un apel la reținere maximă în Venezuela, cerând opoziției dar și administrației Maduro să evite violențele. Acest apel vine în urma cererii liderului opoziției, Juan Guaido către armata Venezuelei pentru a-l înlătura de la putere pe Maduro. „Secretarul general al Naţiunilor Unite îndeamnă toate părţile să exercite reţinere maximă şi le cere tuturor să evite violenţele şi să ia măsuri imediate pentru restabilirea calmului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric. De altfel, potrivit acestuia, Antonio Guterres este disponibil pentru medierea conflictului din Venezuela. De altă parte, Juan Guaido a declarat ieri că se bucură nespus de mult de susținerea armatei, în timp ce Administrația Nicolas Maduro a transmis public că tocmai a dejucat o tentativă de stat de amploare limitată.

Actele de violență pe care le desfășoară opoziția sunt atât de violente și scăpate de sub control încât un colonel militar a fost împușcat în urma confruntărilor dintre forţele armate loiale preşedintelui Nicolas Maduro şi cele ale opoziţiei pe autostrada Francisco Fajardo. „Momentan se află în sala de operaţie. Consider că liderii politici din opoziţie sunt responsabili”, a scris Ministrul Apărării Naționale, Vladimir Padrino Lopez la scurt timp pe Twitter, în limba spaniolă. Potrivit preşedintele Centrului Medical Salud Chacao, Magia Santi, alte 52 de persoane au fost rănite în aceste confruntări şi au fost transportate la un spital din Caracas. „Dintre cele 52 de persoane duse la spital 32 au fost rănite cu gloanţe din cauciuc, iar unul a fost rănit cu o armă de foc şi transferat la centrul de sănătate din apropiere. 16 persoane au suferit leziuni traumatice şi trei prezentau dificultăţi respiratorii” informează agenția națională de presă, Mediafax.

În timp ce mai mulți ofițeri guvernamentali au vizitat spitalul pentru a verifica situația și a strânge informații, liderul opoziției făcea îndemnuri televizate către popor: „cetăţeni ai Venezuelei, să ieşim din nou pe străzi pentru a susţine sfârşitul uzurpării puterii de stat (...). Armata naţională a luat decizia corectă, are susţinerea poporului şi apără Constituţia (...)", a transmis Guaido. La câteva zeci de minute, Administraţia Nicolas Maduro a transmis și ea că tocmai a fost dejucat un complot de amploare limitată. „Informăm poporul din Venezuela că am blocat şi am destructurat un mic grup militar care pregătea o lovitură de stat asupra Constituţiei şi a păcii republicii", a comunicat ministrul Informaţiilor, Jorge Rodríguez.

Curios sau nu, americanii sunt și ei extrem de activi în această confruntare dintre președintele Venezuelei și opoziție. Prin puterea sa de influență pe care o au, aceștia fac zilnic declarații discreditându-l pe Maduro la nivel internațional. De curând, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat pentru CNN că Washingtonul are informații că președintele Nicolas Maduro se pregătea să părăsească Venezuela ieri de dimineață dar acesta ar fi fost oprit de către ruși. „Am urmărit pe parcursul zilei, a trecut mult timp de când Maduro a fost văzut de cineva. A avut un avion pe pistă, a fost pregătit să plece în această dimineaţă, din câte am înţeles, iar ruşii i-au indicat că ar trebui să rămână. Se îndrepta către Havana” a povestit Pompeo. Ca răspuns la afirmaţia secretarului de stat al SUA Mike Pompeo că Rusia a vorbit cu preşedintele venezuelean Nicolas Maduro să plece în Cuba, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat marţi că informaţia este falsă. „Washingtonul a făcut tot ce a putut să demoralizeze armata venezueleană şi acum foloseşte falsuri ca parte a războiului informaţional”, a declarat aceasta.

Înconjurat cu o forță disperată de către opoziție și aliații săi, Maduro se vede în continuare plin de speranțe cu privire la reușita de a goni influența amenricanilor din Venezuela și a-și recăpăta independența. „Vreau să vă felicit pentru atitudinea fermă, loială şi curajoasă cu care aţi condus înfrângerea grupului mic care a încercat să umple Venezuela cu violenţă. Factorii din aripa dreaptă a partidului terorist Voinţa Populară au condus lovitura de stat”, a spus Maduro referindu-se la partidul politic al lui Guaido şi Lopez. „Imperiul încearcă să atace şi să răstoarne un guvern legitim care să înrobească Venezuela. Vreau să felicit Înaltul Comandament Militar pentru curajul de a apăra pacea”, a declarat președintele venezuelean.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page