top of page

După ce au amânat Brexitul până pe 31 octombrie, Marea Britanie și Uniunea Europeană sunt în continu


Dacă pentru unii, noul termen limită de pronunțare a unui verdict cu privire la Brexit este o dată care oferă foarte mult timp la dispoziție pentru ca Guvernul Theresa May și membrii Camerei Comunelor să ia o decizie în ceea ce privește acordul cu UE, pentru alții, numai mâine nu-i poimâine, fapt care determină din nou crearea unei presiuni pentru ca britanicii să folosească acest timp într-un mod pro activ.

În timp ce alegerile euro-parlamentare programate pentru sfârșitul lunii mai ocupă cea mai mare parte din timpul și atenția locuitorilor din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, discuțiile cu privire la Brexit par să se fi împuținat. Această lipsă de acțiune nu face doar ca timpul să treacă neproductiv, ci implicit, să se înregistreze pe zi ce trece noi pierderi de partea Marii Britaniei. Cu toate că au trecut mai bine de două săptămâni de la summitul extraordinar când liderii europeni au salvat situația de criză a britanicilor oferindu-le o ultimă amânare până în toamnă, faptul că mai este destul timp până în toamnă a calmat spiritele pe de o parte, dar a încetinit procesul de analiză a soluțiilor pe de alta.

Astăzi, mai mult decât a fost până pe 10 aprilie, starea de incertitudine continuă să persiste atât în Uniunea Europeană cât și în Marea Britanie. În contextul în care Guvernul Theresa May este în impas asupra modului în care se va derula ieșirea din Blocul comunitar, Ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond, a recunoscut de curând că Brexitul reprezintă principala cauză a reducerii perspectivelor investițiilor economice.

Dacă un anumit segment de britanici nerăbdători consideră că amânarea deciziei de Brexit este o greșeală și pierdere de bani, Hammond a declarat că amânarea ieșirii Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord din UE, este considerată de companii ca fiind o opțiune bună; „În mod clar, faptul că perspectivele investiţiilor economice sunt în scădere faţă de ceea ce aşteptam are ca motiv principal incertitudinea generată de procedura în curs pentru stabilirea modului ieşirii din Uniunea Europeană”, a admis Philip Hammond în Camera Comunelor. Potrivit datelor oficiale, britanicul a ratat obiectivul de reducere a deficitului bugetar în anul financiar 2018/2019.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, o analiză a companiei americane de investiţii Goldman Sachs arată că, „criza Brexit a generat, începând de la referendumul din 2016, pierderi economice de 600 de milioane de lire sterline (693 milioane euro) pe săptămână pentru Marea Britanie. În plus, PIB-ul Marii Britanii a scăzut cu 2,5% în ultimii doi ani şi jumătate”.

În urmă cu câteva zile, Guvernul Franței a transmis că există această incertitudine semnificativă legată de participarea sau nu a Marii Britanii la scrutinul europarlamentar. „Trebuie să fim pregătiţi pentru orice eventualitate”, a declarat Sibeth Ndiaye, un purtător de cuvânt al Guvernului de la Paris. În momentul de față, Guvernul Franţei elaborează un proiect de lege pentru a răspunde incertitudinii referitoare la prezenţa sau nu a reprezentanţilor britanici în viitoarea legislatură europeană.

Imediat după decizia de amânarea a Brexitului până pe 31 octombrie, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a îndemnat Marea Britanie să folosească următoarele luni pentru a regândi o decizie de ieșire din Uniunea Europeană. În alte cuvinte, candidatul Partidului Socialiștilor Europeni (PSE, centru-stânga) la postul de președinte al Comisiei Europene își dorește ca britanicii să rămână în UE. „Sper că actuala perioadă de amânare va fi folosită de Marea Britanie pentru a se calma şi a regândi puţin lucrurile, poate ca politicienii să fie mai responsabili cu promisiunile pe care le fac, iar apoi să reanalizeze problema spre sfârşitul anului. Cine ştie ce s-ar putea schimba între timp”, a afirmat Timmermans.

Ultimele sondaje de opinie arată că mulți britanici și-au schimbat preferințele și în număr din ce în ce mai mare își doresc acum contrariul rezultatului de la referendumul din 2016. Dacă atunci Brexitul a fost decis cu un raport de 52% voturi pentru și 48% împotriva, astăzi, un procentaj aproape de 52% de britanici își doresc ca Marea Britanie să nu părăsească Blocul comunitar.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page