top of page

După negocierile eșuate cu Statele Unite, Kim Jong-un a ajuns în Rusia pentru a dezbate denucleariza



Printre amenințările naturale și cele cauzate de mâna omului care pun în risc siguranța planetei și a miliardelor de oameni care locuiesc pe ea, cea mai aprigă luptă pentru putere se dă între liderii celor mai dezvoltate state și autoritatea pe care și-o doresc pentru a pune monopol pe direcția în care se îndreaptă pământul. Statele Unite ale Americii, China, Rusia, Iranul, Coreea de Nord, Japonia, Turcia, Israelul, Germania, Franța, Marea Britanie și multe altele sunt doar câteva dintre exemplele de state cu potențial de decizie în cele mai importante subiecte. Chiar și din această listă se poate contura două tabere: țările care tratează situațiile apărute cu calm și cele care fac destul de mult zgomot chiar și atunci când apele sunt liniștite. Din cea de-a doua tabără, Statele Unite ale Americii, Rusia și Coreea de Nord sunt exemplele de super-puteri care au reușit să facă un pas în față și să atragă atenția întregii planetei asupra fiecărei mișcare pe care o întreprind.

Rivalitatea dintre acestea este fără limită, iar acuzațiile pe care și le aduc una alteia, au determinat crearea unei panici cu privire la orice tip de amenințare pe care o reprezintă. În timp ce Statele Unite caută fie văzute ca eroul planetei, cerând liderului nord corean să oprească testele nucleare și fabricarea armelor de acest tip, Rusia îi acuză pe americani că inventează situații de criză doar pentru a-și oferi oportunitatea de a crea imaginea binelui care luptă împotriva răului.

După ce anul trecut, mult titratul summit dintre liderul de la Casa Albă, Donald Trump și președintele nord-corean, Kim Jong-un s-a încheiat fără niciun rezultat, analiștii politici consideră că pentru a-și arăta încă controlul asupra situației, Kim Jong-un a decis anul acesta să ia parte la un summit cu rivalul americanilor, președintele Rusiei. Dacă Vladimir Putin va reuși să îl convingă pe liderul nord corean, Trump nu își va mai primi nici laudele și nici mult disputata nominalizare la premiul Nobel pentru pace.

Primit cu pâine și sare, Kim Jong-un a ajuns miercuri în Rusia, cu trenul în care a călătorit până în estul regiunii Primorsky. „Kim Jong-un a coborât din tren. A primit flori, pâine şi sare. Acum ar putea vizita muzeul Kim II Sung”, a declarat un oficial rus chiar la sosirea liderului nord corean. Aflat la prima sa vizită oficială în Rusia, Kim Jong-un a venit pregătit să dezbată cu președintele Vladimir Putin denuclearizarea Coreei de Nord și cooperarea economică între Moscova şi Phenian. Însoțit de adjunctul ministrului de Externe, Choe Son Hui, președintele asiatic a bifat a șasea întâlnire cu un lider internațional de când acesta a preluat puterea în 2011. Toate cele șase întâlniri cu președinți importanți au avut loc începând cu 2018, după ce regimul de la Phenian a început să își construiască relațiile diplomatice. Printre numele cu greutate pe care a acceptat să le vadă, Kim Jong-un s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, premierul statului Singapore, Lee Hsien Loong, preşedintele american Donald Trump şi preşedintele Vietnamului, Nguyen Phu Trong.

Întâlnirea în premieră cu președintele rus, Vladimir Putin a debutat cu o strângere de mână și un val de poze, înainte ca cei doi să intre într-o clădire a Universității Federale din Estul Îndepărtat, unde este programat să aibă loc summitul. „Am ajuns în Rusia purtând sentimentele calde ale poporului nostru şi, aşa cum am spus deja, sper că această vizită va fi una de succes şi utilă. Sper că în timpul întâlnirii cu preşedintele Putin, voi putea discuta într-un mod concret problemele legate de soluţionarea situaţiei peninsulei coreene şi de dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale”, precizase Kim Jong-un cu puțin înainte de întâlnire.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page