Summitul extraordinar al liderilor Uniunii Europene decide soarta Marii Britanii
După numeroase încercări pentru a ajunge la un punct comun în ceea ce privesc condițiile de separare, Marea Britanie și Uniunea Europeană sunt pe ultima sută de metri în procesul negocierilor începute acum mai bine de doi ani în urmă. Cerând ieșirea din blocul comunitar pe motiv că își doresc recăpătarea independenței și a autonomiei, britanicii se confruntă acum cu una dintre cele mai dificile decizii din istoria modernă a Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord. Dacă la început, perspectivele păreau unele încurajatoare, cu fiecare zi mai aproape de termenul limită la care s-a decis oficializarea Brexitului, specialiștii politici și economici au scos la iveală analize detaliate despre efectele acestei rupturi de-a dreptul drastice.
Astăzi, cu toate că un număr foarte mare de britanici protestează pe străzile Londrei cerând Guvernului să renunțe la ideea Brexitului, premierul Theresa May este gata să își riște cariera pentru a duce lupta independenței până la final. Cu toate că de-a lungul celor doi ani ai procesului de negociere a condițiilor de separare, May a păstrat o atitudine determinantă, respingerea de trei ori a acordului propus în luna noiembrie ca înțelegere cu UE privind relația de după divorț, a scos-o foarte mult din zona de confort pe șefa Guvernului.
De la stadiul în care Marea Britanie deținea controlul asupra negocierilor, având puterea de a direcționa viitoarea relație cu blocul comunitar, spre direcția pe care o dorea, astăzi, britanicii au ajuns să fie la mâna liderilor de la Bruxelles. Sătui să mai aștepte și să mai fie amânați, oficialii europeni se vor întâlni astăzi în cadrul unui summit extraordinar unde vor decide dacă vor mai acorda ultima amânare condiționată Regatului Unit sau intoleranța acestora va forța Marea Britanie să anunțe vineri, decizia unui Brexit fără acord.
Înainte de întâlnirea de astăzi a liderilor europeni, premierul britanic a petrecut ziua de marți făcând naveta de la Londra la Berlin și de la capitala Germaniei la Paris. Pe ultima sută de metri, Theresa May a încercat să îi convingă pe șefii celor mai puternice state membre ale UE (Franța și Germania) de necesitatea urgentă a unei amânări a Brexitului pentru ca milioane de britanici și cetățeni europeni să nu fie afectați de o separare drastică. În acest sens, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel s-a arătat de acord, punctând în cadrul întâlnirii de ieri cu May că „asigurarea unei ieşiri ordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană este importantă”.
Cu toate că nu a menționat care este poziția sa față de perioada de extindere, Angela Merkel pare dispusă să convingă celelalte state membre să îi mai ofere o șansă Marii Britanii. Potrivit agenției naționale, Mediafax, „dacă liderii UE vor refuza astăzi să acorde o nouă amânare a procesului de Brexit, Marea Britanie riscă să iasă vineri din Blocul comunitar fără un acord”.