Franţa, Spania şi Belgia sunt gata să forțeze ieşirea Marii Britanii din UE pe 12 aprilie fără niciu
După doi ani de negocieri pe tema condițiilor de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, trei respingeri de către membrii Camerei Comunelor a acordului propus de premierul britanic Theresa May și încercarea eșuată de a obține amânarea Brexitului până pe data de 30 iunie, liderii britanicii sunt așteptați, vinerea aceasta, 12 aprilie 2019, să facă publică decizia pe care iau cu privire la Brexit.
Îngrijorată de faptul că timpul este mult prea scurt pentru a face miracole, premierul britanic, Theresa May nu renunță totuși la lupta pentru a recăpăta independența și autonomia Angliei, Țării Galilor, Scoției și Irlandei de Nord. Pe ultima sută de metri, aceasta a devenit ocupată cu discuțiile pe care le poartă fără încetare cu Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (de opoziție) și membrii Parlamentului de la Londra. Obiectivul principal este găsirea unei soluții cât mai urgente pentru ca Brexitul să poată deveni realitate, vineri, 12 aprilie, data maximă la care liderii Uniunii Europene au acceptat să amâne decizia de separare dintre cele Regatul Unit și blocul comunitar. Potrivit unor surse UE, Franța a obținut susținerea Spaniei și a Belgiei pentru a forța retragerea Marii Britanii din UE fără niciun acord Brexit vinerea aceasta, dacă nu vor apărea propunero semnificative din partea Londrei.
Incertitudinea britanicilor în ceea ce privește Brexitul dar și discordanța opiniilor dintre Guvernul și Parlamentul britanic au reușit performanța de a pierde răbdarea statelor membre ale Uniunii Europene. De mai bine de doi ani, Marea Britanie pare că se învârte într-un cerc din care nu reiese nicio soluție cu privire la decizia de părăsire a Uniunii Europene. Și cum până vinerea aceasta, nu se întrevăd la orizont prea multe soluții cu privire la Brexit, Emmanuel Macron a obținut susținerea Spaniei și a Belgiei pentru a opri orice intenție a premierului britanic Theresa May de a mai cere o altă amânare a ieșirii din UE. Astfel, conform unor funcționari UE citați de cotidianul britanic The Guardian, Parisul, Madridul și Bruxellesul sunt gata să determine britanicii să iasă mai degrabă din blocul comunitar fără un acord semnat decât să mai „ducă cu zăhărelul” cele 27 de state membre.
„Probabil vom accepta amânarea cu cel mult câteva săptămâni pentru a ne pregăti de efectele asupra pieţelor financiare”, a declarat un diplomat francez de la Uniunea Europeană. Această declarație a venit după ce, la finalul săptămânii trecute, Guvernul Theresa May a cerut amânarea Brexitului până pe 30 iunie. Temându-se de varianta unei despărțiri fără un acord semnat de ambele tabere, premierul britanic se vede în măsură să încerce toate variantele pentru a salva independența și autonomia celor patru țări ale Marii Britanii. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, ar fi dispus să acorde amânarea Brexit aproximativ un an, în cadrul unui mecanism numit extindere flexibilă (flextindere) care ar permite Marii Britanii să se retragă din Blocul comunitar imediat după o eventuală aprobare şi ratificare a Acordului Brexit, respins până acum de Camera Comunelor”.
Totuși, nu toți liderii europeni sunt de acord cu încă o amânare a Brexitului, fapt care îngreunează situația Marii Britanii, din moment ce o decizie de amânare poate fi luată numai în unanimitate de cele 27 de state membre UE. Amélie de Montchalin, secretar de stat în cadrul Ministerului francez al Afacerilor Europene, a declarat pentru cotidianul The Guardian: „Consiliul European a luat o decizie clară pe 21 martie. O altă prelungire a negocierilor ar necesita ca Marea Britanie să prezinte un plan clar şi credibil care să aibă susţinere politică. În absenţa unui astfel de plan, va trebui să acceptăm că Marea Britanie a optat pentru retragerea din UE în mod dezordonat”. Astfel spus, dacă nu există nicio propunere solidă în data de 12 aprilie, Marea Britanie riscă să iasă din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit.
În acest sens, chiar și guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney s-a arătat extrem de îngrijorat. Potrivit acestuia, riscul ieșirii Marii Britanii din UE fără niciun acord este unul „evident” și „alarmant de mare”.