top of page

„Britanicii nu vor avea nevoie de vize pentru a călători în Uniunea Europeană după Brexit”


Dacă în tabăra Marii Britanii, Parlamentul și Guvernul de la Londra se confruntă cu imposibilitatea de a ajunge la o înțelegere comună privind decizia pe care trebuie să o ia în data de 12 aprilie, liderii de la Bruxelles sunt puțin mai relaxați. Considerând că următoarea mișcare aparține britanicilor, autoritățile Uniunii Europene se dedică în tot acest timp obiectivelor care țintesc interesul propriilor cetățeni și avantajele pe care aceștia le vor primi odată ce se va încheia un acord cu Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Pentru a-i ajuta mai mult pe liderii britanici cu privire la poziția față de Brexit, Parlamentul European a decis să le ofere un exemplu de atitudine și perspectivă prietenoasă, făcându-i astfel să înțeleagă că Uniunea Europeană nu poartă pică britanicilor pentru decizia de a ieși din blocul comunitar. În timp ce preocuparea principală a Marii Britanii în ceea ce privește Brexitul rămâne situația economică imediat de după separare, Bruxellesul i-a oferit o veste bună, amintindu-i că în ceea ce privesc drepturilor cetățenilor britanici, UE își dorește să rămână ostilă.

Dacă pentru cetățenii europeni întrebarea care persistă cel mai mult în zilele acestea se referă la curiozitatea dacă mai pot călători sau nu pe teritoriile Marii Britanii imediat ce Brexitul va fi oficializat, dorind să le arate că Brexitul trebuie să nu afecteze relația dintre UE și Regat, Parlamentul european a decis că „britancii nu vor avea nevoie de vize pentru a călători în Uniunea Europeană după separare”.

Mizând pe importanța libertății de circulație ca un punct de reper major în susținerea identității Uniunii Europene, liderii de la Bruxelles luptă să nu piardă războiul cu cei care consideră că migrația poartă vina pentru toate amenințările și problemele cu care se confruntă în acest moment întreaga planetă, în mod special, blocul comunitar. În acest sens, Parlamentul European a aprobat joi o lege care le va garanta cetățenilor britanici dreptul ca după Brexit să poată călători fără viză în Uniunea Europeană.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „britanicii vor putea să stea în statele UE fără viză cel mult 90 de zile într-o perioadă oarecare de 180 de zile. Legea prevede explicit că scutirea de vize va fi valabilă numai dacă Marea Britanie va implementa o măsură similară pentru cetăţenii Uniunii Europene”.

Această măsură a fost aprobată în cursul zilei de ieri cu un raport de 502 voturi pentru, 81 de voturi împotrivă și 20 de rețineri, urmând să fie adoptată de Consiliul Uniunii Europene și publicată în Jurnalul Oficial al UE până pe data de 12 aprilie când britanicii au fost somați să ia o decizie în ceea ce privește Brexitul.

În opinia europarlamentarul bulgar Sergei Stanishev, legea este „un pas important în garantarea călătoriilor fără viză între UE şi Marea Britanie după Brexit, mai ales în cazul unei ieşiri fără acord”.

De cealaltă parte, Ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, a declarat tot în cursul zilei de ieri, că nu poate exclude posibilitatea ca Marea Britanie să fie nevoită să participe la alegerile europarlamentare din luna mai, în pofida daunelor pe care le poate produce asupra sistemului politic britanic. Deoarece miercuri Parlamentul de la Londra a votat o moțiune prin care o forțează pe Theresa May să ceară Uniunii Europene o altă amânare a Brexitului, este posibil ca finalul lunii mai să o prindă pe Marea Britanie ca făcând încă parte din blocul comunitar. În acest caz, britanicii trebuie să se supună procedurii de a lua parte la toate evenimentele europene.

„Organizarea de alegeri europarlamentare la trei ani după ce ţara a votat să părăsească Uniunea Europeană ar dăuna sistemului politic ca întreg. Dacă suntem membru al Uniunii Europene, sub legislatura europeană, vom fi nevoiţi să participăm la alegerile parlamentare”, a admis Stephen Barclay.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page